ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ DEREE

DEREE CARD
Πρωτοφανές! Το υπουργείο Παιδείας δίνει άδεια στο DEREE να ψαρεύει επισήμως πελατεία στα δημόσια Λύκεια της χώρας.

 Μετά την φωτογραφική επαγγελματική ισοτίμηση των πτυχίων του DEREE και του ANATOLIA με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. Μετά την υπογραφή της μεταβίβασης των αδειών λειτουργίας τους σε μη κερδοσκοπικά σωματεία με έδρα το Κολοράντο και τη Βοστόνη των ΗΠΑ και άρα απαλλαγής τους από κάθε οικονομική υποχρέωση στο ελληνικό δημόσιο, ο υπουργός Παιδείας δίνει άδεια στο DEREE να οργανώνει επισκέψεις στα Λύκεια για το σχολικό έτος 2014 – 2015.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 9/12/2014, της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α’ και Β’ Εκπαίδευσης και του Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού απευθύνεται στις δημόσιες σχέσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Deree) και απλά κοινοποιείται, προς γνώση και συμμόρφωση, σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε όλα τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, ανά την Ελλάδα.

 ΕΓΓΡΑΦΟ1

ΕΓΓΡΑΦΟ2

Τα στελέχη εκπαίδευσης έμειναν με ανοιχτό το στόμα όταν διάβασαν ότι το υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο μάλιστα θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δίνει άδεια σε ιδιωτικό φορέα μεταλυκειακής εκπαίδευσης να «ενημερώνει» τους μαθητές Λυκείου για τις υπηρεσίες και τα προγράμματά του.

Το πρόσχημα για το ελευθέρας στα Λύκεια είναι η ενημέρωση για τα προγράμματα

  • ειδικών υποτροφιών που δίνονται από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σε αριστούχους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • ακαδημαϊκών υποτροφιών που προσφέρει το Deree βάσει του βαθμού απολυτηρίου

αλλά και η διοργάνωση παρουσιάσεων/workshops με ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου για διάφορα αντικείμενα σπουδών (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Τουρισμός, Τέχνες, Ψυχολογία, κ.ά.) που τυχαίνει να είναι προγράμματα σπουδών που προσφέρει το συγκεκριμένο κολέγιο με ευρύτατη, ομολογουμένως, αποδοχή από την αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά τα στελέχη εκπαίδευσης που ασχολούνται με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στα δημόσια σχολεία, λένε ότι είναι πρωτοφανές να ανοίγει διάπλατα η πόρτα των δημόσιων σχολείων  σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και ανησυχούν ότι με το πρόσχημα της ίσης μεταχείρισης, τα Λύκεια της χώρας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πασαρέλα εκπαιδευτικών επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

 

Στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς το Deree, αναφέρεται  ότι οι επισκέψεις στα σχολεία θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους Διευθυντές Λυκείων και τις δημόσιες δομές Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η διανομή διαφημιστικού υλικού και περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις του ΙΕΠ.

Το ΔΣ του ΙΕΠ  συνεδρίασε στις 4/11/2014 με θέμα ημερήσιας διάταξης: Αίτημα πραγματοποίησης επισκέψεων σε σχολικές μονάδες Δ.Ε. από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας μετά από αίτημα του ΥΠΕΘ στις 12/9/2014 με αριθμ. Πρωτ. 140649/Γ2. Στη συνεδρίαση αυτή, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ενέκρινε ομοφώνως ως είχε την εισήγηση της Συμβούλου Α’, Γεωργίας Φέρμελη η οποία εισηγήθηκε μεταξύ άλλων,

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΠ

Εναπόκειται στα ΚΕΣΥΠ, τους συμβούλους ΣΕΠ και τις παιδαγωγικές ομάδες των Λυκείων που υλοποιούν προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων Αγωγής Σταδιοδρομίας (Α.Σ.) να προσκαλούν φορείς, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας εφόσον οι δραστηριότητες που προσφέρονται από τους φορείς εμπίπτουν θεματικά και υποστηρίζουν ουσιαστικά τις δραστηριότητες που υλοποιούνται από τα ΚΕΣΥΠ, τους συμβούλους ΣΕΠ και τις παιδαγωγικές ομάδες των σχολείων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των ελληνικών Κολεγίων που έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Μετά την τελευταία ρύθμιση Λοβέρδου, τα αμερικανικά Κολέγια  θα χορηγούν  αυτόνομα πτυχία με επαγγελματική ισοτιμία. Τώρα έχουν και ελευθέρας για τα δημόσια Λύκεια. Ο ανταγωνισμός σκληραίνει.