ΦΟΥΣΚΑ ΤΑ ΤΗΛΕΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΩΜΑΝΟ

Οι υπουργοί δηλώνουν αναρμόδιοι και προτείνουν λύση εκπαιδευτικά άστοχη και ουσιαστικά άχρηστη για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.
Οι υπουργοί δηλώνουν αναρμόδιοι και προτείνουν λύση εκπαιδευτικά άστοχη και ουσιαστικά άχρηστη για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.
Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διοίκηση του ΤΕΙ της Αθήνας για να διερευνήσει αν μπορούν να οργανωθούν τηλεμαθήματα για τον Νίκο Ρωμανό. Το ΤΕΙ δεν μπορεί να υποστηρίξει τηλεδιασκέψεις. Το παράδειγμα ωστόσο άλλων φυλακισμένων που φοίτησαν στο παρελθόν και πήραν πτυχίο δείχνει το δρόμο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πιαστεί από την πρόταση για παρακολούθηση μαθημάτων με τηλεδιάσκεψη για να εμφανιστεί ότι αναζητεί λύση στην ανακολουθία που η ίδια δημιούργησε στην περίπτωση του έγκλειστου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ίδια τη ζωή του του νεαρού που το Δεκέμβριο του 2008 είδε το φίλο του να πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού και σήμερα εκθέτει την «ευνομούμενη πολιτεία» η οποία του έδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, τον βράβευσε για την επιτυχία του και στη συνέχεια του απαγόρευσε να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή που πέρασε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ της Αθήνας, που αντιμετωπίζει ασφυκτικά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υπερπληθυσμού με 853 επιπλέον φοιτητές στο πρώτο έτος από μετεγγραφές, εξηγεί γιατί η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης εκτός από τεχνικά αδύνατη, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν δίνει εκπαιδευτική λύση αφού στα θεωρητικά μαθήματα δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση και ο φοιτητής πρέπει να μεταβαίνει στο ΤΕΙ έτσι κι αλλιώς για να παρακολουθεί τα εργαστήρια. Πριν από μερικά χρόνια, ποινικός κρατούμενος μετέβαινε με αστυνομική συνοδεία, στο ΤΕΙ, παρακολουθούσε μόνο τα εργαστήρια του τμήματός του και ολοκλήρωσε με επιτυχία της σπουδές του.

 

Το παράδειγμα μερικής φοίτησης υπό αστυνομική συνοδεία που αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΙ της Αθήνας αφορούσε σε καταδικασμένο για ληστεία. Ο Νίκος Ρωμανός έχει καταδικαστεί με την ανώτατη ποινή των 15 ετών και 11 μηνών και χωρίς να ληφθεί υπόψιν κανένα από τα ελαφρυντικά της ηλικίας, της τραυματικής εφηβείας και της αποδεδειγμένης αποφυγής πρόκλησης τραυματισμού, για την απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του Βελβεντού Κοζάνης, τον Ιανουάριο του 2013. Τον Οκτώβριο του 2014, το δικαστήριο που δίκασε  τους έξι συνολικά κατηγορούμενους για την απόπειρα ληστείας στο Βελβεντό, αποφάνθηκε ότι κανένας τους δεν βαρύνεται  με συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς κάνοντας αποδεκτή την εισαγγελική πρόταση να τους δικάσει για ποινικό αδίκημα και όχι σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Ο Νίκος Ρωμανός πέτυχε με τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2014 στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας του ΤΕΙ της Αθήνας. Το συγκεκριμένο τμήμα έχει, στο πρώτο εξάμηνο,  17 ώρες την εβδομάδα θεωρητικά μαθήματα, στα οποία η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική και 13 εργαστήρια από τα οποία ήδη έχουν γίνει τα 7 και απαιτούν φυσική παρουσία.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί στις πολιτισμένες κοινωνίες ως απαραβίαστο, αδιαπραγμάτευτο και γι αυτό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Οι κοινωνίες επίσης που θέλουν να ισχυρίζονται ότι διέπονται από τις αρχές του Κράτους Δικαίου έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν να εκδικούνται τα μέλη τους που παραβιάζουν τους νόμους που τις διέπουν. Οι κυβερνητικοί Άρχοντες, στο πλαίσιο του καλώς εννοούμενου σωφρονισμού, δεν έχουν επομένως επιχειρήματα και για αυτό νίπτουν τα χείρας τους και πετάνε την ευθύνη ο ένας στον άλλο την ώρα που μια ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει.

Ο υπουργός Παιδείας «τοποθετήθηκε», μέσω Facebook, ως τρίτος, σαν να μην έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση, στις 29 Νοεμβρίου και ενώ ο Νίκος Ρωμανός βρισκόταν στην εικοστή ημέρα απεργίας πείνας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνοντας επίσης αναρμόδιος, έριξε την πρόταση των τηλεμαθημάτων. Ο υπουργός Παιδείας την πάσαρε αριστοτεχνικά στον Πρόεδρο του ΤΕΙ ο οποίος λέει τι πρέπει να γίνει και αδυνατεί να υλοποιήσει αυτό που του ζητάνε και το οποίο δεν έχει κανένα νόημα αφού η εργαστηριακή εκπαίδευση απαιτεί φυσική παρουσία. Επανήλθε μάλιστα σήμερα, από την Κίνα όπου βρίσκεται, και ενώ η κατακραυγή δυναμώνει κάθε ήμερα που ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται πιο κοντά στο θάνατο, για να πει ότι ως πολιτικός, ως πανεπιστημιακός Δάσκαλος ως κυβερνητικός παράγοντας δεν έχει θέση αλλά ότι η αρμοδιότητά του περιορίζεται στο να εξασφαλίσει τις συνθήκες για την αποφοίτηση όλων των έγκλειστων επιτυχόντων… αν πάρουν άδεια.

Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας

Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας

Είτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως, όπου είναι αυτό δυνατόν πρακτικά, είτε με τη συμπύκνωση των εξεταστικών περιόδων, σε περίπτωση που ο έγκλειστος πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, είτε και με τη διενέργεια εξετάσεων στις φυλακές, αν ο έγκλειστος, για λόγους που αφορούν άλλα όργανα της πολιτείας, δεν παίρνει άδεια. Η δημοκρατία δεν εκδικείται.

Πέταξαν στον πρόεδρο του ΤΕΙ μια ευθύνη που δεν του αναλογεί και εκείνος απλά και χωρίς σχόλια, θυμίζει ότι η νεαρότερη Ελληνική Δημοκρατία πίσω στα 1987, επέτρεψε στο στυγερό δολοφόνο Παναγιώτη Φραντζή να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ΑΣΟΕ.