ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2015 ΟΔΗΓΙΕΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ… ΚΑΤΗΧΗΣΗ

STRESS
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν τη Δευτέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που είναι κοινό και για τις τρείς κατευθύνσεις. Όλα είναι έτοιμα λέει το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ και κάνει μια μάλλον αμήχανη προσπάθεια να πείσει τους μαθητές ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος για ύπαρξη άγχους».

Πανέτοιμος και σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας ότι είναι τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο ο μηχανισμός για την διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Εφέτος είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόζεται το σύστημα των έξι μαθημάτων και των τριών κατευθύνσεων. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα ισχύσει μεταβατικά, όπως λέει το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., βελτιωμένο το σύστημα του Νέου Λυκείου με τέσσερα μαθήματα και 6 Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης.

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 12 Μαΐου επιτρέπει στους υποψηφίους, απο το 2016, την πρόσβαση σε σχολές και δεύτερου ΕΠΕ με εξέταση σε ένα πέμπτο προαιρετικό μάθημα.

Κατά τα άλλα η ανακοίνωση του υπουργείου αναλώνεται σε ένα μάλλον ηθικοπλαστικό κήρυγμα για να προτρέψει τους υποψήφιους να… μην έχουν άγχος.

Η ηγεσία του Υπουργείου κατανοεί την δικαιολογημένη ανησυχία των μαθητών και των μαθητριών για το επίπεδο των θεμάτων.  Όμως δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν εξετάζονται για την απόκτηση κάποιου βαθμού, αλλά διαγωνίζονται για την κατάληψη μιας θέσης προκαθορισμένου αριθμού.  Αλώστε πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση των μαθητών και των μαθητριών ότι οι εξετάσεις είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται.  Επίσης για τους μη επιτυχόντες διευκρινίζουμε ότι οι εξετάσεις δεν είναι ούτε το άλφα αλλά ούτε και το ωμέγα στο ταξίδι της ζωής.

Σε ένα περιβάλλον σκληρού διαγωνισμού όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, αγωνίας ότι αν δεν περάσουν σε σχολή κοντά στο σπίτι τους δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν και φυσικά τεράστιας ανεργίας και απαξίωσης ως εκ τούτου των πτυχίων, το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. απευθύνεται στους μαθητές με όρους κατήχησης.

Θα ήταν πιο χρήσιμο να διαβεβαιώσει ότι τα θέματα θα είναι σαφώς διατυπωμένα και σωστά διαβαθμισμένα, ως προς τη δυσκολία. Να δεσμευτεί ότι ακόμη και σε ένα απευκταίο λάθος θα ληφθεί μέριμνα ότι δεν θα αδικηθούν οι υποψήφιοι, να αναδείξει τους ευνοϊκότερους όρους για τις πανελλαδικές του 2016, να υποσχεθεί ένα δικαιότερο και κυρίως ορθολογικότερο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κάτι που επίσης θα βοηθούσε στη μείωση του άγχους των υποψηφίων και των οικογενειών τους θα ήταν να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει(;) για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας έστω και με τα τρέχοντα, τραγικά περιορισμένα, οικονομικά δεδομένα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)

Microsoft Word -             2015.docx

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)

Microsoft Word -             2015.docx

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)

Microsoft Word -             2015.docx

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2015 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄) και ΤΕΦΑΑ.

Microsoft Word -             2015.docx

 

Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.