ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙ Ο ΡΩΜΑΝΟΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ - JPEG
Ψιλόβροχο, ένα μουντό πρωινό Τρίτης μπροστά στον ψηλό τοίχο με τα συρματοπλέγματα. Η πόρτα της φυλακής ανοίγει και βγαίνει μια φιγούρα ευγενική, καλλιεργημένη, με καθαρή ματιά. Είναι ο Πέτρος Δαμιανός, ο δάσκαλος του Νίκου Ρωμανού.

Έχει ζήσει την προσπάθειά του να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, έχει παρακολουθήσει την προσωπικότητά του, όπως και τόσων άλλων νεαρών παραβατών, να αλλάζει μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Τώρα αγωνιά για τη ζωή του Νίκου. Αγωνιά και για το χτύπημα που θα δώσει στους 130 μαθητές της φυλακής του Αυλώνα ένα πιθανό πισωγύρισμα στο θέμα των εκπαιδευτικών αδειών.

«Η παιδεία πάντα αλλάζει τον άνθρωπο», λέει και συμπληρώνει ότι είναι προς όφελος της κοινωνίας να δίνει την ευκαιρία και το κίνητρο στους νέους ανθρώπους να αλλάζουν. Το κίνητρο είναι μια «ανάσα ελευθερίας» όπως έγραψε ο Νίκος Ρωμανός. Μια ανάσα για τη οποία είναι αποφασισμένος να δώσει αντάλλαγμα τη ζωή του. «Κανείς απ’ όσους κοπιάσανε για την παιδεία δεν πέταξε αυτόν τον κόπο. Στα 15 χρόνια που λειτουργεί το σχολείο δεν εξαφανίστηκε κανείς που πήρε εκπαιδευτική άδεια». Γι’ αυτό και δηλώνει σίγουρος για το Νίκο και αναλαμβάνει την ευθύνη να τον συνοδεύει ο ίδιος στο ΤΕΙ της Αθήνας. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο video που ακολουθεί.