ΠΑΓΩΝΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΦΠΑ_
Σκοτσέζικο ντούζ με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προνοήσει ώστε να δοθεί παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου για την υπαγωγή των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης στο καθεστώς ΦΠΑ 23%. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με την επιβολή του ΦΠΑ, το οποίο έγινε αντικείμενο μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευσης.

Την παράταση είχε προαναγγείλει το πρωί, ενώ εχθές είχε δηλώσει ότι θα εφαρμοστεί κανονικά το μέτρο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Οι πιέσεις των κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλες αλλά μέχρι εχθές δεν φαινόταν να έχει αποδώσει η αναζήτηση τρόπου να ξεπεραστούν τα νομικά και οικονομικά εμπόδια.

Ένα μέτρο που όλοι εμφανίζονται να το θεωρούν λάθος αλλά επιβλήθηκε και εκ των υστέρων αναζητούσαν νομική και οικονομική ακροβασία για να ανασταλεί. Ο ΦΠΑ στις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης δεν είναι απλά ο «μουτζούρης» αλλά ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που καίει τα κόμματα που ψήφισαν τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο και βρέθηκαν σχεδόν αμέσως μετά να ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Όλο αυτό το γαϊτανάκι αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η διαπραγμάτευση και η τελική επιλογή των μέτρων που θα απέδιδαν τα έσοδα που απαίτησαν οι δανειστές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νίπτει τας χείρας της. Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε ποτέ από την Ελλάδα την αλλαγή της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έκανε λόγο ο απερχόμενος Πρωθυπουργός προκειμένου να αποκρούσει την αιτίαση ότι η επιβολή του φόρου ήταν πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται διαρκώς κομματικές συσκέψεις στελεχών που έχουν θητεύσει στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας με στόχο να βρεθεί πυροσβεστική λύση. Αποτέλεσμα μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης στην οποία σε μάλλον προεκλογικό ύφος δίδεται η υπόσχεση ότι αν προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης και ζητείται απο την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο.

Η πρόταση για αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για δύο μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές έρχεται και φεύγει σαν το παιχνίδι «ζεστό-κρύο». Η αναστολή συναντά εξάλλου ευρύτατη κομματική συναίνεση. Η σημερινή «ζεστή» δήλωση λοιπόν προέρχεται από τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος το πρωί επανέφερε το σενάριο της δίμηνης αναστολής του μέτρου και μάλιστα προανήγγειλε ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα επικαλούμενος αίτημα των κομμάτων.

Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

Μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή.

Η πυροσβεστική λύση της δίμηνης αναστολής, παρά και την εντολή της κας Θάνου, συναντά μέχρι στιγμής δύο σημαντικά εμπόδια: τις περιορισμένες αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης και βέβαια την εξεύρεση ισοδύναμων που θα αντισταθμίσουν τα έσοδα που αναμένονται στα δημόσια ταμεία για αυτούς τους δύο μήνες.

Το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάπως πιο περίπλοκο όμως αφού το πρόγραμμα που συντάχθηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου, σε μια προσπάθεια αποτίμησης της συμφωνίας με τους δανειστές, περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το μέτρο πλήττει τους έχοντες. 

ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
Αύγουστος 2015. Σελίδα 35

ΣΥΡΙΖΑ LOGOΗ δική μας αντίληψη βλέπει τη φορολογία σαν εργαλείο αναδιανομής που εξασφαλίζει την δίκαιη συνεισφορά όλων των πολιτών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στην χρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς να στρεβλώνει την οικονομική δραστηριότητα. Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα.

Η εκτίμηση αυτή, αναδεικνύει είτε προχειρότητα είτε ιδεοληψία και σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα από τα θέματα στα οποία πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει σαφή θέση προεκλογικά. Και αυτό γιατί όπως ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γνωρίζει, με δεδομένο το ισχύον εκπαιδευτικό και εξεταστικό σύστημα, ειδικά τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών καλύπτουν ανελαστικές δαπάνες της μέσης ελληνικής οικογένειας και όχι των πλουσιότερων στρωμάτων. Γνωρίζει επίσης ότι τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία είναι μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις που καλύπτουν την ανάγκη ολοήμερου σχολικού προγράμματος για τους εργαζόμενους γονείς.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.