ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ
Άλλη μια χρονιά χωρίς μόνιμους διορισμούς, άλλη μια χρονιά με τάξεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν εκπαιδευτικούς. Τα κενά στην εκπαίδευση σωρεύονται και εφέτος έχει ξεσπάσει κόντρα στο υπουργείο Παιδείας για τον ακριβή αριθμός τους. Το 2015-16 αναμένεται ρεκόρ προσλήψεων αναπληρωτών οι οποίοι όμως θα αρχίσουν να φθάνουν στα σχολεία στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε επισήμως την Παρασκευή κάποια σχολεία ωστόσο, κυρίως νηπιαγωγεία και ολιγοθέσια απομακρυσμένων περιοχών, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην προσχολική αγωγή και στην πρωτοβάθμια κυρίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Κρήτη αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τρία δημοτικά στην Κρήτη δεν έκαναν καν αγιασμό: στο Ηράκλειο, στο μονοθέσιο του Κρότου και στο διθέσιο στις Καμάρες αλλά και στο μονοθέσιο της Γαύδου όπου δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος για να υποδεχθεί τους λιγοστούς μαθητές. Επίσης 40 νηπιαγωγεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μέχρι να αρχίσουν να τοποθετούνται οι αναπληρωτές.

Το ίδιο συμβαίνει, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία από τις περιφερειακές διευθύνσεις, σε

  • 18 νηπιαγωγεία και 3 δημοτικά στη Λέσβο
  • 29 νηπιαγωγεία και 25 δημοτικά στη Στερεά Ελλάδα
  • 5 νηπιαγωγεία στην Αν. Αττική.

Με αναπληρωτές επιχειρείται και πάλι η κάλυψη των κενών

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έχουν εξασφαλιστεί στο σύνολό τους, όπως λέει το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών οι οποίες εφέτος θα φθάσουν τον αριθμός ρεκόρ των 19.000. Από αυτές οι 12.000 θα καλυφθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μαθημάτων του βασικού κορμού αλλά κυρίως για τις ανάγκες των ολοήμερων τμημάτων στα δημοτικά σχολεία, των σχολείων ειδικής αγωγής καθώς και των δημοτικών με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα. Οι υπόλοιπες 3.000 προσλήψεις αναπληρωτών είναι ήδη εγγεγραμμένες στον  τακτικό προϋπολογισμό του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. Με προχθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εγκρίθηκαν πιστώσεις  για άλλες 4.000 θέσεις αναπληρωτών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΚΑΡΤΑ2

Διχογνωμία και κόντρα στο Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. για τον αριθμό των κενών

Μέχρι εδώ  καλά. Ο υπολογισμός των κενών όμως έχει προκαλέσει πραγματικό πονοκέφαλο. Η υπηρεσιακή υπουργός και στενή συνεργάτης έως την προκήρυξη των εκλογών του απερχόμενου υπουργού Αριστείδη Μπαλτά,  Φρόσω Κιάου,  επικαλείται την πλατφόρμα my school  και υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν 6.700 προσλήψεις επιπλέον των 19.000 για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Ανεβάζει δηλαδή τα κενά της εφετινής χρονιάς στα  25.700.

Ο  ΓΓ του υπουργείου Δημήτρης Χασάπης που παραμένει στη θέση από την οποία χειρίζεται το θέμα τους τελευταίους 7 μήνες, επικαλείται τις αναφορές των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης οι οποίες υπολογίζουν τα εκπαιδευτικά κενά σε 18.600.

Πότε θα καλυφθούν τα κενά

Το στοίχημα όμως είναι πόσο γρήγορα θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών. Η προθεσμία για τις  αιτήσεις έληξε την ίδια ημέρα που χτύπησε και το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Η ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ομονοεί ότι οι οριστικοί πίνακες από τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις θα μπορούν να εκδοθούν στις 21 Σεπτεμβρίου, την επομένη των εκλογών και διαβεβαιώνει ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν φθάσει στα σχολεία οι πρώτες 10.000 αναπληρωτές.

Αν και αρκετά αισιόδοξο, το σενάριο των μαζικών προσλήψεων στηρίζεται στο γεγονός ότι οι πιστώσεις για τις 19.000 προσλήψεις είναι άμεσα διαθέσιμες, όπως διαβεβαιώνει η ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. Η διαδικασία καθυστέρησε εφέτος λόγω της εμπλοκής που προκάλεσε η απόφαση 527/2015 του ΣτΕ για τα κριτήρια προσλήψεων.

Κάθε χρόνο η απορρόφηση των αναπληρωτών γίνεται σταδιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν τοποθετηθεί μόλις 1.756 από τους 15.000 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Έως το τέλος του χρόνου έγιναν 18.500 προσλήψεις αναπληρωτών οι τελευταίοι μάλιστα λίγο πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά. Αυτό συμβαίνει επειδή αποδεσμεύονται  σταδιακά τα κονδύλια και τα κενά δηλώνονται και καλύπτονται ανά περιφέρεια.

 ΚΑΡΤΑ1

 

Όσο δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που θα αντικαθιστούν τους χιλιάδες που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, τα κενά στα σχολεία σωρεύονται και χρειάζεται κάθε χρονιά περισσότερος χρόνος και κυρίως περισσότεροι ελαστικά εργαζόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για να μπορούν να λειτουργούν τα σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες διδακτικές ώρες και  οι μαθητές να υποδέχονται τους εκπαιδευτικούς, αντί για το αντίθετο, μέχρι και τους τελευταίους μήνες της σχολικής χρονιάς.

Τα μνημόνια έχουν παγώσει τους μόνιμους διορισμούς και οι υποσχέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης ότι θα κάνει τους πρώτους εδώ και πέντε χρόνια ως μέρος των 15.000 προσλήψεων που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές για το 2015, δεν υλοποιήθηκαν.

Έτσι, το επόμενο στοίχημα, για εφέτος, είναι να καλυφθούν πλήρως τα μαθήματα του βασικού κορμού του ωρολόγιου προγράμματος, να λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα στα δημοτικά σχολεία, να έχουν εκπαίδευση οι μαθητές με αναπηρία, πολλοί από τους οποίους παραμένουν στα σπίτια τους χωρίς εκπαίδευση αφού η ειδική αγωγή είναι σοβαρά υποστελεχωμένη.

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η υπηρεσιακή υπουργός για το πρώτο διάστημα είναι η κάλυψη των αναγκών στα δημοτικά σχολεία και σε ειδικότητες καθηγητών για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.