ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ, ΜΕΣΑ Η ΔΙΑΛΥΣΗ

Όπως φαίνεται, οι σχολές του ΕΚΠΑ δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι κι αλλιώς. Ακόμη και αν δεν τις κλείσουν οι φοιτητές ή δεν προλάβει να τις κλείσει πρώτος ο Πρύτανης Θεώδορος Φορτσάκης, οι σχολές καταρρέουν υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας των 3 τελευταίων ετών.
Όπως φαίνεται, οι σχολές του ΕΚΠΑ δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι κι αλλιώς. Ακόμη και αν δεν τις κλείσουν οι φοιτητές ή δεν προλάβει να τις κλείσει πρώτος ο Πρύτανης Θεώδορος Φορτσάκης, οι σχολές καταρρέουν υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας των 3 τελευταίων ετών.
Η αστυνομοκρατία και η καταστολή δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα των πανεπιστημίων. Ούτε των σχολείων. Τα ΜΑΤ επιστρατεύονται για να απωθήσουν του φοιτητές εκείνους που αποφασίζουν να αντιδράσουν στο μεγάλο εχθρό της Ανώτατης Εκπαίδευσης: τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβάλει μείωση της χρηματοδότησης πάνω από 70%, αποψίλωση σε έμψυχο δυναμικό με διαθεσιμότητες στους διοικητικούς υπαλλήλους και πάγωμα προσλήψεων διδακτικού προσωπικού, ασφυξία στα ιδρύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης με τις «κοινωνικές» μετεγγραφές να γίνονται τσουνάμι που πνίγει το επίπεδο σπουδών.

 

Τα αξεπέραστα προβλήματα των κεντρικών ανώτατων ιδρυμάτων περιγράφονται με δραματικό τρόπο στην χθεσινή ανακοίνωση της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Είναι προφανές ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την πανεπιστημιακή διδασκαλία ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί μάθημα με διπλάσιο αριθμό φοιτητών, ούτε υφίστανται αμφιθέατρα τέτοιου μεγέθους, ούτε το διδακτικό προσωπικό επαρκεί ύστερα από το «πάγωμα» της προκήρυξης νέων θέσεων. Τα θεσμοθετημένα όργανα της Νομικής Σχολής Αθηνών δηλώνουν ρητά την πλήρη αντίθεση και διαφωνία τους με τη διαχείριση εκ μέρους της Πολιτείας του ζητήματος των μετεγγραφών.

Λίγες ώρες μετά οι ίδιοι άνθρωποι που υπέγραψαν αυτή την ανακοίνωση εισηγήθηκαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Πρυτανείας, στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ να φέρει τα ΜΑΤ να προστατέψουν τη σχολή από τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για αυτά ακριβώς που αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Δύο τραυματισμένοι φοιτητές έξω από τη Νομική, και η σχολή αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ δεν είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνει κανείς ακούγοντας επιχειρήματα για "ανοιχτές σχολές".

Δύο τραυματισμένοι φοιτητές έξω από τη Νομική, και η σχολή αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ δεν είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνει κανείς ακούγοντας επιχειρήματα για «ανοιχτές σχολές».

 Η πρυτανεία του Καποδιστριακού προσπαθεί να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να κλείσει τις σχολές του κέντρου… πριν τις κλείσουν οι φοιτητές!

Μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του Ε.Κ.Π.Α. στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, Ο.Π.Ε.) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11. Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών.

Οι σχολές του κέντρου της Αθήνας έκλεισαν για μια εβδομάδα ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου! Προληπτικά. Μόνο που η πρόληψη προκάλεσε μεγαλύτερη ένταση.

Οι σχολές του κέντρου της Αθήνας έκλεισαν ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου! Προληπτικά. Μόνο που η πρόληψη προκάλεσε μεγαλύτερη ένταση.

Όπως φαίνεται, οι σχολές του ΕΚΠΑ δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι κι αλλιώς. Ακόμη και αν δεν τις κλείσουν οι φοιτητές ή δεν προλάβει να τις κλείσει, πρώτος, ο Πρύτανης Θεώδορος Φορτσάκης, οι σχολές καταρρέουν υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας των 3 τελευταίων ετών.

Ακόμα και οι σχολές που στεγάζονται στην Πανεπιστημιούπολη όπου υπάρχει περισσότερος χώρος,  βουλιάζουν από τους φοιτητές που η κυβέρνηση μετέφερε από την περιφέρεια ως επίφαση κοινωνικής πολιτικής. Η υπόσχεση για σπουδές χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών να συντηρούν δύο και τρία σπίτια καταρρέει. Πολύ άπλα γιατί τα πανεπιστήμια των μεγάλων πόλεων αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Το τμήμα Φυσικής πχ. είναι το 5ο μεγαλύτερο τμήμα του ΕΚΠΑ. Συγκαταλέγεται μάλιστα στο 3% των άριστων τμημάτων Φυσικής σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία 10 χρόνια κατέχει σταθερά, στις διεθνείς κατατάξεις, θέσεις κοντά στο 150 ανάμεσα σε 22.000 αντίστοιχα τμήματα. Η δυναμικότητα του τμήματος επιτρέπει την εκπαίδευση 160 φοιτητών στο πρώτο έτος. Το υπουργείο Παιδείας επέβαλε 228 εισακτέους με πανελλαδικές εξετάσεις. Το τμήμα αναγκάζεται να δεχθεί και επιπλέον 105 φοιτητές από τις διάφορες κατηγορίες μετεγγραφών. Σύνολο πρωτοετών 333. Υπερδιπλάσιοι δηλαδή της δυναμικότητας του.

Ο Ανδρέας Καραμπαρμπούνης συνταξιοδοτείται σε λίγους μήνες. Τον αντιμετωπίζουν όλοι ως γκουρού της εργαστηριακής εκπαίδευσης. Έχει στήσει τις περισσότερες ασκήσεις με τα χέρια του. Το τεχνικό προσωπικό δεν περισσεύει. Ξέρει πολύ καλύτερα από τον καθένα τις δυνατότητες που έχει το τμήμα να παρέχει σωστή εκπαίδευση.

Εκτός από τα εργαστήρια η κατάσταση είναι ασφυκτική και στους χώρους μαζικής διδασκαλίας. Το τμήμα Φυσικής διαθέτει για όλα τα έτη, ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων και ένα των 400. Μόνον στο πρώτο έτος οι φοιτητές είναι εφέτος, 333. Ο πρόεδρος του τμήματος λέει με απελπισία ότι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί το τμήμα είναι… να κλωνοποιηθεί!

Η καταγραφή της κατάστασης στο τμήμα Φυσικής είναι απλά μια περίπτωση μελέτης, case study, που καταδεικνύει την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η περισσότερες από τις σχολές και τα τμήματα του ΕΚΠΑ:

  • Η χρηματοδότηση έχει κατρακυλήσει στα 11εκ. ευρώ με τα 6εκ. να πηγαίνουν στη… ΔΕΗ
  • Το ίδρυμα έχει απολέσει το 70% του διοικητικού του προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας
  • Καμία πρόσληψη καθηγητή τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις είναι αθρόες

Επτά τμήματα του πανεπιστημίου της Αθήνας αυξάνουν τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών τους από 50% εως 109%!

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση των εισακτέων κατά 109,26 ποσοστιαίες μονάδες. Στη δεύτερη θέση σε ποσοστό αύξησης βρίσκεται το τμήμα Φυσικής Αγωγής με 94,41% και  ακολουθούν τα τμήματα Ιστορίας- Αρχαιολογίας με αύξηση 87,42% , το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης με 81,7%. η Ιατρική με 67% αύξηση των πρωτοετών, το τμήμα Χημείας με 63,12% και η νοσηλευτική με 53,52%.