ΤΟ ΣΤΕ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ_
Οριστική απόφαση του ΣτΕ. Δεν θα γίνουν οι μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ. Δεν επηρεάζονται οι μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα ιδρύματα στις αρχές τις ακαδημαϊκής χρονιάς 2014-2015. Στο εξής δικαίωμα μετεγγραφής αποκλειστικά για λόγους υγείας και ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και με ποσόστωση 10%.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακυρώνει, ως αντισυνταγματικά, τα νομοθετήματα Αρβανιτόπουλου Λοβέρδου για απελευθέρωση των μετεγγραφών. Δικαιώνει την προσφυγή των δύο αρχιτεκτονικών σχολών και ακυρώνει τις υπουργικές αποφάσεις που τους επέβαλλαν να μεταγράψουν

οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, οι δε προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν.

Πάντως, διευκρινίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι

οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων  του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή  βάσει  των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.

Η απόφαση του ΣτΕ κρίνεται ιστορική για τα ακαδημαϊκά πράγματα της Ελλάδας καθώς θέτει σαφείςς περιορισμούς για την όποια μελλοντική νομοθετική ρύθμιση στο θέμα. Κρίνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος κάθε φοιτητής πρέπει, «κατ’ αρχήν, να φοιτά στη Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του». Περιορίζει μάλιστα τον μελλοντικό νομοθέτη ότι μόνον κατ’ εξαίρεση μπορεί

να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί,  λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη.

Το δικαστήριο ορίζει επίσης ότι οι όποιες μετεγγραφές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% του αριθμού των εισακτέων σε κάθε σχολή. Επιβάλλει δηλαδή στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

  1. να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ’ έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει -συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών- ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής και
  2. να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων  συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ  αυτών στις σπουδές του».

Την προσφυγή των δύο αρχιτεκτονικών σχολών ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υποστήριξε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Μέλισσας. Λέει στο 360pedia.gr ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι στο ίδιο πνεύμα με την πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας. Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είπε στις 27 Μαρτίου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή  Γιάννη  Γκιόκα

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή για το πώς πρέπει να γίνονται οι μετεγγραφές. Πρέπει αυτές να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες.

Από τους 12.848 επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2014 που έκαναν αίτηση μετεγγραφής, μόλις το 26% δηλαδή 3.340 ήταν οι οικονομικά ασθενείς, κατηγορία που συμπλήρωσε η τροπολογία Λοβέρδου, τον Σεπτέμβριο, στο νόμο για τις ελεύθερες μετεγγραφές πολύτεκνων, τρίτεκνων, αδελφών φοιτητών και ειδικών κατηγοριών. Η κατηγορία αυτή εξάλλου είχε ποσόστωση 10% του αριθμού των εισακτέων του τμήματος υποδοχής.  Έτσι, οι δικαιούχοι δεν ξεπέρασαν τελικά τους 1.914, συνολικά.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΡΤΑ

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να καθορίσει ένα θέμα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Από τη μια τα πανεπιστήμια αδυνατούν να εκπαιδεύσουν αριθμό φοιτητών που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει κατά δύο ή και τρεις φορές τις δυνατότητες των υποδομών και του διδακτικού προσωπικού και από την άλλη οι οικογένειες στενάζουν κάτω από την λιτότητα και αδυνατούν επίσης να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους μακρυά από την οικογενειακή εστία.

Η πολιτεία όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει σύντομα την οικονομική δυνατότητα να ενισχύσει καθοριστικά τη φοιτητική μέριμνα και άρα το όνειρο για σπουδές απομακρύνεται για εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή πολύ καλές επιδόσεις στις εξετάσεις.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.