ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ
Οι αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα είναι οι πρώτοι που θα απορροφηθούν μόλις δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Υπουργός και Αναπληρωτής δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το αν ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ θα περιλαμβάνει γραπτή εξέταση, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού κάτι που αποτελεί πάγια θέση και του κόμματος και των εκπαιδευτικών Oμοσπονδιών. Για την επόμενη σχολική χρονιά πάντως δεν προλαβαίνει να γίνει γραπτός διαγωνισμός.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της επόμενης σχολικής χρονιάς είναι, όπως φαίνεται, ότι θα διοριστούν κατά προτεραιότητα οι αδιόριστοι επιτυχόντες διαγωνισμών ΑΣΕΠ. Ο τελευταίος έγινε το 2008.

Είναι επίσης βέβαιο ότι δεν υπάρχει χρόνος για την διενέργεια νέου γραπτού διαγωνισμού ακόμη και αν αυτή καταλήξει να είναι η πολιτική επιλογή για τα επόμενα χρόνια. Ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε ξεκαθαρίσει, από το Φθινόπωρο, ότι για να γίνει διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί μέσα στον Ιανουάριο. Είχε εξαγγείλει μάλιστα διαγωνισμό για 10.000 μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών και πίεζε για εξαίρεση της παιδείας από την μνημονιακή δέσμευση: μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Τώρα ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ο χρόνος όχι μόνον δεν επαρκεί για νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ αλλά καθίσταται πλέον επείγον να διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο καθώς τα κενά θα ξεπεράσουν τις 15.000. Αν δεν ανοίξει η στρόφιγγα των μόνιμων διορισμών με αλλαγή της διαδικασία πρόσληψης θα πρέπει, τουλάχιστον για του χρόνου,  να επιστρατευθούν και πάλι χιλιάδες αναπληρωτές. Αυτό ωστόσο θα αποτελούσε σοβαρή υπαναχώρηση στις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Άμεσα λοιπόν η κυβέρνηση, δια των συναρμοδίων υπουργών, πρέπει να αποφασίσει:

  • Πόσες από τις πιστώσεις για 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο θα δοθούν στην Παιδεία
  • Με ποια διαδικασία θα γίνουν οι διορισμοί
  • Πως θα ξεπεραστεί η τελευταία απόφαση του ΣτΕ που θεωρεί παράνομες τις προσλήψεις αναπληρωτών από τους πίνακες προϋπηρεσίας

Τις 15.000 προσλήψεις για το 2015, διαχειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι ανάγκες στην εκπαίδευση ωστόσο ξεπερνούν κατά πολύ την αναλογία που θα προκύψει από τον επιμερισμό αυτών των πιστώσεων ανάμεσα στην Υγεία, την Παιδεία, τη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αποκατάσταση των παρανόμως απολυθέντων.

Το αισιόδοξο σενάριο του υπουργείου Παιδείας είναι να εξασφαλίσει πιστώσεις για 7.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλυφθούν και πάλι με αναπληρωτές. Πόσοι αναπληρωτές θα χρειαστούν, θα γνωρίζει το υπουργείο τον Αύγουστο όταν θα έχει πλήρη εικόνα για τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Μόλις ανακοινωθεί ο αριθμός των πιστώσεων που θα έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη εκπαιδευτικών θα πρέπει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία μέσα από την οποία θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί, αφού ο ισχύον νόμος προβλέπει γραπτό διαγωνισμό που δεν προλαβαίνει να γίνει. Στο σημείο αυτό και αν εντωμεταξύ δεν έχει εξασφαλιστεί συναίνεση, προμηνύεται σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό, το κόμμα , τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά που επιθυμεί, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και όπως διαφαίνεται σε επίσημες τοποθετήσεις του, την διατήρηση του γραπτού διαγωνισμού.

Ο αναπληρωτής Τάσος Κουράκης παρουσίασε στην ΟΛΜΕ την πρότασή του για αλλαγή του γραπτού διαγωνισμού με διαδικασία μοριοδότησης την οποία θα διεξάγει ο ΑΣΕΠ. Πρότεινε μάλιστα, εκτός από την προϋπηρεσία, να μοριοδοτούνται και οι επιπλέον σπουδές, η διδακτική εξειδίκευση αλλά και κάποια κοινωνικά κριτήρια. Ειδικά για εφέτος πρότεινε να μοριοδοτηθεί και η επιτυχία σε προηγούμενους διαγωνισμούς ώστε να εξαντληθούν οι πίνακες αδιόριστων επιτυχόντων.

Εδώ αναμένεται να διαφωνήσουν οι εκπαιδευτικοί. Ήδη ακούγονται φωνές στις Ομοσπονδίες ότι όσοι έχουν πραγματική προϋπηρεσία στην τάξη δεν πρέπει να μπουν στη βάσανο της μοριοδότησης καθώς έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια μακριά από το σπίτι τους και με πενιχρούς μισθούς.

Η ΔΟΕ στην πρώτη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. πρότεινε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.