Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ

ΟΠΑ
Το υπουργείο Παιδείας με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του 360pedia.gr ότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τις μετεγγραφές μόνο στις Αρχιτεκτονικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που είχαν προσφύγει. Ανακοινώνει επίσης ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση συνολικά για το θέμα των μετεγγραφών αμέσως μετά το Πάσχα και ότι αναζητεί νομική διέξοδο ώστε να «καλύψει» του πρωτοετείς στις Αρχιτεκτονικές που βρίσκονται στον αέρα.

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος είναι καθηγητής στο ΕΜΠ, καταγράφει τη διαφωνία του με τις κινήσεις των δύο Αρχιτεκτονικών σχολών, του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και περιγράφει την έως τώρα πρακτική της πολιτικής ηγεσίας στο θέμα.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Το Υπουργείο Παιδείας ήταν ενάντια στην προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Οι διοικήσεις των δύο σχολών δεν δέχθηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που έγιναν με γνώμονα να μην διαταραχθεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών

 

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός προτρέπει τις διοικήσεις των ανώτατων σχολών να μην χρησιμοποιήσουν την απόφαση του ΣτΕ ως νομικό πάτημα για να ακυρώσουν τις μετεγγραφές που ήδη έχουν κάνει. Χαρακτηρίζει εξωφρενικούς και εκτός ακαδημαϊκής λογικής τους χειρισμούς Αρβανιτόπουλου και Λοβέρδου και προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση συνολικά για το θέμα. Χαρακτηρίζει ιδιόμορφη την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι 150 πρωτοετείς των οποίων η μεταφορά θέσης ακυρώνεται και διατυπώνει την πρόθεση να βρεθεί λύση που να τους καλύπτει.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Διευκρινίζεται ότι - εκτός από τις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές που έκαναν την προσφυγή - η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ. Ως προς τις υπόλοιπες σχολές το Υπουργείο Παιδείας προτρέπει τις διοικητικές τους αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικοί, έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική - όπως και εκ των υστέρων αποδεικνύεται - χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών. Το Υπουργείο Παιδείας θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει μετά τις γιορτές του Πάσχα, το νέο σύστημα με το οποίο θα γίνονται στο εξής οι μετεγγραφές φοιτητών. Ως τότε, σε ό,τι αφορά τους περίπου 150 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, των οποίων η μετεγγραφή κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική, το υπουργείο, έχοντας την έγνοια των φοιτητών και των οικογενειών τους, θα μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει ανακύψει, προκειμένου να τους καλύψει.

Το 360pedia.gr από τις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς έχει αναδείξει με πληθώρα ρεπορτάζ την απορρύθμιση που προκάλεσε στα τριτοβάθμια ιδρύματα η απελευθέρωση των  μετεγγραφών. Πρόκειται για μια κίνηση βαθιά λαϊκίστικη, με ευθύνη όλων των κομμάτων, αντιεκπαιδευτική και όπως αποδεικνύεται τώρα και αντισυνταγματική. Οφείλουμε να επισημάνουμε  ότι οι ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου και Λοβέρδου στηρίχθηκαν και ψηφίστηκαν απο όλα τα κόμματα της βουλής συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σήμερα συγκυβερνούν και καλούνται να αντιμετωπίσουν το χάος που έχει δημιουργηθεί.

Όπως πολύ σωστά τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του στην οποία κάνει λόγο για εμπαιγμό των φοιτητών και των οικογενειών τους:

Για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή κανένα μέτρο δεν παίρνεται για την εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης των φοιτητών.

Και το ΚΚΕ βεβαίως είχε ταχθεί υπέρ των αθρόων μετεγγραφών. Για άλλη μα φορά αποδεικνύεται ότι χωρίς σχεδιασμό και μελέτη επιπτώσεων της εφαρμογής του όποιου μέτρου τα θύματα είναι πάντα οι πολίτες που προγραμματίζουν τη ζωή τους βασιζόμενοι σε παραπλανητικές και εύκολες υποσχέσεις. Δυστυχώς οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας επιχείρησαν, ενόψει εκλογών, να κάνουν κοινωνική πολιτική σε βάρος της λειτουργίας και εκπαιδευτικού έργου των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.