ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ DEREE, ANATOLIA

Επαγγελματική αναγνώριση και στα αμερικανικά Κολέγια δίνει η φωτογραφική ρύθμιση  Λοβέρδου που ψηφίστηκε την Πέμπτη.
Επαγγελματική αναγνώριση και στα αμερικανικά Κολέγια δίνει η φωτογραφική ρύθμιση Λοβέρδου που ψηφίστηκε την Πέμπτη.
Αξιολόγηση «κοινής λογικής», όπως τη χαρακτήρισε, έκανε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος για το επίπεδο σπουδών στα αμερικανικών συμφερόντων Κολέγια DEREE και ANATOLIA. Παραδέχθηκε έτσι την απουσία αξιολόγησης αλλά και ελέγχου από φορείς της Ελληνικής Πολιτείας για εκπαιδευτικούς Οργανισμούς στους οποίους χορηγεί με την φωτογραφική τροπολογία που κατέθεσε, επαγγελματική ισοτιμία με τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.

Και πως άραγε θα μπορούσε να υπάρξει εποπτεία και αξιολόγηση αφού το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων; Επίσης τι σημαίνει άραγε ισοτιμία όταν πρόκειται για αμερικανικής πιστοποίησης ιδρύματα;

Το ελληνικό κοινοβούλιο, αφού η χώρα κατέβαλε εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, άρχισε από το 2007 να ενσωματώνει Kοινοτικές οδηγίες για την επαγγελματική αναγνώριση πτυχίων που χορηγούν ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια σε Έλληνες αποφοίτους ελληνικών Κολεγίων με τα οποία έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης. Η υποχρέωση αυτή της Ελλάδας απορρέει από την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων εντός της ΕΕ.

Η επαγγελματική ισοτίμηση με αμερικανικά πτυχία σε τι ακριβώς αποσκοπεί και από ποια ακριβώς υποχρέωση της χώρας πηγάζει με δεδομένη τη ισχύ του άρθρου 16 του Συντάγματος;

Ο υπουργός Παιδείας απαντώντας στη σκληρή κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε της φωτογραφικής τροπολογίας που συμπεριέλαβε, μαζί με άλλες 60, στο νομοσχέδιο για την Έρευνα, ονοματίζοντας μάλιστα τη φωτογραφία.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ 27/11/2014

Ψήφισε η Βουλή στις 4 Μαΐου, την αναγνώριση πιστοποίησης από φορείς της ΕΕ μέσω franchising. Άφησε απέξω τους απόφοιτους του DEREE, μου είναι γνωστό το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Γενιές πτυχιούχων με πολλά εφόδια αντιμετωπίζονται σαν παρακατιανοί ενώ πιστοποιούνται από κορυφαίο αμερικανικό Οργανισμό. Πως παράγεις ανισότητα για πτυχιούχους του καλύτερου, κατά μία αξιολόγηση κοινής λογικής, ιδρύματος;

Στην ερώτηση αυτή απάντησε λίγη ώρα μετά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, με νέα ερώτηση

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ 27/11/2014

Θα έχουμε εμείς επαγγελματικά δικαιώματα στην Αμερική; Όχι, που είναι λοιπόν η ισοτιμία; Ο κ. υπουργός έκανε τη διάκριση ανάμεσα στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική αναγνώριση, ξέχασε όμως ότι οι ισοτιμίες δίδονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι ισοτιμία, είναι ανισοτιμία αυτό που κάνετε.

Προκύπτουν δύο ερωτήματα ως προς την κατανόηση των επιπτώσεων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την  ψήφισης αυτής της τροπολογίας

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Ποια η διαφορά ανάμεσα στην επαγγελματική και την ακαδημαϊκή ισοτιμία;

Ο απόφοιτος του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου ή πανεπιστημίου του εξωτερικού που αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στα ελληνικά πανεπιστήμια σε επίπεδο μεταπτυχιακού ή διδακτορικού. Οι απόφοιτοι ελληνικών Κολεγίων με πτυχίο που χορηγεί συνεργαζόμενο με το Κολέγιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, δεν γίνονται δεκτοί στα ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ούτε μπορούν να εκλεγούν ως διδάσκοντες.

Επαγγελματική αναγνώριση σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των Κολεγίων μπορούν να ασκήσουν επάγγελμα στην Ελλάδα και σε όποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ λόγω της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων κάτι που δεν ισχύει για τις ΗΠΑ που διατηρούν αυστηρότατους όρους άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από αλλοδαπούς. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Όσο για το ακαδημαϊκό σκέλος, μπορούν εύκολα, αν διαθέτουν την οικονομική άνεση να καταβάλλουν τα δίδακτρα, να πάρουν μεταπτυχιακό τίτλο στα ιδρύματα που έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα, για τον πρώτο πτυχίο. Μπορούν επίσης να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή στα  συνεργαζόμενα με τα Κολέγια πανεπιστήμια στην Ευρώπη και πλέον και στις ΗΠΑ.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Ελλάδας επανειλημμένως έχει εκφράσει την άποψη ότι η επαγγελματική αναγνώριση είναι απλώς μια παράκαμψη του άρθρου 16 προκειμένου να αναγνωριστούν ως ισότιμα με τα ελληνικά πανεπιστήμια ιδρύματα τα οποία δεν πληρούν προϋποθέσεις Ανώτατου Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πέμπτης αρκετοί βουλευτές άσκησαν κριτική για την αναγνώριση των πτυχίων των αμερικανικών Κολεγίων ως ισότιμων με αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ 27/11/2014

Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του άρθρου 16. Βαφτίζετε κάθε λογής Κολέγιο σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για ντροπολογία… Εσείς ως συνταγματολόγος, παραβιάζετε το άρθρο 16… Απίστευτη υποκρισία.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ 27/11/2014

Σκανδαλώδης η διεύρυνση του αριθμού των Κολεγίων που παίρνουν ισοτιμία με τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Στις 11/2/2014, για το ίδιο θέμα ο προηγούμενος υπουργός ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε πει ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να επεκτείνει την αναγνώριση στα αμερικανικά Κολέγια γιατί θα ήταν παραβίαση του άρθρου 16… και έρχεται τώρα ο επόμενος υπουργός Παιδείας και υποκύπτει σε υπερατλαντικές πιέσεις.

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ 27/11/2014

Ποιος ο λόγος μιας διάταξης που δίνει ένα ακόμη χαστούκι στο πολύπαθο άρθρο16;

Ο Τέρενς Κουίκ αναφέρθηκε στην άλλη φωτογραφική τροπολογία για την αναγνώριση πτυχίων που δίνουν Οργανισμοί στους οποίους μετέχει η ελληνική Δημοκρατία στοχεύοντας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου του καθηγητή Φλογαίτη.

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ 27/11/2014

Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε ως ισότιμα μεταπτυχιακά 6 εβδομάδων

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Παραβιάζεται ή όχι το άρθρο 16; Είναι η δεν είναι ιδιωτικά Πανεπιστήμια οι δομές που αναγνωρίζονται ως ισότιμες των ελληνικών πανεπιστημίων;

Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ 27/11/2014

Πρόκειται για επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή ισοτιμία. Όχι ισοτιμία με βάση το άρθρο 16. Ουδέν ψευδέστερο τούτου, ότι παραβιάζεται το άρθρο 16. Είναι μια αδικία την οποία θεραπεύουμε, όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια.

Ανατρέπεται το τοπίο της Ανώτατης και Μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Κι όμως δεν είναι μόνο λόγια. Τα αμερικανικά Κολέγια DEREE και ANATOLIA εξέδιδαν μέχρι το 2010 αυτόνομα πτυχία αναγνωρισμένα από αμερικανικό Οργανισμό Πιστοποίησης τα οποία, ομολογουμένως, αξιολογούνται πολύ θετικά από  την αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Μετά την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών για επαγγελματική ισοτιμία πτυχίων που εκδίδουν ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τα οποία συνεργάζονται με Κολέγια στην Ελλάδα, οι αμερικανικοί αυτοί εκπαιδευτικοί Οργανισμοί αναγκάστηκαν να συνάψουν συμφωνίες με Βρετανικά Πανεπιστήμια και άρα να μην εκδίδουν πλέον αυτόνομα πτυχία. Αυτό ακριβώς το «κενό» έρχεται να καλύψει η φωτογραφική ρύθμιση που ψηφίστηκε, ανάμεσα σε 60 άλλες, την Πέμπτη και ορίζει ότι αρκεί για την ισοτίμισή  τους η πιστοποίηση από Διεθνή Οργανισμό Πιστοποίησης.

Μετά από αυτή τη ρύθμιση τα DEREE και ANATOLIA μπορούν πλέον να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς και να εκδίδουν αυτόνομους τίτλους σπουδών με πιστοποίηση αμερικανικού Οργανισμού. Αρά θα είναι πανεπιστήμια. Τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Τα ελληνικά Κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δεν χορηγούν δικά τους πτυχία αλλά ευρωπαϊκούς τίτλους σπουδών υπογεγραμμένους από τον πρύτανη του πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζονται.

Η αναγνώριση γενικά της πιστοποίησης Διεθνών Οργανισμών ανοίγει διάπλατα την δυνατότητα σε όποιον επιχειρηματία της Μεταλυκειακής εκπαίδευσης το επιθυμεί να πάρει ανάλογη πιστοποίηση από τους αναρίθμητους Οργανισμούς που εδρεύουν σε πολλές χώρες και δεν είναι όλοι αξιόπιστοι. Ήδη, όπως μαθαίνουμε έχει ανοίξει η όρεξη σε κάποιους.