ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟN ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΦΠΑ
Κανονικά ισχύει το ΦΠΑ 23% για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης. Παρά τις δηλώσεις προθέσεων από όλα σχεδόν τα κόμματα και τις πρόσφατες διαρροές πληροφοριών, η υπηρεσιακή κυβέρνηση είτε επειδή δεν μπορεί είτε επειδή αδυνατεί να βρει τα ισοδύναμα δεν δίνει τελικά ούτε παράταση στην εφαρμογή του μέτρου. Το μόνο που κάνει είναι να γλυτώνει από ένα πρόστιμο της τάξης των 60 η 70 ευρώ τα ιδιωτικά σχολεία και όσους αμέλησαν να υπαχθούν εμπρόθεσμα στο νέο καθεστώς.

Αντί για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα μπορούσε να δώσει παράταση στην εφαρμογή του μέτρου έως ότου αντιμετωπίσει το θέμα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, εκδόθηκε τελικά μια απλή εγκύκλιος από τη ΓΓ Εσόδων που απαλλάσσει τις εκπαιδευτικές δομές από το πρόστιμο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την εγκύκλιο.

Στο νέο καθεστώς ΦΠΑ έχουν ήδη υπαχθεί πάνω από 7.000 επιχειρήσεις σύμφωνα με πληροφορίες του 360pedia.gr από τη ΓΓ Εσόδων. Πρόκειται για Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, Κέντρα ξένων γλωσσών και Εργαστήρια πληροφορικής που είχαν προθεσμία να κάνουν δήλωση μεταβολής στην εφορία, έως τις 27 Ιουλίου. Η ρύθμιση για την υπαγωγή τους στο ΦΠΑ 23% ψηφίστηκε μια εβδομάδα πριν με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Τα ιδιωτικά σχολεία εντάχθηκαν και αυτά στο ΦΠΑ 23% με την ψήφιση του 3ου μνημονίου στις 14 Αυγούστου και έτσι είχαν προθεσμία μέχρι τις 31 Αυγούστου για να υποβάλλουν δήλωση μεταβολής στην εφορία.

Συμπέρασμα η πολυαναμενόμενη ρύθμιση που θα ελάφρυνε τα δίδακτρα έστω για δύο μήνες κατάληξε τελικά να είναι μια παράταση ενός μήνα για τα πρόστιμα που προβλέπονται και δεν ξεπερνούν τα 70 ευρώ. Αφορά μάλιστα κυρίως τα ιδιωτικά σχολεία αφού τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών που απευθύνονται στη μέση ελληνική οικογένεια έχουν ήδη υπαχθεί στο αυξημένο ΦΠΑ.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.