ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΓΙΑ DEREE, ANATOLIA, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΦΛΟΓΑΪΤΗ

Η τροπολογία Λοβέρδου φέρνει τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Η τροπολογία Λοβέρδου φέρνει τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Με τον ένα η τον άλλο τρόπο και αν δεν αντιληφθούν οι βουλευτές τι καλούνται να ψηφίσουν, από την Τετάρτη θα έχουμε στη Ελλάδα τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο ν/σ για την Έρευνα που εισάγεται προς συζήτηση την Τρίτη και ψηφίζεται την Τετάρτη περιλαμβάνονται οι φωτογραφικές ρυθμίσεις για τα DEREE, ANATOLIA και όσα ακολουθήσουν αφότου ανοίξει διάπλατα το παράθυρο, αλλά και η αναγνώριση ως ισότιμου με τα ελληνικά πανεπιστήμια του περιβόητου «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου» του καθηγητή Σπύρου Φλογαίτη η οποία έχει επιχειρηθεί άλλες τρεις φορές.

Η φωτογραφική τροπολογία για τα μεγάλα αμερικανικά Κολέγια DEREE, ANATOLIΑ κατατέθηκε ως προσχέδιο για να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Στην επιτροπή δεν έγινε συζήτηση γιατί ο υπουργός έλειπε στην Ιαπωνία και ο υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος δήλωσε, όπως φαίνεται στα πρακτικά της Βουλής, αναρμοδιότητα.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 13/11/2014

Υπάρχει τώρα μια ακόμη διάταξη, η οποία αφορά τα Κολέγια. Επειδή, όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης, αλλά ούτε και ο Υφυπουργός, ο οποίος ανέλαβε μόλις χθες τα καθήκοντά του, γι' αυτό σας λέω ότι αυτό που υπάρχει για τη ρύθμιση θεμάτων του Κολεγίου είναι μια διάταξη, η οποία έχει, ήδη, συμπεριληφθεί στο ν. 4264 για τα υπόλοιπα Κολέγια, αλλά δεν έχει συμπεριληφθεί για αυτά τα οποία είχαν Bachelor.

Τόσο απλά και με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω απουσίας του «αρμοδίου», τα τριετή προγράμματα σπουδών (Bachelor) εξομοιώνονται επαγγελματικά με τα τετραετή και πενταετή προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Τόσο ενδελεχής ήταν η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Μόνον ο συντονιστής του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης αναφέρθηκε στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 13/11/2014

Ενώ λέγαμε ότι κάποια Κολέγια προκειμένου να αναγνωριστούν με έναν προκαθορισμένο τρόπο – ισοτιμία, κλπ – πρέπει να υπάρχει ένα παράρτημα ή μια σύνδεση με ένα αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, τώρα εισάγουμε έναν περίεργο όρο και λέμε ότι πρέπει να συνηγορούν οι διεθνείς οργανισμοί. Ποιοί διεθνείς οργανισμοί;... Μάλιστα, ενώ πρώτα λέγαμε ότι πρέπει να είναι Πανεπιστήμια από χώρες της ΕΕ, τώρα μιλάμε για διεθνείς οργανισμούς εν γένει, δηλαδή από αμερικάνικα πανεπιστήμια. Δεν λέω ότι τα αμερικάνικα είναι κακά, λέω απλούστατα τι εισάγετε. Δεν το λέτε, αλλά το «εκτός ΕΕ» και το «οπουδήποτε» γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ορισμένων αμερικανικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα... Είναι εξόφθαλμο αυτό που γίνεται προς όφελος της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, κατά πλήρη παράβαση του αρ.16 ΣΥΝΤ.

Πρώτο το 360pedia.gr ανέδειξε τις καταλυτικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση αυτή η ρύθμιση, αν ψηφισθεί, ήδη από την κατάθεση του προσχεδίου της.

Τα αμερικανικά Κολέγια DEREE και ANATOLIA εξέδιδαν μέχρι το 2010 αυτόνομα πτυχία αναγνωρισμένα από αμερικανικό Οργανισμό Πιστοποίησης τα οποία αξιολογούνται πολύ θετικά από  την αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Μετά την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών για επαγγελματική ισοτιμία πτυχίων που εκδίδουν ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τα οποία συνεργάζονται με Κολέγια στην Ελλάδα, οι αμερικανικοί αυτοί εκπαιδευτικοί Οργανισμοί αναγκάστηκαν να συνάψουν συμφωνίες με Βρετανικά Πανεπιστήμια και άρα να μην εκδίδουν πλέον αυτόνομα πτυχία. Αυτό ακριβώς το «κενό» έρχεται να καλύψει η φωτογραφική τροπολογία η οποία ορίζει ότι αρκεί για την ισοτίμισή  τους η πιστοποίηση από Διεθνή Οργανισμό Πιστοποίησης.

ΕΓΓΡΑΦΟ2

Οι επιπτώσεις που θα ανατρέψουν το τοπίο και της Ανώτατης και της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης

Μετά από αυτή τη ρύθμιση τα DEREE και ANATOLIA θα μπορούν πλέον να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς και να εκδίδουν αυτόνομους τίτλους σπουδών με πιστοποίηση αμερικανικού Οργανισμού. Αρά θα είναι πανεπιστήμια. Τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Τα ελληνικά Κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δεν χορηγούν δικά τους πτυχία αλλά ευρωπαϊκούς τίτλους σπουδών υπογεγραμμένους από τον πρύτανη του πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζονται.

Η αναγνώριση γενικά της πιστοποίησης Διεθνών Οργανισμών ανοίγει διάπλατα την δυνατότητα σε όποιον επιχειρηματία της Μεταλυκειακής εκπαίδευσης το επιθυμεί να πάρει ανάλογη πιστοποίηση από τους αναρίθμητους Οργανισμούς που εδρεύουν σε πολλές χώρες και δεν είναι όλοι αξιόπιστοι. Ήδη, όπως μαθαίνουμε έχει ανοίξει η όρεξη σε κάποιους.

Σημείωση: στις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τα δύο αμερικανικά Κολέγια μεταβιβάζουν τις άδειες λειτουργίας τους σε σωματεία με έδρα το Κολοράντο και τη Βοστόνη των ΗΠΑ!

 

Ο επιμένων νικά…

Μόνον σε τροπολογίες νόμων μπορεί να περικλείεται τόσο παρασκήνιο σε τρεις αράδες.

ΕΓΓΡΑΦΟ1

Η συγκεκριμένη τροπολογία για την ισοτίμηση της περιβόητης πλέον Ακαδημίας Διαφάνειας του καθηγητή Σπύρου Φλογαίτη με τα ελληνικά πανεπιστήμια έχει γίνει σήριαλ. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να την περάσει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και στις 2 Σεπτεμβρίου την έφερε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στις 4 Σεπτεμβρίου την απέσυρε.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 4/9/2014

Αυτό για το Ίδρυμα, του κ. Φλογαΐτη. «Οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία…» κλπ.. Αυτό διαγράφεται. Θα το φέρουμε το θέμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να γίνει μια συζήτηση γιατί είδα ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος επίσης το είχε σε μια προσπάθειά του και το είχε αποσύρει. Είδα, επίσης, ότι είχαν γραφτεί στον Τύπο διάφορα, πολλά απ’ αυτά υπερβολικά. Πάντως, το θέμα έχει ένταση. Γι’ αυτό πρώτα θα συζητηθεί εκεί, να εξηγηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αν μετά τη συζήτηση εκτιμήσουμε ότι μπορούμε να το φέρουμε, θα το φέρουμε.

 

Η ένταση στην οποία αναφέρεται ο υπουργός είχε κύρια πηγή την βουλευτή των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου η οποία άστραψε και βρόντηξε στη βουλή.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 12/5/2014

Ας μας δώσει εξηγήσεις ο κύριος Υπουργός -όταν δεήσει να έρθει στο Κοινοβούλιο!- ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν διεθνή οργανισμό στην Ελλάδα και μάλιστα προσφέρουν τίτλους σπουδών οι οποίοι, μέσω αυτής της τροπολογίας, θα γίνουν ισότιμοι με αυτούς των ελληνικών δημοσίων τίτλων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η εν λόγω ρύθμιση; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά τον ν. 3774/2009, το ΦΕΚ 121Α, με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Πρόκειται για το πελατολόγιο της διαπλοκής, των ιδιοτελών συμφερόντων, της διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού... Καταθέτω επίσης –για συντομία του χρόνου, αλλιώς θα ήθελα πολύ να διαβάσω κάποια κομμάτια- δημοσίευμα από τον ιστότοπο the pressproject.gr στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου οργανισμού, πρώην ΜΚΟ, προς ενημέρωση των συναδέλφων.

Ο υπουργός ωστόσο δεν το έβαλε κάτω και συμπεριέλαβε την επίμαχη τροπολογία ανάμεσα σε πλήθος άλλες στο νομοσχέδιο για την Έρευνα που συζητείται την Τρίτη στη βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη.

Όσο για τα «υπερβολικά» δημοσιεύματα πρόκειται για εκτενή έρευνα της Βασιλικής Σιούτη στο TTP όπου αποκαλύπτεται η μετεξέλιξη της αμαρτωλής ΜΚΟ με τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών, σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου.

Παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν πλουσιοπάροχα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο εν λόγω Οργανισμός ίδρυσε δύο Ακαδημίες. Την ακαδημία Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου (Academy of European Public Law) και την Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Academy of Transparency and Human Rights). Πίσω από τους αυτούς τους βαρύγδουπους τίτλους προσφέρονται ταχύρρυθμα προγράμματα 6 εβδομάδων για χορήγηση μεταπτυχιακού τίτλου κάτω από τον λαμπρό αττικό ήλιο και με θέα το Σούνιο. Αυτό το μεταπτυχιακό που αναγνωρίζει ως ισότιμο των ελληνικών πανεπιστημίων η τροπολογία που επανέφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοστίζει μόλις 1.900 ευρώ, συν 1.300 ευρώ και διαμονή σε δίκλινο και 1.000 ευρώ σε δίκλινο δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο.