ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΑΙΩΝΙΟΙ
Καμία αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητή πολλώ δε μάλλον ομαδικές, όπως προέβλεπε η εγκύκλιος Λοβέρδου. Αυτή είναι η πρόθεση του νέου υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και σύμφωνα με πληροφορίες του 360pedia.gr θα αποτυπωθεί νομοθετικά στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η νέα πολιτική ηγεσία και θα κατατεθεί στο τέλος Μαρτίου. Όπως προκύπτει από εκτενές ρεπορτάζ του 360pedia.gr τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν αρνούνται σε κανέναν φοιτητή, αν το πειθυμεί, να συνεχίσει τις σπουδές του.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς προκρίνει, όπως είπε και στη βουλή, την εξατομικευμένη αναζήτηση της πρόθεσης να συνεχίσουν ή όχι της σπουδές τους, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των πανεπιστημίων και έχουν ξεπεράσει τον ενδεδειγμένο χρόνο φοίτησης. Ο υπουργός ζήτησε από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, στην Σύνοδο Πρυτάνεων του Σαββάτου, να τον ενημερώσουν για τα δεδομένα κάθε ιδρύματος σε σχέση με τους αιώνιους φοιτητές και τις ενέργειες που έχουν έως τώρα ακολουθήσει. Θα αποκτήσει συνολική εικόνα μετά τις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα και με κάθε πρυτανική αρχή ξεχωριστά ώστε να καταλήξει στη ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Η διευθέτηση που προκρίνει ο Αριστείδης Μπαλτάς, πάντως έχει ήδη υλοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Όπως λέει στο 360pedia.gr o πρύτανης, Ευριπίδης Στεφάνου, το πανεπιστήμιο έστειλε, το 2010,  2.500 συστημένες επιστολές σε αντίστοιχους εγγεγραμμένους στα μητρώα που ενέπιπταν στις ρυθμίσεις του νόμου Γιαννάκου για την υπέρβαση του ορίου φοίτησης. Πενήντα από αυτούς απάντησαν ότι επιθυμούν τη διαγραφή τους, 20 επιστολές επεστράφησαν χωρίς να βρουν παραλήπτη και μόλις 100 απάντησαν ότι επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οι υπόλοιποι δεν ανταποκρίθηκαν καν.

Από τους 100 που δήλωσαν ότι επιθυμούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία κάποιοι έχουν προσέλθει στις γραμματείες των σχολών και διευκολύνονται στη συνέχιση των σπουδών τους. Δεν έχει γίνει πάντως καμία αυτοδίκαιη διαγραφή όπως όριζε ο νόμος Διαμαντοπούλου καθώς η Σύγκλητος αποφάσισε ότι δεν θα διαγραφεί κανένας φοιτητής που δηλώνει ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του όσο παλαιά και αν είναι η εγγραφή του. Το πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν εφάρμοσε ούτε την εγκύκλιο Λοβέρδου την οποία είχε αποκαλύψει από τον Οκτώβριο το 360pedia.gr. Οι νομικές υπηρεσίες του ιδρύματος έκριναν ως νομικά έωλο το αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου για ομαδικές αυτοδίκαιες διαγραφές, ανά σχολή.

Ολα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης άρχισε να λειτουργεί μόλις το 1978 και κατά καιρούς προχωρούσε σε εκκαθάριση των μητρώων του από όσους είχαν ξεπεράσει την εικοσαετία. Άρα τα αριθμητικά μεγέθη που είχε να διαχειριστεί επέτρεπαν την εξατομικευμένη διευθέτηση.

Ένα ανάλογο έργο αναδεικνύεται σε τιτάνιο σε περιπτώσεις αρχαιότερων και πολυπληθέστερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως το Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο, το Μετσόβιο ή το Πατρών. Οι αποδεκατισμένες, από την διαθεσιμότητα,  γραμματείες των σχολών, θα πρέπει να εντοπίσουν χιλιάδες ονόματα σε κιτάπια που σκονίζονται, αν δεν σαπίζουν, σε ντουλάπια και υπόγεια. Σε αυτά, που είναι και τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας δεν έχει γίνει καμία διαγραφή φοιτητή.

Οι Σύγκλητοι έχουν λάβει αποφάσεις είτε να δώσουν τη δυνατότητα σε κάθε φοιτητή που το επιθυμεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του όπως στο ΕΜΠ, είτε όπως στην περίπτωση της Πάτρας, το Δεκέμβριο, να εισηγηθούν στο υπουργείο την συνολική επανεξέταση του θέματος σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας άρχισε να ξεσκονίζει τα κιτάπια του και έως τώρα έχει προχωρήσει σε ατομικές πράξεις διαγραφής για εγγεγραμμένους από το 1922 έως το 1969.  Ο νεότερος δηλαδή από τους διαγραφένετες είναι τουλάχιστον 64 ετών. Όπως λέει ο αντιπρύτανης, Μανώλης Γιακουμάκης, στο 360pedia.gr, οι προς διαγραφή φοιτητές  στο ΟΠΑ υπολογίζονται γύρω στους 12.000. Και εδώ η νομική υπηρεσία του ιδρύματος έκρινε πως δεν μπορούν να γίνουν ομαδικές διαπιστωτικές πράξεις διαγραφής. Η λύση αυτή χρησιμοποιήθηκε μόνο για περιπτώσεις όπου ήταν αδύνατος 0 εντοπισμός εγγεγραμμένων πριν από το 1969. Εχουν αντίθετα εντοπιστεί περίπου 200 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεχίσουν και ήδη προγραμματίζεται η συμμετοχή τους στις εξεταστικές περιόδους.

Σε κάθε περίπτωση, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στο τέλος του μήνα, θα πρέπει να ρυθμίζεται και το πώς θα αντιμετωπιστούν όσοι, λίγοι, φοιτητές έχουν διαγραφεί, είτε με ατομικές είτε ομαδικές πράξεις, σε ελάχιστες περιπτώσεις μικρότερων και νεότερων ιδρυμάτων όπως το πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το ΤΕΙ Πειραιά.

Ολόκληρη σχεδόν η ακαδημαϊκή κοινότητα και ιδιαιτέρως όσοι ασκούν διοίκηση, συμφωνούν ότι το θέμα των αιώνιων φοιτητών μοιάζει με την αντιπαράθεση Σκιερών και Ονικών, στα αρχαία Άβδηρα, περί όνου σκιάς. Δηλαδή πολύ συζήτηση και πολλές εντάσεις, χρόνια τώρα, για ένα ασήμαντο θέμα αφού οι λεγόμενοι αιώνιοι δεν επιβαρύνουν καθόλου τα ιδρύματα ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόσο η φοιτητική μέριμνα όσο και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων χορηγείται με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών. Αντίθετα είναι τεράστιας κοινωνικής σημασίας, με δεδομένο το αυξημένο κύμα εγκατάλειψης η επιβράδυνσης των σπουδών τους από φοιτητές που αναγκάζονται να εργαστούν γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν πια να τους στηρίξουν οικονομικά.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.