ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

ΧΙΛΗ_1
Δύο νεκροί φοιτητές στην πόλη Valparaiso της Χιλής μετά από διαδήλωση κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα. Ο 18χρονος Exequiel Borbaran και ο 25χρονος Diego Guzman έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενός 22χρονου όταν επιχείρησαν να κολλήσουν αφίσες στην πόρτα του σπιτιού του. Το περιστατικό σημειώθηκε στο τέλος μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας όταν οι αστυνομικοί θέλησαν να διαλύσουν την πορεία ρίχνοντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση και οι φοιτητές απάντησαν με πέτρες και μολότοφ.

Η διαδήλωση, που διοργανώθηκε από την Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής (CONFECH), εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κινήματος που διαρκεί χρόνια, με συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις.

ΧΙΛΗ_2

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150.000 διαδηλωτές.

Για δεκαετίες, οι φοιτητές απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή στην αναμόρφωση ενός άνισου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας που σε μεγάλο βαθμό έχει ιδιωτικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Augusto Pinochet 1973-1990. Από το 2011 οι διαδηλωτές που συμμετέχουν σε μαζικές κινητοποιήσεις καλούν την πρόεδρο της Χιλής Michelle Bachelet να εφαρμόσει εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς δασκάλων και καθηγητών και τη σταδιακή εισαγωγή δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Χιλής ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει τέλος στις ισχύουσες μέχρι σήμερα διαδικασίες επιλογής των φοιτητών, ενώ απαγορεύει επίσης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιδοτούνται από το δημόσιο να λειτουργούν με κερδοσκοπικά κριτήρια. εγκρίθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Οι φοιτητές όμως αμφισβητούν ότι η πρόεδρος της Χιλής θα μπορέσει να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για δωρεάν ανώτατη παιδεία για το 70% των φοιτητών που ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα σπουδών τους.

Μια σειρά από φυσικές καταστροφές όπως δασικές πυρκαγιές, ξηρασία και πλημμύρες στο Βορρά, στοίχησαν στη Χιλή 23 νεκρούς και χιλιάδες πολίτες χωρίς σπίτι και άλλαξαν τις προτεραιότητες χρηματοδότησης της κυβέρνησης Bachelet.

Η πρόεδρος της Χιλής έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό και ως υπόθεση Penta, ενός χρηματοοικονομικού οργανισμού που εμπλέκεται στην παράτυπη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών και που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου και αντιπροέδρου του δεξιού κόμματος Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ένωση. Ταυτόχρονα έχει ενοχοποιηθεί και ο πρωτότοκος γιος της, Sebastian Davalos, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο από την Penta. Οι φοιτητές ανησυχούν ότι από τη μια δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και από την άλλη η κυβέρνηση της Bachelet λόγω της πίεσης που δέχεται εξαιτίας των σκανδάλων θα υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.