ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Μια τεράστια σε όγκο και παλμό φοιτητική κινητοποιήση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον Καναδά. 100.000 φοιτητές και εργάτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Μόντρεαλ καταγγέλλοντας τα σχέδια λιτότητας της κυβέρνησης του Κεμπέκ να μειώσει τις δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Τη διαδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Συνδικαλιστικής Αλληλεγγύης Φοιτητών (ASSÉ) που έχει 70.000 μέλη.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου, όταν οι Φιλελεύθεροι του Κεμπέκ έκοψαν 729.000.000 δολάρια από τις δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να επιτύχουν τον πρώτο μετά από έξι χρόνια ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της επαρχίας. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αποχή των φοιτητών από τα μαθήματα τους και σήμερα υπάρχουν πάνω από 130.000 μαθητές και φοιτητές που απέχουν.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ4

Παρόλο που θεωρείται η μεγαλύτερη από τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το 2012 με αφορμή την αύξηση των διδάκτρων, η πορεία ξεπέρασε το χαρακτήρα μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας και εξελίχθηκε σε μια διαδήλωση αντιλιτότητας στην οποία συμμετείχαν εργατικά συνδικάτα καθώς και ένα πλήθος ομάδων των τοπικών κοινοτήτων που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας.

Ο στόχος της διαμαρτυρίας είναι να καταδείξει ότι η ιδεολογική πορεία της επαρχιακής κυβέρνησης γίνεται χωρίς καμία συναίνεση. Η σημερινή μας δράση είναι μέρος του ευρύτερου κινήματος αντιλιτότητας της «Άνοιξης του 2015» που περιλαμβάνει μεγάλες ομάδες εργαζομένων και ομάδες της κοινότητας

είπε η εκπρόσωπος της ASSÉ Camille Godbout.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Lise Theriault είχε εκδώσει οδηγία υπενθυμίζοντάς τους κανόνες και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζουν οι αστυνομικοί όταν αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές. Η ASSÉ έχει καταγγείλει την αστυνομία για αγριότητα και χρήση βίας. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα η φοιτήτρια Naomie Tremblay-Trudeau τραυματίστηκε από μεταλλικό δοχείο δακρυγόνου που δέχτηκε στο πρόσωπο όταν την πυροβόλησε αστυνομικός σχεδόν εξ’ επαφής.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ1

Η βιαιότητα της επέμβασης των αστυνομικών στις διαδηλώσεις είναι πρόδηλη στις εικόνες που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Το διαρκώς αυξανόμενο κύμα αντίδρασης στις επιλογές λιτότητας έχει δημιουργήσει αμηχανία και εκνευρισμό στην κυβέρνηση με αποκορύφωμα της δηλώσεις του υπουργού Παιδείας François Blais ο οποίος συνέστησε στις πανεπιστημιακές αρχές να αποβάλουν φοιτητές που το παρατραβάνε στις διαδηλώσεις.

Εάν αυτό γινόταν σε δυο-τρία άτομα την ημέρα θα κατεύναζε τον ενθουσιασμό τους.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ3

Λίγη ώρα αργότερα μετά τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο François Blais προσπάθησε να αποδυναμώσει τη δήλωση του λέγοντας ότι

Σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ποσόστωση αποβολής φοιτητών για κακή συμπεριφορά αλλά ότι θα πρέπει οι διευθυντές των ιδρυμάτων να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους έχουν παρασυρθεί και να περνάνε ένα θετικό μήνυμα πως δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.

Όλα δείχνουν πάντως ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθώς οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται συγκεντρώνουν την οργή των πολιτών και οι φοιτητές ιστορικά αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.