ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Ο Σωκράτης υπήρξε θύμα bulling. Για έξι μαρτυρικά χρόνια έφαγε «πολύ ξύλο» όπως λέει ο ίδιος, επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Κι ας μην το ήξερε ακόμη τότε. Όταν άρχισε να αποκτά συνείδηση της σεξουαλικής του ταυτότητας δεν κρύφτηκε. Όταν τον έβριζαν χυδαία απαντούσε ότι δεν ντρέπεται για αυτό που είναι. Οι καθηγητές του, αυτό το θεώρησαν πρόκληση και τον τιμωρούσαν το ίδιο με τους βασανιστές του.

Δουλεύει για να πληρώνει τα δίδακτρα τη σχολής Δημοσιογραφίας και κάνει πρακτική άσκηση σε ραδιοφωνικό σταθμό. Λέει ότι επέλεξε τη δημοσιογραφία για να μπορέσει κάποτε να περάσει μέσα από τη δουλεία του μηνύματα που θα συμβάλλουν ώστε να σταματήσουν παιδιά να βασανίζουν άλλα παιδιά μπροστά στα μάτια μιας κοινωνίας που μένει… απαθής.

Η τραγική ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξύπνησε στο Σωκράτη όπως και σε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ανάλογο μαρτύριο, μνήμες οδυνηρές. Όσοι έχουν καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους όπως ο Σωκράτης, αισθάνονται να λυγίζουν. Προς στιγμήν.

Παρά την οδύνη που του προκαλεί χαίρεται, λέει, που η ιστορία του Βαγγέλη έχει πάρει τέτοια δημοσιότητα. Ακόμη και αν το όψιμο ενδιαφέρον είναι πρόσκαιρο ή υποκριτικό δημιουργεί ένα κλίμα που θα προχωρήσει την κοινωνία κάποια βήματα. Ακόμη και ένα παιδί να πάρει δύναμη από την δημόσια καταδίκη του φαινομένου ακόμη και ένα παιδί να σταματήσει να βασανίζει ένα συνομήλικό του είναι κέρδος, λέει ο Σωκράτης.

Στο 360pedia.gr ωστόσο αυτό που θεωρήσαμε πιο σοκαριστικό από τα όσα ανατριχιαστικά περιγράφει ο Σωκράτης είναι η στάση των εκπαιδευτικών. Στα έξι ολόκληρα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν βρέθηκε ούτε ένας καθηγητής να προσπαθήσει να αποτρέψει, να περιορίσει, να καθοδηγήσει θύμα και θύτες. Η απάντηση «δεν ήξεραν» ή «δεν είναι εκπαιδευμένοι να το αντιμετωπίσουν» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε σε αυτήν ούτε σε καμία άλλη ανάλογη περίπτωση. Εκείνος που γελάει με τις προσβολές στη σεξουαλική ταυτότητα του μαθητή του, εκείνος που τιμωρεί το θύμα γιατί θεωρεί ότι η αποδοχή της σεξουαλικής ταυτότητας είναι πρόκληση δεν αξίζει να λέγεται δάσκαλος.

Ο φόβος απέναντι στο διαφορετικό: σεξουαλικό προσδιορισμό, φυλή, καταγωγή, αναπηρία, ευαισθησία και η επιστράτευση  βίας προς υπεράσπιση του «κανονικού» είναι οι ρίζες του ρατσισμού και του φασισμού. Πως θα τα ξεριζώσουμε από τα σχολεία και από τη ζωή μας όταν ως κοινωνία δεν έχουμε προσδιορίσει τι είναι «διαφορετικό» και αν υπάρχει «κανονικό»;

Παρακολουθήστε την αφήγηση του Σωκράτη. Είναι, με παραλλαγές, η ιστορία χιλιάδων παιδιών που ζουν μέσα τη βία σε καιρό ειρήνης και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων παιδιών που την προκαλούν. Με αυτό το βίωμα μεγαλώνουν θύματα και θύτες. Κάποιοι από τα θύματα όπως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν αντέχουν. Έστω και ένας είναι πολύ περισσότερο από όσο επιτρέπεται να ανεχθεί μια σύγχρονη κοινωνία. Κανείς δεν θέλει αυτό το αίμα στα χέρια του.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.