Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
Σε αστυνομικό κλοιό η πρυτανεία του Καποδιστριακού από τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν μπαίνει κανείς, όποιος βγαίνει προσάγεται. Έγιναν ήδη 15 συλλήψεις. Η σύνοδος πρυτάνεων και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο να παρέμβει. Οι καταληψίες δίνουν τη δική τους απάντηση με βίντεο που διαψεύδει τα περί καταστροφών.

Η κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ συνεχίζεται για 16η ημέρα και η λεγόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα παραμένει απούσα. Λεγόμενη γιατί όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει με την έννοια μιας οργανωμένης σύμπραξης των μελών της, καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών, διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες. Άφαντες οι φοιτητικές παρατάξεις οι οποίες, πλην της ΔΑΠ, έχουν σταθερή και πάγια θέση χρόνια τώρα ότι η περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ υποστηρίζει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από μια περίοδο ακραίου αυταρχισμού, όπως λέει, δεν έχει ανακτήσει τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει. Εξακολουθεί ωστόσο να πιστεύει ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της περιφρούρησης του ακαδημαϊκού ασύλου αναζητώντας και αξιοποιώντας εργαλεία πολιτικής προσέγγισης.

Μετά την δραματική έκκληση του Πρύτανη και των αντιπρυτάνεων του ΕΚΠΑ στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, και η Σύνοδος πρυτάνεων, σε μια ανακοίνωση του προεδρείου της την οποία χαρακτηρίζει επείγουσα, καλεί την κυβέρνηση αλλά και το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να παρέμβουν.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπαρατάσσεται με την έκκληση της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ζητά από την Κυβέρνηση να γίνουν όλες οι ενέργειες για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδικεί την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.για την προστασία της λειτουργίας του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Η Πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης υπονοεί σαφώς, με αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις του, ότι δεν του επιτρέπουν να δράσει.  Η κυβέρνηση στέκεται εμφανώς αμήχανη. Η αντιπολίτευση θεωρεί το θέμα προνομιακό και προβαίνει σε μπαράζ καταγγελιών. Τον τόνο έδωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος κάνει λόγο για κατάλυση του κράτους και ανομία και  καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εντολή να επέμβει η αστυνομία.

Οι πρυτανικές αρχές όπως καταδεικνύεται σε όλες τις έως τώρα ανακοινώσεις τους αλλά και στις συνομιλίες που έχει με όλους τους εμπλεκόμενους θεωρούν ότι η πολιτεία δεν θέλει αλλά οφείλει να δώσει λύση. Θεωρούν ότι η στάση της αστυνομίας ήταν έως τώρα «χαλαρή» αφού υπήρχε ελευθερία εισόδου και εξόδου και ότι  δίνει εν γένει μήνυμα ανοχής απέναντι σε καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων. Κατήγγειλε επίσης ότι γίνεται στο κτήριο χρήση ναρκωτικών και εξέφρασε φόβους για απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ο Ζαχαρίας Τριγάζης επισημαίνει ωστόσο, κάτι που γνωρίζουν όλοι εδώ και χρόνια, ότι στον πεζόδρομο, στο πλάι του πανεπιστημίου λειτουργεί πιάτσα διακίνησης ναρκωτικών χωρίς η αστυνομία να παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας από τους συλληφθέντες να εξέρχονται του κτηρίου της Πρυτανείας είναι σεσημασμένος έμπορος ναρκωτικών πολωνικής καταγωγής. Οι καταληψίες διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η κινητοποίησή τους έχει οποιαδήποτε σχέση με διακίνηση ναρκωτικών.

Το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι καταληψίες καταδεικνύει ότι δεν έχουν γίνει καταστροφές μέσα στο κτίριο όπως επιβεβαιώνουν και οι φύλακές που συνεχίζουν να παραμένουν στο χώρο.

Ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων ο οποίος μαζί με συναδέλφους του έχει συνομιλήσει επανειλημμένως με τους καταληψίες σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, χαρακτηρίζει ακατανόητη τη στάση τους να παραμένουν στο κτίριο ενώ η ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους δρομολογείται με το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα. Φοβάται επίσης ότι η πόλωση που δημιουργείται ευνοεί την προπαγάνδα, όπως λέει, υπερ της αστυνομικής βίας και της καταστολής.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.