ΜΠΛΟΚΟ ΟΛΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ

STOP ΚΟΛΕΓΙΑ
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει στο Deree και στη συνέχεια και στα ελληνικά Κολέγια να αλιεύουν πελατεία στα δημόσια Λύκεια όλης της χώρας. Η ΟΛΜΕ ζητεί από τους συλλόγους διδασκόντων να μπλοκάρουν τις επισκέψεις Κολεγίων στα σχολεία, το ΚΚΕ ζητεί με ερώτηση τεσσάρων βουλευτών στο υπουργό παιδείας να απαγορευτεί η είσοδος των ιδιωτικών κολεγίων στα δημόσια σχολεία.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και ζητά από τους συλλόγους διδασκόντων των δημόσιων λυκείων να μην αποδεχτούν τις επισκέψεις εκπροσώπων του ιδιωτικού κολεγίου στο σχολείο τους. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά μπλοκάρει την είσοδο των Κολεγίων στα δημόσια σχολεία παρέχοντας κάλυψη σε διευθυντές σχολείων και στελέχη Επαγγελματικού Προσανατολισμού στους οποίους είχε πετάξει το μπαλάκι το υπουργείο επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε το ελευθέρας του Deree στα Λύκεια, προς άγραν πελατείας. Το δεύτερο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, έβαλε ως προϋπόθεση τα κολέγια να έχουν προσκληθεί από τα ΚΕΣΥΠ για να «ενημερώσουν» τους μαθητές.

ΟΛΜΕ LOGO

Καταγγελία για τις επισκέψεις Κολεγίων στα Λύκεια

Φαίνεται ότι δεν έφτανε στα ποικίλα κολέγια που λειτουργούν στην πατρίδα μας η προσφορά ισοτίμησης των πανάκριβων τίτλων τους με εκείνους των δημόσιων ΑΕΙ. Τώρα προσφέρονται και οι μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων μας βορρά στις επεκτατικές ορέξεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών επιχειρήσεων. Καθίσταται σαφές από όλα τα παραπάνω, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει ως προτεραιότητα της, την προώθηση των συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την διαφήμιση των κολεγίων. Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Ε.Ε. για συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με τελικό όφελος στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σπύρος Χαλβατζής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και του ζητούν να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να απαγορευθεί η είσοδος των ιδιωτικών κολεγίων στα δημόσια σχολεία.

ΚΚΕ LOGO

Ερώτηση στον Υπουργό για τις επισκέψεις Κολεγίων στα Λύκεια

Το υπουργείο Παιδείας επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο και τη διάθεση χρόνου από το πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου για να εξασφαλίσουν τα κολέγια πελατεία, για να διαφημίσουν το προϊόν τους. Την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις μπορούν να μπαίνουν ανενόχλητες μέσα στα σχολεία, ακόμα και για να ψαρέψουν πελατεία, η κυβέρνηση φωνάζει έξω τα κόμματα, οι νεολαίες, τα συνδικάτα. Προφανώς, γιατί η μόνη ιδεολογία που πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά, είναι οι αξίες της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, της διαφήμισης, του ανταγωνισμού.

 

Μία ημέρα με τα την ανάδειξη του θέματος από το 360dedia.gr, η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου και Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε το  υπουργείο Παιδείαςότι έχει  ως έχει ως μοναδική προτεραιότητα την προώθηση των συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την διαφήμιση των κολεγίων.

 

ΣΥΡΙΖΑ LOGO

Ανακοίνωση 12/12/2014

Ακόμα και τις τελευταίες μέρες της θητείας του στη θέση του Υπουργού της Παιδείας ο κ. Λοβέρδος, δεν παραλείπει να θυμίσει στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην Ελληνική κοινωνία την προσήλωσή του στο όραμα της απόλυτης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, ενέκρινε την πραγματοποίηση οργανωμένων επισκέψεων του Deere στα δημόσια Λύκεια της χώρας, οι οποίες στοχεύουν στη διαφήμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ιδιωτικού κολεγίου.

Η πρωτοφανής, για την ελληνική δημόσια εκπαίδευση, όπως πρώτο αποκάλυψε το 360pedia.gr, απόφαση του Υπ. Παιδείας για οργανωμένες επισκέψεις ιδιωτικών φορέων Μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία, δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Η πρώτη αντίδραση προέκυψε από τα ίδια τα ελληνικά Κολέγια που είδαν στην αρχική απόφαση του υπουργείου μια κατάφορη εύνοια στο μεγάλο αμερικανικό Κολέγιο το Deree. Έστειλαν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες και, όπως ήταν εύλογο, επικαλέστηκαν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας ήταν, με δεύτερο έγγραφο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις εκπαίδευσης και τις δομές Επαγγελματικού Προσανατολισμού να  επεκτείνει την έγκριση επισκέψεων στα Λύκεια σε «φορείς όπως το Αμερικανικό́ Κολλέγιο Ελλάδας». Προσέθεσε επίσης της προϋπόθεση  «μόνο ύστερα από́ πρόσκληση των ΚΕΣΥΠ, των συμβούλων ΣΕΠ και των παιδαγωγικών ομάδων των Λυκείων που υλοποιούν προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων Αγωγής Σταδιοδρομίας (Α.Σ.)».

Η στάση του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα του Ανδρέα Λοβέρδου, σε σχέση με το συγκεκριμένο Κολέγιο δημιουργεί ευρύτερο προβληματισμό. Το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε αλληλουχία αποφάσεων που όσο καλόπιστος και να θέλει να είναι κάποιος, μόνο ως σύμπτωση δεν θα μπορούσε να εκληφθεί: Με το νόμο για την Έρευνα, αναγνώρισε επαγγελματική ισοτίμηση  για τα Derre, Anatolia, ενώ δεν ενέπιπταν στις ευρωπαϊκές οδηγίες και λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε υπογράψει τη μεταβίβαση της έδρας τους στις ΗΠΑ, ώστε να μην προσκρούει η έκδοση αυτόνομων πλέον πτυχίων σε ότι έχει απομείνει από το άρθρο 16 του Συντάγματος.