ΧΙΛΗ, ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

CHILE_1
Με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, και κανόνια νερού διέλυσε η αστυνομία την φοιτητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής την Πέμπτη 16 Απριλίου.

Η ειρηνική πορεία 150.000 διαδηλωτών αμαυρώθηκε όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και νερό και οι διαδηλωτές ανταπέδωσαν ρίχνοντας μολότοφ και πέτρες.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από την Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής (CONFECH), οι οποίοι απαιτούν δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση χωρίς την παρέμβαση διεφθαρμένων πολιτικών.

CHILE_2

Valentina Saavedra πρόεδρος της CONFECH

Αρκετά με αυτήν τη δημοκρατία, που εξυπηρετεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες, που είναι στην υπηρεσία των λίγων και εκλεκτών. Θέλουμε μια πραγματική και συμμετοχική δημοκρατία στην οποία θα ακούγεται η φωνή όλων των κοινωνικών φορέων

Οι προεκλογικές υποσχέσεις της προέδρου της Χιλής Michelle Bachelet περιλάμβαναν την αύξηση των εταιρικών φόρων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναμόρφωση της εκπαίδευσης. Στόχος η δωρεάν εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο.

Μια σειρά όμως από φυσικές καταστροφές όπως δασικές πυρκαγιές, ξηρασία και πλημμύρες στο Βορρά, στοίχησαν στη Χιλή 23 νεκρούς και χιλιάδες πολίτες χωρίς σπίτι, αλλάζοντας τις προτεραιότητες της χρηματοδότησης.

Η Bachelet έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό και ως υπόθεση Penta, ενός χρηματοοικονομικού οργανισμού που εμπλέκεται στην παράτυπη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών και που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου και αντιπροέδρου του δεξιού κόμματος Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ένωση. Ταυτόχρονα έχει ενοχοποιηθεί και ο πρωτότοκος γιος της Προέδρου, Sebastian Davalos, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο από την Penta. Οι φοιτητές ανησυχούν ότι από τη μια δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και από την άλλη η κυβέρνηση της Bachelet λόγω της πίεσης που δέχεται εξαιτίας των σκανδάλων θα υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

CHILE_3

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν ακόμα και πιο συντηρητικά τμήματα της Χιλιανής κοινωνίας όπως της Φοιτητικής Ομοσπονδίας Καθολικού Πανεπιστημίου (FEUC). Είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Πέμπτης ο προέδρος της Ricardo Sande παρόλο που θεωρεί ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι δωρεάν για όλους αλλά μόνο για στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.