ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΦΠΑ
Σε αναμονή για τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με την επιβολή ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά Σχολεία, Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, Κέντρα ξένων γλωσσών, Κολέγια, ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΕΚ. Παραμένει στο τραπέζι η παράταση στην επιβολή του μέτρου ως πυροσβεστική λύση. Η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων δίνει το χρόνο καθώς παρατείνει έως τις 8 Σεπτεμβρίου τη δήλωση υπαγωγής στο καθεστώς ΦΠΑ.

Κομματικοί ανταγωνισμοί ενόψει εκλογών, πανικός στους σχολάρχες που αρχίζουν να απολύουν, ανησυχία στους γονείς που βλέπουν δυσβάσταχτη επιβάρυνση στο οικογενειακό προϋπολογισμό, αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και πράξεις μετατρέπουν την επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης σε σήριαλ για γερά νεύρα.

Ευρεία κοινή σύσκεψη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 360pedia.gr τα οικονομικά επιτελεία και οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας στην απερχόμενη και την υπηρεσιακή κυβέρνηση συσκέπτονται προκειμένου να λάβουν ίσως και σήμερα απόφαση για το αν θα ανασταλεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Το βράδυ της Δευτέρας αντί για την αναμενόμενη ΠΝΠ που θα έδινε δίμηνη αναστολή στην εφαρμογή του μέτρου, εκδόθηκε εγκύκλιος από την Γενική Γραμματεία Εσόδων, που δίνει παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου στα εκπαιδευτήρια να μεταβούν στην εφορία και να υποβάλουν δήλωση μεταβολής ώστε ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην ΕΡΤ συνέστησε στους επιχειρηματίες να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που τους δίνει η εγκύκλιος καθώς όπως είπε αναμένονται αποφάσεις. Άφησε δηλαδή ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δοθεί τελικά η δίμηνη παράταση εφαρμογής του μέτρου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να χειριστεί το θέμα.

Έχει προκύψει άλλωστε συμφωνία όλων των κομμάτων ότι το μέτρο θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις ελληνικές οικογένειες και θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Οι πρώτες απώλειες καταγράφονται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

ΟΙΕΛΕΗ ΟΙΕΛΕ ανακοινώνει ότι ένα από τα ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά που εδρεύει σε μια εργατική συνοικία, το Μιχαλοπουλείο Εκπαιδευτήριο, βάζει λουκέτο μετά από 84 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ως αποτέλεσμα της διαρροής μαθητών που προκάλεσε η ανακοίνωση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου στην ιδιωτική εκπαίδευση. 60 οικογένειες εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων του σχολείου μένουν στο δρόμο, αντιμέτωπες με τις δραματικές συνέπειες της ανεργίας.

Το παρασκήνιο

Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί έντονο παρασκήνιο γύρω από το θέμα. Μέσα στον προεκλογικό πυρετό έχει αναδειχθεί σε μείζον διακύβευμα ποια πλευρά θα πιστωθεί την έστω και δίμηνη ανάσα στην επιβάρυνση των διδάκτρων. Η ΝΔ βγήκε μπροστά προκαλώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή οδηγία η οποία απαλλάσσει από το φόρο προστιθέμενης αξίας τις υπηρεσίες εκπαίδευσης. Η οδηγία βεβαίως δεν είναι δεσμευτική καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ ασκούν εθνική πολιτική στα θέματα της εκπαίδευσης.

Με δεδομένο ότι η απερχόμενη κυβέρνηση σχεδίαζε αντισταθμιστικά μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να πιστωθεί στην πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η δίμηνη αναστολή του μέτρου.

Τι σχεδίαζε το απερχόμενο οικονομικό επιτελείο.

Το απερχόμενο οικονομικό επιτελείο αναζητούσε ισοδύναμα προκειμένου να ελαφρύνει την επιβάρυνση των εκπαιδευτηρίων και των οικογενειών. Στόχος ήταν επίσης να δοθούν κίνητρα ώστε να παταχθεί η φοροαποφυγή από τα «μαύρα» ιδιαίτερα μαθήματα. Ο σχεδιασμός περιελάμβανε:

  • Ένταξη των εκπαιδευτηρίων σε χαμηλότερο από το 23% ΦΠΑ
  • Έκπτωση στη φορολογία εισοδήματος των δαπανών εκπαίδευσης με αύξηση του αφορολόγητου ορίου
  • Κίνητρα στους εκπαιδευτικούς που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα για οργανωμένη παροχή υπηρεσιών μέσω συνεταιρισμών.

Κομισιόν: «Δεν απαιτήσαμε επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση».

Εκ νέου πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να πυροδοτήσει η δήλωση της Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία είπε ότι δεν ζήτησε η Κομισιόν την αλλαγή της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης από τις Βρυξέλλες ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ανέφερε όμως ότι κάτι τέτοιο ούτε το ζήτησε η Επιτροπή ούτε το προέβλεπε το Μνημόνιο αλλά ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.