ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΒΟΥΛΗ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ
Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία, με ορίζοντα 4ετίας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Τις αλλαγές, άμεσες και μεσοπρόθεσμες θα εξειδικεύσουν στις ομιλίες τους ο υπουργός και οι αναπληρωτές Παιδείας.

Καθολική πρόσβαση στην παιδεία και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι οι στόχοι και οι βασικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης η οποία αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Τρίτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το οποίο πάσχει όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές, είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν με ορίζοντα τετραετίας προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί. Θα μελετηθούν προσεκτικά ώστε να αναμορφώσουν την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, σε βάθος αλλά και με την απαραίτητη σοβαρότητα που αρμόζει στην Παιδεία την οποία χαρακτήρισε ως το «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Πατρίδας».

Ως άμεσα μέτρα ανακοίνωσε:

  • Την κατάργηση της περιβόητης, όπως είπε, Τράπεζας Θεμάτων
  • Την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, στη διοίκηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ
Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός

Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν στα Συμβούλια Ιδρύματος καθώς ο θεσμός αυτός απέτυχε θεαματικά και παραβίασε τη συνταγματική επιταγή του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων

 

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Έρευνα και την Καινοτομία και την προτεραιότητα που δίνει στο θέμα η κυβέρνηση.  Το μεγάλο στοίχημα, είπε, είναι να επιστρέψουν οι νέοι ερευνητές που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων ο οποίος θα αναπτύξει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, άμεσες και μεσοπρόθεσμες, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο Αριστείδης Μπαλτάς θα εξαγγείλει και τις άμεσες παρεμβάσεις στον νόμο 4009 έως ότου, με διάλογο, καταρτιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Θα εξαγγείλει επίσης μέτρα για την στήριξη των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων που στενάζουν από έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένο ότι θα δεσμευτεί για άμεση επιστροφή των διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων στις θέσεις τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης θα αναπτύξει τις άμεσες παρεμβάσεις στο Λύκειο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει μια πρόγευση για παρεμβάσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016, τουλάχιστον ως προς τη διεύρυνση των επιλογών που θα έχουν οι υποψήφιοι. Θα δεσμευτεί επίσης ότι θα επαναλειτουργήσουν οι τομείς της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν και θα επανατοποθετηθούν άμεσα στις οργανικές τους θέσεις οι καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού και πολυβραβευμένου ερευνητή Κώστα Φωτάκη για τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες κινήσεις που θα γίνουν στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.