ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΧΟΛΕΣ
Όλα ήταν κανονισμένα σε σχέση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις το μόνο που απέμενε ήταν αποσύνδεση της εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές!

Η ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου, μία ημέρα πριν από την προκήρυξη εκλογών, ότι η εισαγωγή υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές θα γίνεται με ξεχωριστές εξετάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η στοχοθεσία των μελλοντικών στρατιωτικών προκάλεσε έκπληξη.

Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας

Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας

Βασικός μας στόχος και δικός μας και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, είναι να ξεκαθαριστούν τα πράγματα σε ότι αφορά τη σταδιοδρομία στο στρατό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι μια κρίσιμη συνιστώσα της ύπαρξης της Πατρίδας μας και αυτός που τις υπηρετεί θα πρέπει να τις έχει σκοπό του.

Από τη δήλωση αυτή προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα:

  • Έχει παρατηρηθεί έλλειψη αφοσίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να χρειάζεται να την αποδεικνύουν από την εισαγωγή τους, ακόμα, στις στρατιωτικές σχολές;
  • Πως συνάδει αυτή η απαίτηση στοχοπροσήλωσης με την σύσσωμη προσπάθεια του συνταγματικού τόξου να ξεριζώσει τις εθνικιστικές και στρατολαγνικές αντιλήψεις  που προσπαθούν να ενσταλάξουν σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας η Χρυσή Αυγή και άλλες εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις;
  • Οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, περνούν, έτσι κι αλλιώς, από ειδικές δοκιμασίες και χρειάζονται για την εισαγωγή τους πολύ υψηλή βαθμολογία. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη στοχοπροσήλωσης επιβάλει η «κρισιμότητα» των Ενόπλων Δυνάμεων;
  • Μήπως η ρύθμιση αυτή θα δώσει λύση στο πλαφόν που έχει επιβάλει η τρόικα στον αριθμό των αποφοίτων στρατιωτικών σχολών με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες κάθε χρονιάς να εισάγονται μετά από δύο χρόνια;
  • Τι επιλογές σπουδών θα έχουν οι αποτυχόντες;

Ο Τάσος Κουράκης, Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Βαρεμένος, Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Θεόδωρος Δρίτσας  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του.

ΣΥΡΙΖΑ LOGOΜια τέτοια αναχρονιστική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία, καθώς ανακαλεί στη μνήμη μας τις πιο  σκοτεινές εποχές της ιστορίας και ταυτόχρονα εγείρει σοβαρότατα προβλήματα δημοκρατίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Επιπλέον, υποσκάπτει σοβαρά  το –απαιτούμενο- υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να έχουν οι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού.

Το συγκεκριμένο θέμα πάντως δεν περιορίζεται σε διάσταση προσεγγίσεων για την δημοκρατική συγκρότηση των Ενόπλων δυνάμεων. Είναι γνωστή η εμμονή συγκεκριμένου μεγαλοεπιχειρηματία και συνιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού με το θέμα και οι πιέσεις που ασκεί εδώ και χρόνια για να αποτελέσουν οι στρατιωτικές σχολές ξεχωριστό Πεδίο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι προηγούμενες δύο ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας είχαν φθάσει στο παραπέντε και ο σχεδιασμός για διαχωρισμό των στρατιωτικών σχολών αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή τουλάχιστον δύο φορές.

Θα βρουν  οι υψηλές αυτές πιέσεις πιο ευήκοα ώτα στις σημερινές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Άμυνας;