ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πρόσβαση στις σχολές αστυνομίας, Πυροσβεστικής, στα ΤΕΦΑΑ και τις μουσικές σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία και χωρίς 5ο μάθημα εξασφαλίζει το εξεταστικό σύστημα του 2016. Αυξάνει τις επιλογές των υποψηφίων και μάλιστα χωρίς 5ο μάθημα  επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις διαφορετικό συνδυασμό μαθημάτων για την ίδια σχολή.

Οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μπορούν του χρόνου να διαλέξουν από 140 ως 300 σχολές και τμήματα ανάλογα με το συνδυασμό μαθημάτων που θα κάνουν. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατάταξη σχολών ανά πεδίο και τους συντελεστές του κάθε μαθήματος  βαρύτητας.

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου που θα διεκδικήσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 μια θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν πλέον ολοκληρωμένο τον οδικό χάρτη του νέου εξεταστικού συστήματος προκειμένου να διαλέξουν τα 5 μαθήματα που θα παρακολουθήσουν και να οργανώσουν την προετοιμασία τους. Προς το τέλος της χρονιάς θα επιλέξουν αν θα εξεταστούν σε 4 ή σε 5 μαθήματα με αυξημένες πλέον επιλογές ακόμη για όσους αποφύγουν την εξέταση στο 5ο μάθημα.

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Τα βασικά συμπεράσματα από τις ανακοινώσεις του υπουργείου

  • Ένας υποψήφιος μπορεί να επιλέξει τις σχολές Αστυνομικών, Αστυφυλάκων, Πυροσβεστικής, Μουσικής και τα ΤΕΦΑΑ από όλα τα επιστημονικά πεδία και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να εξεταστεί σε πέμπτο μάθημα.
  • Οι σχολές Γεωπονίας, Βιολογίας, Χημείας, κάποιες πανεπιστημιακές Πληροφορικής και όλα τα ΤΕΙ Πληροφορικής αποτελούν επιλογές από δύο επιστημονικά πεδία και μάλιστα με διαφορετικό συνδυασμό από 4 μαθήματα 
  • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο Στη σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ έχει πρόσβαση από την 2η Ομάδα Προσανατολισμού με Φυσική – Χημεία –Μαθηματικά – και από την 3η Ομάδα Προσανατολισμού  με Μαθηματικά – Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον – Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. 
  • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο Στις Γεωπονικές μπορεί να έχει πρόσβαση ένας υποψήφιος από τη 2η Ομάδα με Φυσική – Χημεία – Βιολογία ή με Φυσική – Χημεία – Μαθηματικά
  • Σημαντικός αριθμός σχολών είναι προσβάσιμος με 4 εξεταζόμενα μαθήματα

Η πολυπληθέστερη σε σχολές Ομάδα είναι αυτή των Θετικών Επιστημών απ’ όπου ένας υποψήφιος που θα εξεταστεί σε 4 μαθήματα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 210 σχολές. Αν επιλέξει να εξεταστεί και σε 5ο μάθημα μπορεί να έχει πρόσβαση με Ιστορία Γενικής Παιδείας σε άλλες 34 σχολές των Επιστημών Εκπαίδευσης ή σε επιπλέον 89 σχολές των επιστημών Υγείας με Βιολογία.

1

2

3

 

4

5

Οι συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας

Ανατροπή στους έως τώρα συνήθεις συσχετισμούς αποτελεί ότι τα Μαθηματικά έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για εισαγωγής στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής.

Α ΟΜΑΔΑ

Β ΟΜΑΔΑ

Γ ΟΜΑΔΑ


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.