ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ…

ΒΑΣΕΙΣ
Η αισθητά χαμηλότερη επίδοση των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας και η οικονομική αβεβαιότητα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση των εφετινών βάσεων εισαγωγής στις σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία, δύο ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, προοιωνίζεται σαφώς μεγάλη βαθμολογική απόκλιση ανάμεσα στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε αυτές των περιφερειακών πόλεων.

Οι υποψήφιοι και οι οικογένειες τους βίωσαν τον δικό τους Γολγοθά μέχρι να ¨κλειδώσουν¨ τα μηχανογραφικά αφού οι καλύτερες πιθανότητες εισαγωγής σε μία καλή σχολή λόγω της πτώσης των βάσεων σχεδόν ακυρώνεται από την οικονομική αβεβαιότητα.

Παρά την αναμενόμενη βουτιά στις εφετινές βάσεις οι υποψήφιοι με μέτριους βαθμούς δεν δηλώσαν σχολές στην περιφέρεια επειδή οι οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών μακριά από την οικογενειακή εστία. Λόγω και του περιορισμού στις μετεγγραφές προτίμησαν σχολές που απαιτούν χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή που έχουν πετύχει αρκεί να μην χρειαστεί να απομακρυνθούν από την πόλη που ζουν.

Έτσι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η πτώση θα συγκρατηθεί στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλη στην περιφέρεια. Αναμένεται ιστορικό χαμηλό στις παραδοσιακά υψηλόβαθμές σχολές λόγω των σημαντικά χαμηλότερων επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Ενδεικτικά, οι Ιατρικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πέσουν 350 έως 400 μόρια. Η πτώση στην πιο χαμηλόβαθμη ιατρική, αυτή της Θεσσαλονίκης θα φθάσει τα 700 μόρια και θα κινηθεί οριακά στα 18.000 μόρια.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ

 

Σημαντική αναμένεται η πτώση και στα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά και πανεπιστημιακά τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου με αυξομειώσεις επίσης ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Στο Μετσόβιο πολυτεχνείο δεν αποκλείεται να δουμε πτώση ακόμη και 600 μορίων ενώ στις πολυτεχνικές σχολές της περιφέρειας η πτώση ίσως ξεπεράσει κατά περίπτωση και τα 800 μόρια.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

 

Οι Θετικές πανεπιστημιακές σχολές όπως οι φυσικομαθηματικές φαίνεται ότι εμφανίσουν πτώση έως και 800 μορια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έως και 1.500 μόρια στην περιφέρεια.

ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ

 

Ανάλογη πτώση αναμένεται και στις οικονομικές σχολές οι οποίες για πρώτη χρονιά εμφανίζουν και μειωμένη ζήτηση. Η μεγάλη συγκέντρωση των υποψηφίων στις μέτριες βαθμολογίες οδηγεί αρκετούς υποψηφίους στις φυσικομαθηματικές σχολές. Έτσι οι οικονομικές σχολές της Αθήνας αναμένεται να εμφανίσουν πτώση έως και 1.000 μόρια ενώ αντίστροφά με τα άλλα γνωστικά αντικείμενα η πτώση θα είναι πιο συγκρατημένη στην περιφέρεια και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 μόρια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

 

Πτωτική τάση αλλά σαφώς ηπιότερη αναμένεται και για τις θεωρητικές σχολές του 1ου πεδίου. Οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 300 και 400 μόρια αντίστοιχα ενώ στη Θράκη η πτώση φαίνεται ότι θα φτάσει τα 550 μόρια.

ΝΟΜΙΚΕΣ

 

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.