ΕΚΛΟΓΕΣ ΞΑΝΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ-ΑΤΕΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αλλάζει ριζικά το τοπίο στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σε ένα χρόνο θα έχουν αλλάξει όλες οι διοικήσεις οι οποίες θα εκλεγούν καθολικά και από φοιτητές και διοικητικούς, θα περιοριστούν σημαντικά οι μετεγγραφές και καταργούνται οι διαγραφές φοιτητών.

Σε ένα χρόνο οι σημερινές διοικήσεις των πανεπιστημίων θα πρέπει να προκηρύξουν εκλογές με το νέο σύστημα. Θα μπορούν ωστόσο να είναι υποψήφιοι εκ νέου οι σημερινοί πρυτάνεις οι οποίοι έχουν στην πλειοψηφία τους εκλεγεί το φθινόπωρο. Ο Θάνος Δημόπουλος μάλιστα εξελέγη πρύτανης του ΕΚΠΑ μόλις στις 13 Φεβρουαρίου.

Ανατροπή σε 4 ΑΕΙ

Οι ανακοινώσεις του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ανατρέπουν πλήρως το σκηνικό σε τέσσερα πανεπιστήμια που πρέπει να εκλέξουν διοικήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι θητείες των πρυτανικών αρχών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο Πάντειο, το Χαρικόπειο και το πανεπιστήμιο Κρήτης λήγουν τον Αύγουστο, και σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να προκηρυχθούν τρεις μήνες πριν, δηλαδή το Μάιο. Με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι την ψήφιση του  πολυνομοσχεδίου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Μαΐου, το υπουργείο εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του 360pedia.gr, την πιθανότητα να παρατείνει τις θητείες των πρυτανικών αρχών στα 4 ΑΕΙ για ένα ή δύο μήνες ώστε οι εκλογές να μπορέσουν να προκηρυχθούν μετά την ψήφισή των νέων ρυθμίσεων.

Οι ρυθμίσεις για την Ανώτατη εκπαίδευση θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο  που έχει έτοιμο το υπουργείο παιδείας και θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή αφού τοποθετηθούν σε σχέση με το περιεχόμενό του οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ.

Αν και, όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για ρυθμίσεις διορθωτικές, έως ότου αλλάξει συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο μετά από διαβούλευση, θα φέρουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων.

Καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος

Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις.

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής Πρυτάνεων Αντιπρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων, Διευθυντών τομέων

Επιστρέφει η συμμετοχή των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων στις εκλογές για τα μονοπρόσωπα όργανα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Ουσιαστικά επανέρχεται ο νόμος Γιαννάκου που προέβλεπε καθολική ψηφοφορία των φοιτητών με ποσόστωση στις πρυτανικές εκλογές. Ο νόμος πλαίσιο του 2007 εισήγαγε την καθολική ψηφοφορία ως μέτρο αντιμετώπισης των συναλλαγών μεταξύ υποψηφίων πρυτάνεων και φοιτητικών παρατάξεων οι οποίες έως τότε όριζαν αναλογικά τους εκλέκτορες.

Με τη νέα ρύθμιση η βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου στις πρυτανικές εκλογές και το ποσοστό συμμετοχής τους στα όργανα διοίκησης θα εξαρτάται από την συμμετοχή τους στις εκλογές. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο μειώνεται η βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου. Όσοι φοιτητές και να ψηφίσουν όμως η βαρύτητα της ψήφου τους είναι ποσοστό της βαρύτητας της ψήφου των μελών ΔΕΠ.

Πως μετράει η φοιτητική ψήφος

αν τα μέλη ΔΕΠ είναι 100 και θα μετρήσουν για την εκλογή πρύτανη 100 ψήφοι, αν ψηφίσουν όλα τα μέλη ΔΕΠ. Αν οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι 10.000 και ψηφίσουν όλοι θα μετρήσουν ως 70 ψήφοι, αν ψηφίσουν οι μισοί οι φοιτητικές ψήφοι που θα προσμετρηθούν για την ανάδειξη πρύτανη μειώνονται στις 35.

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο εξάμηνο διενέργειας των εκλογών.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Η λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος, Γενική Συνέλευση Τομέα) πραγματοποιείται με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ενίσχυση της συμμετοχής όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων.

Εκλεκτορικά Σώματα για την εκλογή, εξέλιξη ή μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ.

Τα 7μελή εκλεκτορικά σώματα των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 διευρύνονται στη σύνθεσή τους σε 11μελή ή 15μελή ανάλογα με το μέγεθος του Τμήματος και συγκροτούνται στη βάση της συγγένειας του γνωστικού αντικειμένου των υπό κρίση μελών ΔΕΠ με εκλέκτορες από Τμήματα της ημεδαπής ή ομοταγή της αλλοδαπής

Φοιτητική ιδιότητα και διαγραφές

Όσες ελάχιστες διαγραφές φοιτητών έχουν ήδη γίνει θα ακυρωθούν. Στο εξής όλοι οι φοιτητές ανεξάρτητα σε ποιο έτος των σπουδών τους βρίσκονται θα μπορούν να δηλώνουν μαθήματα και να εξετάζονται σε αυτά.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αίρεται οριστικά το ψευδοπρόβλημα των αιωνίων φοιτητών διότι επιτρέπεται στον φοιτητή να καθυστερήσει τις σπουδές του, να επανεγγραφεί και να διεκδικήσει τις σπουδές δεδομένου ότι δεν επιβαρύνει σε τίποτα τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Μετεγγραφές αυστηρά για λόγους υγείας και με οικονομικά κριτήρια.

Το ανώτατο όριο μετεγγραφών που θα επιτρέπεται σε κάθε τμήμα θα ισοδυναμεί με το 10% των εισακτέων της συγκεκριμένης χρονιάς. Θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και όσους θα πληρούν τα οικονομικά κριτήρια που θα ανακοινωθούν.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.