ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Σε υποχρεωτική αναστολή της εργαστηριακής εκπαίδευσης των φοιτητών οδηγούνται το εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Αθηνών και το Χημικό του ΕΚΠΑ λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού.
Σε υποχρεωτική αναστολή της εργαστηριακής εκπαίδευσης των φοιτητών οδηγούνται το εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Αθηνών και το Χημικό του ΕΚΠΑ λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού.
Σε τέσσερις και μισή αράδες η κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο διευθυντής του εργαστηρίου Ανατομίας της Ιατρικής σχολής της Αθήνας ανακοινώνει κοφτά, σχεδόν ουδέτερα ότι διακόπτεται η εκπαίδευση των φοιτητών στην Ανατομία λόγω απουσίας του απαραίτητου προσωπικού. Κι όμως η απελπισία και η αγανάκτηση είναι τόσο απτές που τις κόβεις με το… νυστέρι.

Το έγγραφό του Παναγιώτη Σκανδαλάκη καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου του 2014 λέει τα εξης:

Μετά την σημερινή μου ενημέρωση από τον μοναδικό τεχνίτη – ταριχευτή του εργαστηρίου μας, ότι απολύεται αυτοδικαίως απο 1ης Δεκεμβρίου (λόγω λήξεως της σχετικής συμβάσεως και της μη δυνατότητας ανανέωσής της), σας γνωστοποιώ ότι διακόπτεται υποχρεωτικά η λειτουργία και κάθε μορφή εκπαίδευσης των φοιτητών του Εργαστηρίου ανατομίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΣΑ ΤΑΡΙΧΕΥΤΗΣ

Το 360pedia.gr έχει αναδείξει, με εκτενή ρεπορτάζ, τα θηριώδη προβλήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Ιατρικής Σχολής ειδικότερα, σε μεγάλο οδοιπορικό που έκανε ήδη από τον Σεπτέμβριο, στα ΑΕΙ της Αθήνας.

 

Υποχρεωτική αναστολή της εργαστηριακής εκπαίδευσης των φοιτητών από το επόμενο εξάμηνο, στο Χημικό του ΕΚΠΑ

Δραματική έκκληση απευθύνουν διδάσκοντες και εργαζόμενοι στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σε ψήφισμά τους στις 25/11/2014 το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τμήματος, περιγράφουν τις τραγικές ελλείψεις σε αντιδραστήρια, αναλώσιμα και προσωπικό. Ελλείψεις που αδυνατούν να  καλυφθούν λόγω μηδενικής χρηματοδότησης. Εξηγούν ότι αδυνατούν να εκπαιδεύσουν, κάτω από συνθήκες απόλυτης οικονομικής ένδειας και ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές. Πολλώ δε μάλλον που ο πληθυσμός των πρωτοετών διπλασιάστηκε  λόγω της απελευθέρωσης των μετεγγραφών.

ΧΗΜΕΙΑ

Ολόκληρο το Ψήφισμα του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ

Το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση όσον αφορά σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα είδη εργαστηρίων που απαιτούνται για την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη μη εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού του 2013 για την εκπαίδευση των φοιτητών, το Τμήμα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ό,τι απόθεμα υπήρχε στα εργαστήριά του για να πραγματοποιηθεί η εργαστηριακή εκπαίδευση του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Από τον περασμένο Μάιο, η διοίκηση του Τμήματος ενημέρωσε σταδιακά τον Κοσμήτορα και τις τότε πρυτανικές αρχές, ενώ από το τέλος Σεπτεμβρίου ενημέρωσε τις νέες πρυτανικές αρχές ότι η εργαστηριακή εκπαίδευση του ακαδημαικού έτους 2014-2015 θα μπορούσε να διεξαχθεί μόνο αν συνέβαινε αντίστοιχη προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη. Αντίθετα το πρόβλημα επιτείνεται από την ανάγκη εκπαίδευσης των μετεγγραφομένων φοιτητών (αριθμός εισαχθέντων με εξετάσεις 124, τελικός αναμενόμενος αριθμός περίπου 250 φοιτητές).

Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του για την παροχή σωστής ποιότητας εκπαίδευσης, το Τμήμα Χημείας δυστυχώς θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να ασκήσει εργαστηριακά τους φοιτητές του. Για ένα Τμήμα με τον πειραματικό χαρακτήρα που έχει το Τμήμα Χημείας, οι επιπτώσεις στο επίπεδο των παρεχόμενων γνώσεων στους φοιτητές μας θα είναι ολέθριες. Αν το πρόβλημα της μηδενικής χρηματοδότησης δεν επιλυθεί ΑΜΕΣΑ, το Τμήμα με μεγάλη λύπη του δηλώνει ότι είναι αναγκασμένο να αναστείλει την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών του από το επόμενο εξάμηνο.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, θεωρούμε επιβεβλημένες τις παρακάτω άμεσες ενέργειες:

‘Αμεση χρηματοδότηση προς τo Τμήμα Χημείας, ούτως ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν αντιδραστήρια, αναλώσιμα υλικά και εργαστηριακά είδη που απαιτούνται για την εκπαίδευση όλων των φοιτητών. Απλοποίηση των εξαιρετικά χρονοβόρων διαδικασιών διαγωνισμών που οδηγούν πρακτικά σε μη απορρόφηση κονδυλίων.

‘Αμεση δυνατότητα πρόσβασης στη διεθνή βιβλιογραφία, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των φοιτητών και να διεξάγεται η επιστημονική έρευνα.

‘Αμεση προκήρυξη θέσεων Καθηγητών που παραμένουν κενές τα τελευταία πέντε χρόνια με προτεραιότητα σε  εργαστήρια που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης προσωπικού (πχ Βιοχημεία. Ειδικότερα για τη Βιοχημεία χρήση κονδυλίου συνεργάτη 407, αν αυτό είναι διαθέσιμο).

Την ίδια ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια καταρρέουν, ψηφίστηκε ρύθμιση που ανοίγει διάπλατη την πόρτα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια κι ας μην έχει αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Επίσης ο Πρύτανης του Καποδιστριακού φροντίζει για τον νόμο και την τάξη στο ίδρυμα καλώντας προληπτικά την αστυνομία να φυλάει τις σχολές από τους φοιτητές.