ΜΠΑΛΤΑΣ: Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΤΑΛΥΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΜΠΑΛΤΑΣ1
Η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά κατάλυση του ασύλου ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς ο ανακοίνωσε επίσης ότι θα επαναφέρει, με τροποποίηση στον ισχύοντα νόμο, την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου.

Στο πολυνομοσχέδιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. που έχει ήδη τεθεί για ενημέρωση και τυχόν τροποποιήσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, θα περιλαμβάνει προσθήκη στο άρθρο 3 του νόμου 4009/11 για την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

Ο νόμος Διαμαντοπούλου είχε απαλείψει την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου που περιλαμβανόταν σε όλα τα νομοθετικά πλαίσια λειτουργίας των πανεπιστημίων. Παραμένουν ωστόσο σε ισχύ οι προβλέψεις του νόμου για την διαδικασία άρσης του ασύλου. Ο νόμος Διαμαντοπούλου παραπέμπει στην κοινή νομοθεσία τις περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων μέσα σε ΑΕΙ.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Η προσθήκη Μπαλτά δεν φαίνεται  λοιπόν να επιφέρει κάποια πρακτική αλλαγή στην δυνατότητα εξωτερικής επέμβασης σε πανεπιστημιακό χώρο ούτε φαίνεται να επανέρχεται στην αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών η απόφαση για το τι συνιστά η όχι παραβίαση του ασύλου.

Τα όργανα του πανεπιστημίου θα ενημερώνουν τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την τέλεση αξιόποινων πράξεων οι οποίες και θα αποφασίζουν για τον τρόπο και τον χρόνο δράσης των οργάνων της πολιτείας. Όπως είπε ο υπουργός η αναγνώριση της έννοιας του ασύλου κρίθηκε αναγκαία για ιστορικούς λόγους.

Επανέρχεται λοιπόν το κλασσικό πλέον ερώτημα για το τι συνιστά κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου. Ο υπουργός απάντησε καταφατικά στην περίπτωση κατάληψης πανεπιστημιακού χώρου από άτομα που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αριστείδης Μπαλτάς, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Η κατάληψη στην πρυτανεία του Καποδιστριακού συνιστά παραβίαση του ασύλου.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, βασιζόμενος στο νόμο 4009 και χωρίς να υποχρεώνεται να άρει το άσυλο αφού δεν υπάρχει ως έννοια στην ισχύουσα νομοθεσία, ενημέρωσε λοιπόν τις εισαγγελικές αρχές μόλις ξεκίνησε η κατάληψη στην πρυτανεία, δηλαδή πριν από 18 ημέρες. Η εξέλιξη είναι γνωστή.

Τα πράγματα δε περιπλέκονται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που η κατάληψη γίνεται από μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας ως μέσο διεκδίκησης φοιτητικών η ευρύτερων εκπαιδευτικών αιτημάτων.

Είναι σαφές ότι οι νόμοι δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι τελευταίοι νόμοι είχαν αναστείλει κάθε εμπόδιο για την δυνατότητα των αστυνομικών δυνάμεων να επέμβουν σε έναν πανεπιστημιακό χώρο. Οι τελευταίες διοικήσεις των ιδρυμάτων επίσης δεν δίστασαν, όπως είχαν κατηγορηθεί προκάτοχοί τους, να εφαρμόσουν το νόμο. Όσο για την πολιτική βούληση την οποία επικαλείται ακόμη και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης μάλλον έλειπε από όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα γιατί αστυνομική επέμβαση σε πανεπιστημιακό χώρο δεν έχει γίνει παρά σε ελάχιστε ιστορικές συγκυρίες η κορυφαία των οποίων καθόρισε αυτό που ονομάζουμε πλέον μεταπολιτευτική περίοδο.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.