ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Ο γιατρός Θάνος Δημόπουλος είναι ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ
Ο γιατρός Θάνος Δημόπουλος είναι ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ
Ο έως τώρα πρόεδρος της Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος, είναι ο νέος πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας που είχε μείνει ακέφαλο μετά την παραίτηση του Θεόδωρου Φορτσάκη που ηγήθηκε του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα σε απόλυτη ηρεμία και μεγάλη συμμετοχή, ο Θάνος Δημόπουλος εξελέγη πανηγυρικά με μεγάλη διαφορά ψήφων από τους συνυποψηφίους του, την Κοσμήτορα της φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου και τον καθηγητή πληροφορικής Γιάννη Ιωαννίδη.

Η ψηφοφορία έκλεισε στις 6.00 το απόγευμα. Σε σύνολο 1.834 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 1.468 εκλογείς.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος: 844, Ιωαννίδης Ιωάννης: 270, Καραμαλέγκου Ελένη: 319, Λευκά: 35

ΕΔΩ μπορείτε να παρακολουθήσετε την βιντεοσκοπημένη ακρόαση των υποψηφίων στις 11 Φεβρουαρίου του 2015

Ακολουθεί το κείμενο με το οποίο ο Θάνος Δημόπουλος απευθύνθηκε στους συναδέλφους του εκλέκτορες πριν τις εκλογές

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Αγαπητές και αγαπητοί  Συνάδελφοι,

Την τελευταία πενταετία, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κάθε τομέα των δημόσιων δομών στη χώρα μας. Σε αυτή την πρωτόγνωρη αρνητική συγκυρία, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, και ειδικά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), έχει υποστεί σημαντική μείωση της χρηματοδότησής του και αποψίλωση του επιστημονικού και εργασιακού του δυναμικού.

Ταυτόχρονα, στόχοι μας είναι το ΕΚΠΑ να συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική κοινωνία, να προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση και να προάγει την αριστεία στην έρευνα, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή του πορεία. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο μας οφείλει να επιδείξει εξωστρέφεια και να διευρύνει τη διεθνή του απήχηση, ώστε να προσφέρει και περισσότερες θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας, βοηθώντας έτσι στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, με αίσθηση χρέους και ευθύνης προς το Πανεπιστήμιο και προς όλους εσάς, καθώς και με την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τις Ακαδημαϊκές και Διοικητικές θέσεις που έχω υπηρετήσει, αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ. Βασικό στοιχείο για την επίτευξη των κοινών στόχων μας για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο και την επίλυση ποικίλων και πολύπλευρων θεμάτων που απασχολούν τις Κοσμητείες και τους/τις Προέδρους των Τμημάτων αποτελεί η διαρκής συνεργασία των Πρυτανικών αρχών με όλους τους φορείς του Πανεπιστημίου μας και με τον καθένα από εσάς προσωπικά. Σημαντική μου επιδίωξη είναι να διασφαλιστεί κλίμα συμμετοχικότητας, συλλογικότητας και συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του ΕΚΠΑ, για να υπερβούμε όλοι μαζί τη δύσκολη αυτή συγκυρία, προς όφελος όλων των μελών της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας.

Οι προτεραιότητες σε κάθε τομέα είναι:

Για τα Διοικητικά θέματα και τις Ακαδημαϊκές υποθέσεις

1.Επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η προκήρυξη κενωθεισών θέσεων Καθηγητών του Ιδρύματός μας, για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, ειδικά σε προπτυχιακό επίπεδο που προέκυψαν από τις μετεγγραφές και τις μεταφορές θέσεων φοιτητών. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η προκήρυξη νέων θέσεων σε άλλα γνωστικά αντικείμενα που θα διευκόλυνε τη λειτουργία των Σχολών.

2.Διεκδίκηση της άμεσης επιστροφής όλων των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχει καταργηθεί ο κλάδος τους, πχ. φύλακες.

3.Επίλυση του θέματος των συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Ίδρυμά μας.

Για τους Φοιτητές, την ποιότητα της Πανεπιστημιακής Ζωής και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

1.Άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για την επίλυση του προβλήματος των επαναλαμβανόμενων διαγωνισμών που αφορούν την καθαριότητα. Τα χρονίζοντα προβλήματα της καθαριότητας δυσχεραίνουν την επιτέλεση του εκπαιδευτικού μας έργου και απειλούν τη δημόσια υγεία.

2. Εξασφάλιση ικανοποιητικής φύλαξης των κτιρίων του ΕΚΠΑ, ώστε να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα κλοπών στα γραφεία και τα εργαστήρια των εργαζόμενων στο ίδρυμα. Όλοι οι απασχολούμενοι στο Ίδρυμα και οι φοιτητές στους χώρους του ΕΚΠΑ πρέπει να μπορούν να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας.

3. Ολοκληρωμένη καταγραφή των κτιριακών χώρων που ανήκουν στο Ίδρυμα, ώστε να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες των Κοσμητειών και των Τμημάτων.

4. Παράλληλα, για να ενισχυθεί η αξιόλογη έρευνα που ήδη επιτελείται, θα επιχειρηθεί ταυτόχρονη ανάπτυξηκεντρικών υποδομών, ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους Καθηγητές και Λέκτορες του Ιδρύματος.

5. Η φοιτητική μέριμνα είναι ουσιώδους σημασίας για την ολοκληρωμένη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Θα δοθεί όλη η απαιτούμενη στήριξη και αρωγή για θέματα που αφορούν τα βιβλία, τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνηση των φοιτητών.

6.Όσον αφορά στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, θα υπάρχει κάθε ιδιαίτερη μέριμνα για τη λειτουργία των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», καθώς και του «Ευγενίδειου» Θεραπευτηρίου, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την παροχή υπηρεσιών υγείας στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Για τα Οικονομικά θέματα

1.Άμεση διεκδίκηση συμπλήρωσης των τακτικών πιστώσεων για το τρέχον έτος, ώστε να καλυφθούν οι ανελαστικές ανάγκες σε θέρμανση, φύλαξη, καθαριότητα κ.α.

2.Ευρεία διαβούλευση με όλους τους Καθηγητές που εμπλέκονται στη διενέργεια ερευνητικών προγραμμάτωνδιαφόρων κατηγοριών και με το Διοικητικό Προσωπικό των Οικονομικών υπηρεσιών. Στόχος μας είναι ο καθορισμός προτεραιοτήτων, η εντόπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και η άμεση επίλυσή τους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως είναι γνωστό, πολλά προγράμματα πχ. ΕΣΠΑ, ΠΕΠ-Αττικής κ.α. έχουν προθεσμίες υλοποίησης μέσα στην τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά. Αποτελεί κοινή συνιστώσα όλων η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΛΚΕ, ώστε να συνεπικουρούνται αποτελεσματικά οι ερευνητικές ομάδες στην προετοιμασία προτάσεων για το ΕΣΠΑ ή τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση διαδικασιών, η ενίσχυση του νομικού τμήματος, η θέσπιση κινήτρων για τους ερευνητές, δηλαδή να γίνει γύρω μας ένα περιβάλλον πιο φιλικό στην έρευνα.

3.Άμεση διεκδίκηση της μισθολογικής αποκατάστασης των Καθηγητών και υπηρετούντων Λεκτόρων, καθώς και όλων των εργαζόμενων στο ΕΚΠΑ, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

4.Δημιουργία και στελέχωση επιτροπών από μέλη του Ιδρύματός μας, ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο και την εξειδίκευσή τους, ώστε να διεκδικήσουμε αναπτυξιακά προγράμματα από Ελληνικούς και διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, συνεργασία με μεγάλα ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και αναβάθμιση υπηρεσιών, όπως της εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι σημαντική η υποστήριξη των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς και η επιπλέον στήριξη της βασικής έρευνας και της καινοτομίας. Θέματα προς διαβούλευση θα αποτελέσουν η ανάπτυξη εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρων και εργαστηρίων, η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και η αξιοποίηση ευρεσιτεχνιών μελών ΔΕΠ.

5.Περαιτέρω αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και της ιδίας περιουσίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τις Κοσμητείες και τα Τμήματα, προς όφελος των εργαζομένων και των φοιτητών του Ιδρύματός μας.

Μένουν λίγες μέρες μέχρι τη διενέργεια των Πρυτανικών Εκλογών που θα διεξαχθούν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Με τους περισσότερους από εσάς ήδη γνωριζόμαστε. Σε όλους και για όλους, θα είμαι πάντοτε αρωγός για την εκπλήρωση των στόχων μας για να διατηρηθεί το ΕΚΠΑ το σημαντικότερο Πανεπιστήμιο της χώρας μας με αναβαθμισμένη προσφορά στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην κοινωνία μας. Όλοι μαζί να συμβάλλουμε για ένα Πανεπιστήμιο αριστείας, ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 Μελέτιος – Αθανάσιος (Θάνος) Δημόπουλος

Νέος Πρύτανης του ΕΚΠΑ ο Θάνος Δημόπουλος


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.