ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ;

ΤΣΙΠΡΑΣ
Παραπάνω από ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Η καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση  διαδικασιών  προσλήψεων και κυρίως οι μειωμένες πιστώσεις που όπως όλα δείχνουν θα έχει το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη δημόσια εκπαίδευση. Όσο για την δέσμευση για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών δεν αποκλείεται να θυσιαστεί προς χάριν της ιδιότυπης Κοινοβουλευτικής ισορροπίας.

Μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε η προθεσμία αιτήσεων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς,  από τις 27 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου του 2015. Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με την εγκύκλιο Λοβέρδου δηλαδή με βάση την προϋπηρεσία αφού το νέο σύστημα προσλήψεων δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ, αν θέλουν να τιμήσουν τη δέσμευση για έναν, έστω και μικρό, αριθμό μόνιμων διορισμών μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, πρέπει να νομοθετήσει «χθες» νέο σύστημα πρόσληψης. Ο τελευταίος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ έγινε το 2008 και ένας καινούργιος θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί το αργότερο από τον Ιανουάριο.

Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνεργάτες τόσο του υπουργού όσο και του αναπληρωτή επιμένουν ότι την Δευτέρα η το αργότερο την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Το κλίμα που διαμορφώνεται ωστόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια πολιτική συγκυρία με ιδιόμορφες ισορροπίες στη Βουλή, είναι απολύτως αποτρεπτικό. Οι προθέσεις διαμηνύθηκαν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και κατά τη διάρκεια του γεύματος των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε πρώτη το θέμα αλλά η προειδοποίηση ήταν σαφής και από τον Βαγγέλη Μειμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη: το ν/σ Μπαλτά είναι άκρως ανεπιθύμητο απο την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάντως "|ο Πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση στους προβληματισμούς των κομμάτων".

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε πρώτη το θέμα αλλά η προειδοποίηση ήταν σαφής και από τον Βαγγέλη Μειμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη: το ν/σ Μπαλτά είναι άκρως ανεπιθύμητο απο την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μάλιστα «ο Πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση στους προβληματισμούς των κομμάτων».

Συμπέρασμα αν το πολυνομοσχέδιο πέσει θύμα της ιδιότυπης κοινοβουλευτικής ισορροπίας μόνιμοι διορισμοί δεν θα γίνουν εφέτος. Ακόμη και αν το υπουργείο Παιδείας καταφέρει να περάσει τη ρύθμιση είτε στο πολυνομοσχέδιο είτε σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο που αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν υπάρχει κατατεθειμένο, είναι αμφίβολο αν οι πρώτοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μετά από 5 χρόνια θα μπορούσαν να φθάσουν στα σχολεία τους πριν από το Νοέμβριο, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Το ΑΣΕΠ χρειάζεται τουλάχιστον 2 με 3 μήνες για την προκήρυξη των θέσεων, τις νόμιμες προθεσμίες αιτήσεων, την μοριοδότηση, την ανακοίνωση πινάκων επιτυχόντων, τις ενστάσεις και την τελική ανακοίνωση. Θα πρέπει επίσης να συσταθούν οι οργανικές θέσεις.

Η καθυστερήσεις διακυβεύουν τους μόνιμους διορισμούς

Όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης συνειδητοποιούν τώρα ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε αλληλοσπαραγμό μεταξύ των πολλών διαφορετικών κατηγοριών εκπαιδευτικών που ερίζουν για το ευνοϊκότερο σύστημα προσλήψεων.  Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας σπατάλησε πολύ χρόνο σε συζήτηση για να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της εκπαίδευσης ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι αδύνατον να υπάρξει σύστημα προσλήψεων που να μην δυσαρεστήσει η και να αδικήσει κάποιους.

Ο άλλος και καθοριστικότερος σκόπελος είναι ότι ακόμη και αν μπορούσε σήμερα να γίνει διαδικασία πρόσληψης, το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ δεν γνωρίζει ακόμη, τέλος Ιουλίου, πόσους εκπαιδευτικούς μπορεί να προσλάβει είτε ως μόνιμους είτε ως αναπληρωτές.

Αριθμός προσλήψεων αυτός ο άγνωστος

Η καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση των διαδικασιών προσλήψεων προκύπτει και από την οικονομική αβεβαιότητα και την αδυναμία μέχρι στιγμής να προσδιοριστούν οι πιστώσεις που θα έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας.

Πέρυσι προσλήφθηκαν 15.000 αναπληρωτές χωρίς να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των σχολείων. Οι συνταξιοδοτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 3.300 και άρα θα χρειαστούν 15.000 έως 20.000 εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

ΑΝΑΓΚΕΣ

Πως θα γίνουν, αν γίνουν, οι μόνιμοι διορισμοί

Η σχεδιαζόμενη μεταβατική ρύθμιση για τους μόνιμους διορισμούς, αν ψηφιστεί τελικά, προβλέπει ένα μικτό σύστημα μοριοδότησης. Τη διαδικασία θα εποπτεύσει το ΑΣΕΠ και θα προσμετρήσει ένα μόριο για κάθε βαθμό πάνω από τους 54 για τους επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού του 2008 και 1 μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας.

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Η διαδικασία για τις προσλήψεις αναπληρωτών ξεκίνησε και έτσι θα ακολουθηθεί η περυσινή μοριοδότηση με βάση τη προϋπηρεσία καθώς τα χρονικά περιθώρια για αλλαγές έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Η προθεσμία για αιτήσεις ξεκινά την Δευτέρα 27 Ιουλίου και λήγει στις 7 Αυγούστου.

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας ενδεικτικός πίνακας με επικαιροποιημένη τη μοριοδότηση των περυσινών αιτούντων ώστε να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί στους υπολογισμούς τους για τις εφετινές  αιτήσεις.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.