ΠΕΔΙΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΝΟΜΙΚΗ

Τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα μιας ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι υπερασπιστές του δόγματος νόμος και τάξη, είτε στην πολιτική είτε στη δημοσιογραφία, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως προνομιακό πεδίο εφαρμογής η ανάδειξης των αντιλήψεων τους. Προνομιακό θεωρούν το πεδίο των πανεπιστημίων και οι ομάδες που ενστερνίζονται τον πολιτικό ακτιβισμό. Στη μέση τα ιδρύματα, οι φοιτητές, οι καθηγητές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για το ρόλο της αστυνομίας σε αυτή την κατάσταση με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη Νομική και τα όσα τελικά μάλλον δεν συνέβησαν, στην έκταση τουλάχιστον που τους αποδόθηκε, στο ΑΠΘ.

ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γιάννης Πανούσης, αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, ούτε τα ακαδημαϊκά προβλήματα της χώρας. Όλα είναι θέμα στάθμισης…Πρέπει να δεις τι θα συμβεί στη σημερινή νοοτροπία και συγκυρία αν μπούνε μέσα αστυνομικοί, έχουν φυσική επαφή, αν σπάσουν δύο – τρία κεφάλια, σπαστούν και δύο κεφάλια των αστυνομικών, οι ίδιοι που λένε γιατί δεν μπήκατε θα λένε γιατί μπήκατε έτσι… 40 χρόνια δεν σπάνε κεφάλια; Αν θέλει το πανεπιστήμιο να έχει πανεπιστημιακή αστυνομία ή περιφρούρηση ή οτιδήποτε άλλο ας το κάνει. Σκεφτείτε όμως την εικόνα ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου που προχθές θα έμπαινε η αστυνομία… θα λύνει η αστυνομία τις ενδοοικογενειακές περιπτώσεις των πανεπιστημίων;

Η ΝΔ ωστόσο αστράφτει και βροντά. Πρώτος και καλύτερος ο πρωτομάστορας του δόγματος Νόμος και Τάξη Θεόδωρος Φορτσάκης. Εγκαλεί τη νέα Πρυτανική αρχή, αφού ο ίδιος εγκατέλειψε το ΕΚΠΑ για τα έδρανα της βουλής, μετά τη σύντομη και ταραχώδη θητεία του, ότι

Θεόδωρος Φορτσάκης, πρωην πρύτανης ΕΚΠΑ

Θεόδωρος Φορτσάκης,  βουλευτής ΝΔ

… αφού επί τετραήµερο, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, αδιαφόρησαν για τη κατάληψη της Νοµικής Σχολής και ανέχθηκαν την καταστροφική παρουσία των παρανόµων καταληψιών µέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι να αποχωρήσουν, τώρα, κατά παράβαση της µεγάλης παράδοσης του Πανεπιστηµίου Αθηνών, αλλά και κάθε πανεπιστηµιακής δεοντολογίας, προσκάλεσαν ως οµιλητή για την πανηγυρική τελετή της 25ης Μαρτίου στη Μεγάλη Αίθουσα τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Oι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ απάντησαν με ανακοίνωση ότι  εκφράζουν τη λύπη και την απορία τους για τη δήλωση του κ. Θ. Φορτσάκη με την  οποία

Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ

Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ

…παρομοιάζεται το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα μας με τη χούντα του παρελθόντος. Στη Μεταπολιτευτική περίοδο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει επανειλημμένα προσκληθεί, παραστεί ή δώσει ομιλία η Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας απαιτείται εθνική ενότητα και εξωστρέφεια. Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συμβάλει, στο μέτρο που του αναλογεί, προς αυτή την κατεύθυνση. Στην προσπάθεια αυτή αναμένει αντίστοιχη στήριξη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλα τα μέλη της με αυξημένο αίσθημα ευθύνης.

 Ο κ. Φορτασκης απηύθυνε και Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικού και τους αναπληρωτές Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη με Θέμα: Βανδαλισμοί εθνικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και θρησκευτικών μνημείων της Αθήνας. Ερωτήσεις προς τον Γιάννη Πανούση κάνοντας λόγο για απάθεια των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και οι βουλευτές Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το θέμα ήταν από τα πρώτα που έθεσε, μετ’ επιτάσεως η ΔΑΠ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και στον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε, αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν απόψεις για τη στενότερη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο ως προς τον έλεγχο της νομιμότητα εντός των Ιδρυμάτων, όσο και ως προς τη διαφύλαξη του ακαδημαϊκού ασύλου από τους συλλογικούς φορείς των ΑΕΙ.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς χθες άνοιξε τις πόρτες του υπουργείου σε περίπου 150 φοιτητές που είχαν πάει για να διαδηλώσουν και βρέθηκαν να συζητούν μαζί του για περίπου μία ώρα.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.