ΕΚΠΑ, ΝΗΝΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ διανύει και μάλιστα ενόψει εκλογών, ίσως την πιο πολιτισμένη και ήρεμη φάση που έχουν δει οι διάδρομοι και τα γραφεία καθηγητών εδώ και πολλά χρόνια. Τίποτα δεν θυμίζει παρελθούσες σκληρές αναμετρήσεις υποψηφίων πρυτάνεων ούτε βέβαια και τις αμέσως προηγούμενες, εξαιρετικά φορτισμένες εκλογές. Τον Ιούλιο του 2014, το μέγα διακύβευα ήταν ο νόμος 4009, το δόγμα νόμος και τάξη και φυσικά η προεπιλογή των υποψηφίων από το Συμβούλιο Ιδρύματος και η αδυναμία να στηθούν κάλπες λόγω των κινητοποιήσεων.

Η πρώτη ερμηνεία γι’ αυτή την διαφαινόμενη επίδειξη ακαδημαϊκού πολιτισμού είναι ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει τόσο τραυματιστεί από την πολεμική των προηγούμενων χρόνων που επιλέγει να αποτραβηχτεί και να γλύψει τις πληγές της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σημερινό debate μεταξύ των υποψηφίων που έγινε με τηλεδιάσκεψη, δεν υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες του 360pedia.gr, καμία αναφορά στην… συνήθη ταμπακέρα. Δύο ημέρες μετά τις προγραμματικές δεσμεύσεις του υπουργού στη Βουλή για κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος και ξήλωμα του νόμου Διαμαντοπούλου, προκαλεί εύλογη έκπληξη ότι δεν ζητήθηκε από τους υποψηφίους για τη θέση του Πρύτανη, να τοποθετηθούν για τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Καμία συζήτηση ούτε για το Συμβούλιο Ιδρύματος και το ρόλο του, ούτε καν για τα προβλήματα συνεννόησης και την ασάφεια στις αρμοδιότητες σε σχέση με τις πρυτανικές αρχές. Καμία συζήτηση για τη συμμετοχή των φοιτητών στις συγκλήτους, που μονοπώλησε σχεδόν στην περίοδο Φορτσάκη, με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα. Καμία συζήτηση για την περιβόητη προστασία των Οργάνων και των καθηγητών από τους… φοιτητές. Καμία συζήτηση για το πανεπιστημιακό Άσυλο, τους αιώνιους φοιτητές, ούτε καν για τις μετεγγραφές που απορύθμισαν πλήρως το πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα, αυτά ακριβώς τα ζητήματα απασχόλησαν τη Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός στην μοναδική ομιλία του βρήκε χρόνο για να στηλιτεύσει ως οπισθοδρομικές τις εξαγγελίες του Αριστείδη Μπαλτά. Απασχόλησαν και την δημόσια συζήτηση. Αντέδρασε η Αννα Διαμαντοπούλου, παρατάξεις πανεπιστημιακών καθηγητών και συγκεντρώνονται υπογραφές για να μην καταργηθούν τα Συμβούλια Ιδρύματος.

Τα ζητήματα που κυριαρχούν, στην προεκλογική περίοδο στο ΕΚΠΑ αλλά και στο debate των υποψηφίων είναι πιο πρακτικά και αφορούν τα πολύ επείγοντα προβλήματα του πανεπιστημίου: την καθαριότητα, την έλλειψη χρημάτων, τα ερευνητικά προγράμματα, τη διαχείριση του ΕΛΚΕ και φυσικά την αποκατάσταση της διοικητικής υποστήριξης του ιδρύματος με την επιστροφή των διαθεσίμων υπαλλήλων στην οποία όλοι συμφωνούν.

Η αλλαγή στην κυβέρνηση, οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στη Βουλή, το βίωμα της προηγούμενης πρυτανικής πολιτείας είναι σίγουρα παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλεκτορικό σώμα.

Πολλοί συζητούν ότι δεν θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία και ότι την Παρασκευή το βράδυ το Καποδιστριακό θα έχει νέο πρύτανη. Τη θέση διεκδικούν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής  Θάνος Δημόπουλος, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου και ο καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Γιάννης Ιωαννίδης. Εκτός της εκλογικής διαδικασίας έμεινε, μετά την προεπιλογή του Σ.Ι., ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Δημοσθένης Δασκαλάκης.

Οι δύο από τους τρεις υποψηφίους, η κυρία Καραμαλέγκου και ο κύριος Δημόπουλος έχουν εμπειρία σε διοικητικές θέσεις, στοιχείο που και οι δύο προβάλλουν. Η Ελένη Καραμαλέγκου υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια την περίοδο των κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο 4009 αλλά και την περίοδο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Με αυτή την έννοια έχει πάρει σαφή θέση υπερ της κατάργησης του νόμου θέμα που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα αφού το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα διάλογο για αντικατάσταση του θεσμικού πλαισίου για η λειτουργία των πανεπιστημίων.

Ο Θάνος Δημόπουλος διατήρησε πιο χαμηλούς τόνους όλα τα προηγούμενα χρόνια αν και στήριξε το νόμο Διαμαντοπούλου και υπήρξε αντιπρόεδρος του Σ.Ι. έως ότου παραιτήθηκε να αναλάβει τα ηνία της Ιατρικής σχολής, μιας σχολής με πολλά μέλη ΔΕΠ και άρα εκλέκτορες. Πολλοί θεωρούν ότι είναι ο επικρατέστερος γιατί διατηρεί διαλλακτική στάση  σε σχέση με την αλλαγή του νόμου, έχει επαφή με την νέα κυβέρνηση και ταυτόχρονα καθησυχάζει τους πιο συντηρητικούς εκλέκτορες.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, δεν είναι ευρύτερα γνωστός στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ καθώς δεν έχει έως τώρα δραστηριοποιηθεί ούτε έχει αναλάβει κάποια διοικητική θέση.

Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και αν χρειαστεί θα επαναληφθεί την επομένη.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.