ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ 15.600 ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΚ

ΙΕΚ
Λύτρωση για χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους που βρίσκονταν σε απόγνωση λόγω του γεγονότος ότι ενώ είχαν αποφοιτήσει από δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, δεν είχαν πιστοποιηθεί ως επαγγελματίες και κατά συνέπεια αδυνατούσαν να εργαστούν στο αντικείμενο εργασίας τους.

Σήμερα εκδόθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έδωσαν 15.600 σπουδαστές 140 ειδικοτήτων των ΙΕΚ, τους οποίους κρατούσαν ομήρους εδώ και 4 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια οι απόφοιτοι αυτών των σχολών είτε δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία αφού απαιτείται η πιστοποίηση, είτε εργάζονταν παράνομα, είτε όσοι εργαζόταν πριν την θέσπιση της υποχρεωτικής πιστοποίησης κινδύνευαν με απόλυση.

Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης με τα καταστροφικά αποτελέσματα προκαλεί θυμηδία και οργή. Ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) έχει εκδώσει από τον Ιανουάριο του 2013 οδηγίες για τη διενέργεια εξετάσεων για την πιστοποίηση των προσόντων των αποφοίτων των ΙΕΚ, ο τότε Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αρνείτο να εκδώσει, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, κοινή υπουργική απόφαση για τη διεξαγωγή τους. Επιπροσθέτως ο νόμος 4186 κατήργησε τα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ και καθιέρωσε τα ΣΕΚ χωρίς να λάβει υπόψη τους μη πιστοποιημένους απόφοιτους των ΙΕΚ.

Αν και ο νόμος 4229/2014 ρύθμισε ότι ο τίτλος σπουδών των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ ταυτίζεται με αυτόν των ΣΕΚ και όρισε ότι, εντός του 2014, θα γίνουν 2 φορές εξετάσεις πιστοποίησης και παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΠΕΠ ετοίμασε τη σχετική ΚΥΑ, το υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου να μην πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις. Εν τέλει, αυτές έλαβαν χώρα πριν από λίγο καιρό, λόγω της ισχυρής πίεσης που άσκησαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Συμβολική χαρακτηρίζουν τη σημερινή μέρα που σηματοδοτεί το τέλος των κακοκπληρωμένων «ειλώτων» χωρίς προσόντα και δικαιώματα οι Οδυσσέας Ντριβαλάς, Μιχάλης Κουρουτός και Γιάννης Παπαργύρης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ αντίστοιχα στον ΕΟΠΠΕΠ.

ΕΟΠΠΕΠ

Οι κοινωνικοί εταίροι θεωρούν ότι η αρχική κατάρτιση είναι θεσμός ύψιστης σημασίας για την ομαλή εισαγωγή με πιστοποιημένα προσόντα χιλιάδων ανθρώπων στην αγορά εργασίας και για την καταπολέμηση του τέρατος της νεανικής ανεργίας που απειλεί την κοινωνική συνοχή. Αποτελεί, δε, φραγμό στο συνεχώς εντεινόμενο φαινόμενο των Neets, δηλαδή των απολύτως περιθωριοποιημένων νέων ανθρώπων που λόγω της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης εγκαταλείπουν εκπαίδευση, κατάρτιση και δεν βρίσκουν δουλειά. Θεωρούμε ότι η σημερινή έκδοση των αποτελεσμάτων είναι μια συμβολική ημέρα που καταδεικνύει ότι η εποχή που μνημονιακές πολιτικές συνεργούσαν, ώστε να δημιουργηθεί ένας στρατός κακοπληρωμένων «ειλώτων», χωρίς προσόντα και χωρίς δικαιώματα, έχει τελειώσει οριστικά. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση των επόμενων νομοθετικών βημάτων που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της αρχικής και της συνεχιζόμενης κατάρτισης στη χώρα που θα βοηθήσει την τροφοδότηση της απασχόλησης με ικανό και σύγχρονα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.