ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

ΒΑΣΕΙΣ
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών καθώς θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου οι εφετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Πρόκειται συνολικά για 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη πτώση στις δημοφιλείς και υψηλόβαθμες σχολές όπως είναι οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές ενώ ηπιότερη πτώση αναμένεται να εμφανίσουν οι Νομικές, τα ρετιρέ της Θεωρητικής κατεύθυνσης. Οι Οικονομικές σχολές δεν θα εμφανίσουν μεγάλη διακύμανση σε σχέση με πέρυσι καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στο πρώτο μάθημα δηλαδή στις αρχές οικονομικής θεωρίας ήταν σχεδόν άριστες.

Πιο αναλυτικά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Θεωρητικών Επιστημών οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς πτωτικά. Στις Νομικές η πτώση ίσως φθάσει τα 300 μόρια. Οι νομικές Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα κινηθούν κάτω από τα 18.500 μόρια ενώ η αντίστοιχη σχολή της Θράκης κάτω και από τα 18.000. Αιτία είναι οι άσχημες επιδόσεις των υποψηφίων στα δυο από τα τέσσερα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης.

 ΚΑΡΤΑ_1

 

Έντονα πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις και στις δημοφιλείς σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα καθώς και οι Φυσικομαθηματικές σχολές θα σημειώσουν πτώση μεγαλύτερη των 900 μορίων.

ΚΑΡΤΑ2

 

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η κατακόρυφη πτώση των βάσεων αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 19.000 μορίων στις Ιατρικές σχολές. Αιτία της μεγάλης πτώσης είναι οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας της βιολογίας.

ΚΑΡΤΑ3

 

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, δηλαδή στα Οικονομικά τμήματα της Αθήνας και της περιφέρειας οι βάσεις αναμένεται να συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Ίσως μάλιστα σημειωθεί και μικρή άνοδος σε κάποιες απο τις περιζήτητες σχολές Οικονομικών, Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

 ΚΑΡΤΑ_4

 

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αρκετά καλές επιδόσεις των υποψηφίων στο πρώτο μάθημα βαρύτητας, στις Αρχές Οικονομικής θεωρίας καθώς και στην μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου.

Τα δύσκολα θέματα και οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας σε συνδυασμό με την επιλογή των μαθητών να δηλώσουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους λόγο του νέου νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει τον αριθμό των μετεγγραφών είναι οι αιτίες που φέτος οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν την Τετάρτη 26-8-2015 από τις 10:00 το πρωί και μετά να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Τετάρτης.

Επίσης την Τετάρτη 26-8-2015 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.


Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.