ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ECDL ΚΑΘΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ;

Με τη ρύθμιση που επιχείρησε να επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είχε αποσυρθεί πριν 7 μήνες, δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι του ΑΣΕΠ θα έπρεπε να πληρώνουν κάθε τρία χρόνια για πτυχίο που έχουν αποκτήσει.
Με τη ρύθμιση που επιχείρησε να επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είχε αποσυρθεί πριν 7 μήνες, δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι του ΑΣΕΠ θα έπρεπε να πληρώνουν κάθε τρία χρόνια για πτυχίο που έχουν αποκτήσει.
Την εποχή που τα βρέφη συμπεριφέρονται σε όλες τις γυάλινες σκούρες επιφάνειες σαν να είναι οθόνες αφής και αργότερα μαθαίνουν πρώτα να ανοίγουν τον υπολογιστή και μετά  να διαβάζουν, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφάσισε να επαναφέρει την ρύθμιση για επικαιροποίηση του πιστοποιητικού καλής χρήσης υπολογιστών κάθε τρία χρόνια! Δηλαδή δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι του ΑΣΕΠ θα έπρεπε να πληρώνουν κάθε τρία χρόνια το  πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι γνωρίζουν την αλφαβήτα της χρήσης Η/Υ. Η τροπολογία μάλλον θα αποσυρθεί, μετά τις αντιδράσεις, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τέτοια ρύθμιση κάτι που γεννάει πολλά ερωτήματα. 

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατάθεσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Άνοιας και ζητά να ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια τα πιστοποιητικά ΕCDL, προκειμένου να θεωρούνται έγκυρα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αναφέρει

Επείγουσα η ανάγκη σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση

Η αναγκαιότητα της άμεσης ψήφισης της διάταξης αυτής συναρτάται με την αμεσότητα της ανάγκης για επικαιροποίηση των ουσιαστικών προσόντων στους διορισμούς που γίνονται το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με δύο λόγια, ο άνθρωπος που έχει κάνει σημαία την μεταρρύθμιση και τη διαφάνεια και έχει εξαπολύσει σταυροφορία για τον εντοπισμό πλαστών πτυχίων θεωρεί κατεπείγουσα ανάγκη οι υποψήφιοι για πρόσληψη στο δημόσιο να αποδεικνύουν, ξανά και ξανά, κάθε τρία χρόνια ότι ξέρουν

  • να γράφουν ένα κείμενο στο Word
  • να κάνουν χρήση των Windows αλλά και του Linux του ελεύθερου λειτουργικού συστήματος που ωστόσο καμία δημόσια υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί
  • να χρησιμοποιούν το excel που δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές από το 2000 και μετά
  • να σερφάρουν στο διαδίκτυο ή να φτιάχνουν ένα email

Οι επιστήμονες της πληροφορικής ωστόσο θεωρούν ότι οι βασικές γνώσεις Η/Υ πιστοποιούνται άπαξ και δεν χρειάζονται επικαιροποίηση. Σε ότι αφορά το δεύτερο επίπεδο που πιστοποιεί πιο εξειδικευμένες γνώσεις, η ανάγκη και η συχνότητα επικαιροποιησής τους θα πρέπει να καθορίζεται κατά περίπτωση και από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κάθε τομέα και σε καμία περίπτωση κάθε τρία χρόνια.

 

 

Ιστορία μου Αμαρτία μου

Υπάρχει όμως και προϊστορία. Η επιμονή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να περάσουν, με διάφορους τρόπους τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι τουλάχιστον προβληματική. Τον περασμένο Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογράψει μαζί με τον τότε υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ΚΥΑ η οποία ήταν ακόμη πιο σκανδαλώδης. Όχι μόνο υποχρέωνε τους κατόχους ECDL να επαναλαμβάνουν την πιστοποίηση ανά τρία έτη για το ίδιο επίπεδο προσόντων αλλά καταργούσε και την παρουσία κρατικού επιτηρητή στις εξετάσεις πιστοποίησης με ότι συνεπάγεται αυτό για την διαφάνεια των εξετάσεων.

Η ΟΙΕΛΕ και οι κοινωνικοί εταίροι στο ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων, Μιχάλης Κουρουτός, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, και Οδυσσέας Ντριβαλάς, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, είχαν καταγγείλει με σφοδρότητα την ΚΥΑ ως σκάνδαλο με στόχο «τον πολλαπλασιασμό των κερδών για συγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης». Έτσι, στα μέσα Ιουλίου, ο νέος, τότε, υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατάργησε την αμαρτωλή ΚΥΑ με Υπουργική Απόφαση. Σε συνάντηση μάλιστα με τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ, δεσμεύτηκε ότι θα στείλει στον εισαγγελέα τους συντάκτες της.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη η πιστοποίηση γνώσης για συγκεκριμένο επίπεδο αποτελεί άπαξ διαδικασία και ισχύει δια βίου. Πιστοποίηση για το ίδιο προσόν μπορεί να γίνει μόνο σε διαφορετικό επίπεδο εξειδίκευσης. Παρόλ’ αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο  οποίος όπως λέει στο 360pedia ο Οδυσσέας Ντριβαλάς, είχε «δείξει» το υπουργείο Παιδείας ως υπεύθυνο για την ΚΥΑ που αποσύρθηκε, επιχείρησε εκ νέου να φέρει την ίδια ρύθμιση και μάλιστα ως κατεπείγουσα ανάγκη για την στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών. Η ΟΙΕΛΕ και οι κοινωνικοί εταίροι στον ΕΟΠΕΠ αντέδρασαν και πάλι έντονα και το γραφείο του κ. Μητσοτάκη διαρρέει ότι η τροπολογία θα αποσυρθεί.