ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ1
Το στίγμα των προθέσεων του για την Ανώτατη εκπαίδευση παρουσίασε στους πρυτάνεις όλης της χώρας ο νέος υπουργός Παιδείας. Ο Αριστείδης Μπαλτάς παρέστη σχεδόν σε ολόκληρη την έκτακτη Σύνοδο και αφού περιέγραψε τους στόχους του αλλά και τις άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις, άκουσε τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στα πανεπιστήμια και επιφυλάχθηκε να έχει κάποιες πρώτες απαντήσεις σε επόμενη συνάντηση. 

Η Σύνοδος των πρυτάνεων υποδέχθηκε με ικανοποίηση την δέσμευση του Αριστείδη Μπαλτά ότι θα αρχίσει σύντομα ευρύς διάλογος για αντικατάσταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των πανεπιστημίων. Ο υπουργός, προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης στον ένα χρόνο και ζήτησε από τη Σύνοδο αλλά και ξεχωριστά από κάθε πρυτανική αρχή να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.

Μέχρι να καταλήξει ο διάλογος σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ο υπουργός, όπως ενημέρωσε τη Σύνοδο, θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον νόμο 4009 οι οποίες θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και θα κατατεθεί προς ψήφιση στο τέλος Μαρτίου:

  • Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος όπως ανακοίνωσε και στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του 360pedia.gr, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών των Σ.Ι. Στο πολυνομοσχέδιο πάντως θα μεταφέρονται οι αρμοδιότητες τους στις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο όπου αναμένεται να υπάρξει εκπροσώπηση φοιτητών με ποσόστωση.
  • Παγώνουν οι διαδικασίες για την κατάρτιση Οργανισμών οι οποίες είχαν φτάσει σε τελική φάση σε 5 από τα 21 Πανεπιστήμια. Οι Οργανισμοί θα συγκροτηθούν εξαρχής με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Αρκετοί πρυτάνεις σχολιάζουν ότι δεν προκύπτει ουσιαστική καθυστέρηση από αυτή την κίνηση αφού στα περισσότερα και μεγαλύτερα πανεπιστήμια η κατάρτιση των Οργανισμών είτε δεν είχε ξεκινήσει είτε βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
  • Παγώνουν οι διαδικασίες για την διαγραφή φοιτητών. Στις ελάχιστες περιπτώσεις σχολών που έχουν εκδώσει συλλογικές  διαπιστωτικές πράξεις, ανακαλούνται. Το ν/σ θα ορίζει διαδικασία εξατομικευμένης εξέτασης αιτήσεων συνέχισης σπουδών ανεξαρτήτως του χρόνου εγγραφής στα μητρώα.
  • Επανασυστήνονται οι οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων που βρίσκονται ακόμη  σε διαθεσιμότητα προκειμένου να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Υπολογίζεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα χρειαστούν δέκα με δεκαπέντε ημέρες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία  οι διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων.
Στην έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων προσκλήθηκε και ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ο οποίος εξελέγη την Παρασκευή με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Στην έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων προσκλήθηκε και ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ο οποίος εξελέγη την Παρασκευή με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η σύνοδος των πρυτάνεων τοποθετείται καταρχήν θετικά στις εξαγγελίες του υπουργού αφού σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούν αιτήματα που έχουν διατυπωθεί σε αλλεπάλληλα ομόφωνα ψηφίσματα από το 2011 και μετά. Το σώμα, σε όποια του σύνθεση όλα αυτά τα χρόνια, έχει τοποθετηθεί ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου και έχει επισημάνει δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από τη λειτουργία των Σ.Ι. είτε επειδή ο νόμος όριζε συγκεχυμένες αρμοδιότητες είτε επειδή εκτιμούσε ότι τα Συμβούλια παρεξέκλιναν της  αρχικής αποστολής τους. Επίσης η σύνοδος Πρυτάνεων απο την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της διαθεσιμότητας είχε υπογραμμίσει σε δραματικούς τόνους το τεράστιο πλήγμα που έφερε τοπ μέτρο στη καθημερινότητα και την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.