ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις από εφέτος στους ισχύοντες νόμους ώστε να διορθωθούν αστοχίες που δυσχεραίνουν τη σχολική καθημερινότητα αλλά και να μην ανατραπεί η έως τώρα προετοιμασία των μαθητών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως στάδιο μετάβασης στα νέα πλαίσια για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τα οποία θα προκύψουν από διάλογο. 

Λίγη ώρα μετά την ομιλία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά που κάλυψε όλο το φάσμα του υπερυπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης ανέλυσε, από το βήμα της Βουλής, τους μεσοπρόθεσμους στόχους αλλά και τις πρώτες πρακτικές κινήσεις του εκπαιδευτικού επιτελείου:

  • Πρόγευμα και μικρά γεύματα για τους μαθητές, προγράμματα προληπτικής ιατρικής, εμβολιασμών στα σχολεία
  • Επανασχεδιασμός των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Προτεραιότητα έχει η Γ΄ Λυκείου του 2016 που βρίσκεται στον αέρα καθώς θα ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του εξεταστικού συστήματος με το Νέο Λύκειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του 360pedia.gr, τα αναλυτικά προγράμματα που παρέλαβε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και έσπευσε να δημοσιεύσει προεκλογικά, θα αξιοποιηθούν στο βαθμό που δεν φορτώνουν τον συνολικό όγκο της ύλης και δεν εισάγουν νέες θεματικές για τις οποίες θα χρειαζόταν επιμόρφωση που δεν υπάρχει χρόνος να γίνει. Η Γ΄ Λυκείου του χρόνου θα έχει τα ίδια βιβλία με εφέτος.
  • Από εφέτος, οι προαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο δεν θα έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα. Όλα τα  θέματα θα τα επιλέξουν, σε κάθε σχολείο, οι διδάσκοντες. Η τράπεζα θεμάτων έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο. Ο Μ.Ο προαγωγής στο Λύκειο επανέρχεται στο 9,5 και δεν μετράει ο βαθμός των πρώτων δύο τάξεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ. 
  • Οι πανελλαδικές εξετάσεις το 2016 θα γίνουν με το ισχύον σύστημα: 6 Επιστημονικά Πεδία, 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Εξετάζονται και θα ανακοινωθούν σύντομα ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους υποψηφίους να διεκδικήσουν εισαγωγή σε σχολές από περισσότερα του ενός Πεδία.
  • Θα δοθεί στα σχολεία κεντρική κατεύθυνση για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, όπου είναι εφικτό, με βάση και το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό
  • Στόχος, σύντομα το δημόσιο σχολείο να χορηγεί κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας
  • Ανοίγει διάλογος με όλους τους θεσμικούς εμπλεκόμενους και την ευρύτερη κοινωνία προκειμένου να καταρτιστεί ένα νέο εξεταστικό στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης.

Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.