ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΥΛΗ

Το αποτέλεσμα των εκλογών με τα μάτια μιας 16χρονης. Η Seniora Elis περιγράφει ένα κλίμα αισιοδοξίας, ένα φως στο τούνελ όπως λέει χαρακτηριστικά, που διακατέχει τους συνομήλικους της κυρίως με αφορμή την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και του συνυπολογισμού των βαθμών Α΄και Β΄Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Οι μαθητές είναι λογικό να παρακολουθούν νόμους, διατάξεις, αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο το οποίο λειτουργεί η εκπαιδευτική κοινότητα.

Είναι όλα αυτά τα ναι και τα όχι, τα πρέπει και τα μη.

Προβληματίζονται όμως με τα κουτάκια και τα ασφυκτικά διαγράμματα που βάζουν οι μεγάλοι τα οποία καθορίζουν όχι μόνο το πως θα ζήσουν οι νέοι σήμερα, αλλά κυρίως το πως θα ζήσουν αύριο.

Θέλουν να προετοιμαστούν για αυτό το αύριο και θέλουν τους δασκάλους τους να τους βοηθήσουν σε αυτό το αβέβαιο ταξείδι.

Διαπιστώνουν όμως ότι ο αγώνας δρόμου των καθηγητών να καλύψουν την ύλη αφυδατώνει το έργο του εκπαιδευτικού και το ρόλο της εκπαίδευσης. Δεν θέλουν έναν δάσκαλο που θα τους ανοίξει την πόρτα της γνώσης, αλλά την πόρτα του προβληματισμού, του διαλόγου, της κριτικής σκέψης.

Διαισθάνονται ότι μπορεί να έχουν δίκιο οι μεγάλοι όταν τους λένε ότι τους λείπει η εμπειρία, όταν τους λένε ότι ναι μεν ξέρουν τι είναι αυτά που δεν θέλουν αλλά όχι αυτά που θέλουν, διαισθάνονται όμως και ότι η αναζήτηση της αλήθειας έχει περισσότερη αξία, από τη γνώση της αλήθειας.