ΤΖΙΦΟ(ΠΟΥΛΟ)Σ… ΟΙ ΜΑΓΚΙΕΣ

Η παραίτηση του αντιπρύτανη που προέτρεψε σε φασιστοποίηση όσους κατέχουν εξουσία ήταν μονόδρομος. Η όξυνση στα πανεπιστήμια ωστόσο φουντώνει όσο  οι πρυτανικές αρχές υιοθετούν μεθόδους που οι φοιτητές καταγγέλλουν ως αυταρχικές.
Η παραίτηση του αντιπρύτανη που προέτρεψε σε φασιστοποίηση όσους κατέχουν εξουσία ήταν μονόδρομος. Η όξυνση στα πανεπιστήμια ωστόσο φουντώνει όσο οι πρυτανικές αρχές υιοθετούν μεθόδους που οι φοιτητές καταγγέλλουν ως αυταρχικές.
Σε μια εποχή που το καρκίνωμα του φασισμού προσπαθεί να αναπτυχθεί στην ελληνική κοινωνία, ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν έχει δικαίωμα να προτρέπει σε τέτοιες πρακτικές ακόμη και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του, όπως επικαλείται στην παραίτηση του. Η επιπολαιότητα δεν είναι δικαιολογία. Ο Πρύτανης Περικλής Μήτκας, ο οποίος προσπάθησε σήμερα να κάνει τηλε – Σύγκλητο με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε κατάληψη της Πρυτανείας οι φοιτητές, έκανε δεκτή την παραίτηση του «νταή» αντιπρύτανη Γιάννη Τζιφόπουλου. Δεν απάντησε όμως με ποια κριτήρια τον επέλεξε ως αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων.

Οι νέες πρυτανικές αρχές έχουν αναδειχθεί μέσα από πρωτόγνωρες για τα ελληνικά πανεπιστήμια διαδικασίες τις οποίες όριζε ο νόμος Διαμαντοπούλου, και εν τω μέσω μεγάλης έντασης μακράς διάρκειας. Οι πρυτάνεις εξελέγησαν με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες γιατί δεν κατέστη εφικτό να στηθούν κάλπες σχεδόν σε κανένα ίδρυμα και μόνο από τα μέλη ΔΕΠ. Οι υποψήφιοι ήταν μόνον τρεις, στα πρότυπα του «τριπρόσωπου» για τις εκλογές μητροπολιτών, και ορίστηκαν από το Συμβούλια των Ιδρυμάτων τα οποία εξελέγησαν με ανάλογες διαδικασίες και σε συνθήκες εντόνων διαμαρτυριών.

Φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία υπερψηφίστηκε ο νόμος 4009, για πολιτικούς λόγους, η υψηλή σχετικά συμμετοχή των καθηγητών στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αλλά και οι σφοδρές αντιδράσεις στην εφαρμογή του νόμου δημιούργησαν όλα μαζί ένα εκρηκτικό, πολωτικό μείγμα που οδήγησε στην ανάδειξη προσώπων μιας συγκεκριμένης λογικής για την ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή.  Κάθε πλευρά επιστράτευσε ότι πιο ακραίο διέθετε.

Το φαινόμενο Φορτσάκη, το δείγμα γραφής του αντιπρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Τζιφόπουλου, η προσπάθεια πολλών πρυτανικών αρχών να αποφύγουν την παρουσία φοιτητών στη Σύγκλητο με τηλεσυνεδριάσεις, όπως σήμερα στο ΑΠΘ και την προηγούμενη εβδομάδα στο Μετσόβιο, καταδεικνύουν το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχθεί και σε θεσμικό επίπεδο τα πανεπιστήμια.

Φοιτητές από τις σχολές Χημείας και Φιλολογίας του ΑΠΘ έχουν προχωρήσει από το πρωί σε κατάληψη της Πρυτανείας του ιδρύματος.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Το πρωί έπαιξαν το κυνηγητό με τα μέλη της Συγκλήτου που προσπάθησαν να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη από διαφορετικά κτήρια του Ιδρύματος ακόμη και στη Θέρμη. Σύγκλητος δεν έγινε και οι φοιτητές εξακολουθούν να διεκδικούν τη συμμετοχή τους στα πανεπιστημιακά όργανα.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ1

 

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδίκασε ως απαράδεκτες τις συγκεκριμένες δηλώσεις που έφερε στο φως ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Φιλολογίας.

Για τη ιστορία, ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας Γιάννης Τζιφόπουλος είπε τα περί ανάγκης φασιστοποίησης και σφαλιαρών πριν αναλάβει τη θέση του αντιπρύτανη αλλά μετά τις εκλογές στο ΑΠΘ τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν προσωπική επιλογή του Πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα ο οποίος εξελέγη με ποσοστό 56,41%, στην επαναληπτική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 13/6/2014. Το επίμαχο απόσπασμα από τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμός της Κατερίνης ΔΙΟΝ, κατά τραγική ειρωνεία, ανέβηκε στο YouTube στις 24 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η υπόλοιπη συνέντευξη, όπως και κάποιες άλλες που είδαμε, δεν δίνει εικόνα ανθρώπου στρατευμένου σε φασιστική ιδεολογία. Το συγκεκριμένο απόσπασμα ωστόσο δεν αντέχει σε καμία δικαιολογία για «παραδρομή» όπως επικαλέστηκε στην παραίτησή του.