ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΜΕ ΤΟ ΑΣΕΠ

ΑΣΕΠ
Τα κροκοδείλια δάκρυα για έναν διαγωνισμό που έχει να γίνει από το 2008 και έχει αφήσει πίσω του στρατιές ομήρων επιτυχόντων οι οποίοι παραμένουν αδιόριστοι, χύνονται ποτάμι αυτές τις ημέρες σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Η παρανόηση, ηθελημένη ή αθέλητη, συγκεκριμένων ΜΜΕ σχετικά με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών οδήγησε τον υπουργό Παιδείας σε διάψευση. Ανεξαρτήτως πάντως της διαδικασίας, καταγράφεται, σαφής δισταγμός ως προς τον αριθμό των μόνιμων διορισμών για την επόμενη σχολική χρονιά.

Όπως από την πρώτη στιγμή έγραψε το 360pedia.gr, το υπουργείο εξετάζει την κατάργηση των γραπτών εξετάσεων και όχι του ρόλου που έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού στην πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών, ως εγγυητής διαφάνειας και αξιοκρατίας με βάση τα κριτήρια που τίθενται σε κάθε προκήρυξη θέσεων.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς εξέδωσε γραπτή δήλωση που ξεκαθαρίζει ότι δεν καταργείται το ΑΣΕΠ, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων που βασίστηκαν σε πληροφορίες από το περιεχόμενο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε δεύτερη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου αναφέρεται ότι,

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΟΠΑΙΘ Τάσος Κουράκης, αρμόδιος για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ζήτησε από την ΟΛΜΕ να καταθέσει τις προτάσεις της για ένα ενδεχόμενο νέο σύστημα διορισμών και ένα σύστημα επιλογής στελεχών και τις αρμοδιότητες τους στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής και των όρων διαβούλευσης σχετικά με όλα τα σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ΟΛΜΕ αναφέρθηκε ότι το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. επεξεργάζεται νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών,  μέσω ΑΣΕΠ αλλά χωρίς γραπτή εξέταση. Τα κριτήρια που εξετάζεται να μοριοδοτεί ο ΑΣΕΠ  είναι

  • Η επιτυχία σε προηγούμενους διαγωνισμούς
  • Η προϋπηρεσία
  • Επιπλέον διδακτικά προσόντα, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, επιμόρφωση
  • Κοινωνική κατάσταση

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναμένεται να συνεδριάσει για να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να την καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας. Πάγια θέση της Ομοσπονδίας ωστόσο είναι να απορροφηθούν  οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες αναπληρωτών και αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που  υπολογίζεται ότι ξεπερνούν συνολικά τις 34.000. Η ομηρία τους δεν διαφέρει πολύ από αυτή των χιλιάδων της πάλαι ποτέ επετηρίδας που καταργήθηκε για να εξορθολογιστεί  το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

Τόσο προεκλογικά όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις υπήρξε σαφής δέσμευση από πλευράς της κυβέρνησης για μόνιμους διορισμούς την επόμενη σχολική χρονιά. Στο Δελτίο Τύπου του Σαββάτου ωστόσο,  η δέσμευση υποβιβάστηκε σε προσπάθεια.

 θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του 360pedia.gr από το υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών για τις ανάγκες της επόμενης σχολικής χρονιάς αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με δεδομένο ότι έχει προϋπολογιστεί για το 2015 συγκεκριμένο ποσό για προσλήψεις στο δημόσιο από το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση.

Ανεξαρτήτως του αριθμού πάντως, και των τελικών αποφάσεων που θα λάβει η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. για την διαδικασία, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι για την κάλυψη των αναγκών της ερχόμενης σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει γραπτός διαγωνισμός. Πολύ απλά δεν επαρκεί ο χρόνος. Επομένως ή θα επαναληφθεί η τακτική των προηγουμένων ετών με προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών ή θα ξεπαγώσουν μετά από 4 χρόνια και κάποιοι μόνιμοι διορισμοί, το πιθανότερο από τους πίνακες αναπληρωτών και τους αδιόριστους επιτυχόντες προηγούμενων ΑΣΕΠ.

Η «παρανόηση» πάντως σε σχέση με το ΑΣΕΠ και το ρόλο του στις προσλήψεις εκπαιδευτικών έχει ξεκινήσει από την προεκλογική περίοδο. Η τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Κεφαλά, σε συνέντευξή της στην εκπομπή Υπόθεση Παιδεία της Μάχης Νικολάρα στον Alpha 989, είχε πει ότι δεν θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ  και ότι θα εξεταστεί η αλλαγή του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών. Τουλάχιστον για δύο ημέρες, Ανδρέας Λοβέρδος, Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατακεραύνωναν τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόθεση κομματικών προσλήψεων.

Το σήριαλ ενδέχεται βέβαια να συνεχιστεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η σύγχυση δεν βοηθάει καθόλου τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιώδη αναμονή και φυσικά δεν επιλύει το μείζον ζήτημα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.