ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΕΙ ΣΤΗ… ΦΟΡΜΟΛΗ

Η εργαστηριακή εκπαίδευση είναι η πρώτη που πλήττεται από την τραγική υποχρηματοδότηση και τις απολύσεις προσωπικού στα Ανώτατα Ιδρύματα
Η εργαστηριακή εκπαίδευση είναι η πρώτη που πλήττεται από την τραγική υποχρηματοδότηση και τις απολύσεις προσωπικού στα Ανώτατα Ιδρύματα
Η απόλυση του ταριχευτή που καθιστά αδύνατη την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στην Ανατομία δεν είναι μεμονωμένη. Με απόφαση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επρόκειτο να απολυθούν τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου, 150 συμβασιούχοι  που υπηρετούν σε ανάλογα νευραλγικά πόστα. Μετά το σάλο και την «υψηλή» παρέμβαση η Σύγκλητος αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις τους για δύο μόλις μήνες… με μπλοκάκι.

Η αδυναμία λειτουργίας της εργαστηριακής εκπαίδευσης, οι τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό ακόμη και αναλώσιμα, η παράταση της ομηρίας 150 ανθρώπων, γιατί απλά δεν γίνεται χωρίς αυτούς, δεν κρίθηκαν σημαντικά θέματα ώστε να περιλαμβάνονται στην χθεσινή ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ. Περιορίζεται απλά στην αναγγελία ότι συνεδρίασε η Σύγκλητος εκτός Πρυτανείας λόγω κατάληψης, λες και είναι κανένα κατόρθωμα να συνεδριάζει η Σύγκλητος σε ξενοδοχείο και φρουρούμενη από τα ΜΑΤ. Κουβέντα, για την ουσία των αποφάσεων.

ΕΚΠΑ

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής εμφανώς ενοχλημένος από την διάσταση που πήρε το θέμα, μας ενημέρωσε ότι η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε να παραμείνουν έστω και προσωρινά στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Ο Σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ είχε προειδοποιήσει από τις 19 Νοεμβρίου για τις επιπτώσεις που θα είχε στη λειτουργία του Ιδρύματος η απόφαση του Θεόδωρου Φορτσάκη να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 150 υπαλλήλων επικαλούμενος νομικό κενό.

Η Σύγκλητος συνεδρίασε την Πέμπτη σε ξενοδοχείο, αρκετά χιλιόμετρα από την Πρυτανεία και με φύλαξη ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Άλλη μια «προληπτική» απόφαση λόγω της παρουσίας φοιτητών στο προαύλιο του κτιρίου διοίκησης οι οποίοι ήθελαν να κάνουν συνέλευση μετά το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο.

Παρά την μετακόμιση της τελευταίας στιγμής, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και των διοικητικών υπαλλήλων πήγαν στο ξενοδοχείο όπου έγινε η συνεδρίαση και απαίτησαν να παρέμβουν προκειμένου να ζητήσουν να μην γίνουν οι απολύσεις. Τελικά τους επετράπη η είσοδος με συνοδεία των ΜΑΤ!

ΙΣΑ5

Υπό την πίεση των διεκδικήσεων των εργαζομένων και κυρίως της πραγματικότητας αφού η προηγούμενη απόφαση του, απειλούσε την λειτουργία νευραλγικών τμημάτων του Ιδρύματος όπως τα εργαστήρια, ο πρύτανης Φορτσάκης αναθεώρησε για τα περί «νομικού κενού» και το σώμα αποφάσισε δίμηνη παράταση των συμβάσεων έως ότου εξεταστεί λύση που είναι σαφώς δυσμενέστερη εργασιακά για τους εργαζόμενους.

 

Το παρασκήνιο

Χρειάστηκε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να απειληθεί η εργαστηριακή εκπαίδευση, να ξενιτευτούν φοιτητές και εργαζόμενοι στο Μαρούσι όπου μετοίκησε η Σύγκλητος για να δοθεί λύση έστω και προσωρινή όσο και δυσμενής για τους εργαζόμενους και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους κάποια, τουλάχιστον τμήματα του ΕΚΠΑ. Η αδυναμία προμήθειας των αναγκαίων για τα εργαστήρια του τμήματος Χημείας δεν έχει λυθεί ακόμη, με κίνδυνο η εκπαίδευση των φοιτητών να μην μπορεί να γίνει το επόμενο εξάμηνο.

ΙΣΑ3

Φαίνεται όμως ότι λειτούργησε και ένας ακόμη παράγοντας. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας είναι ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης πρώην βουλευτής και υφυπουργός της ΝΔ αλλά και κουμπάρος του Πρωθυπουργού. Το έγγραφο με το οποίο ανακοινώνεται η διακοπή λειτουργίας του εργαστηρίου από 1ης Δεκεμβρίου έχει το όνομα του αλλά όχι την υπογραφή του. Φαίνεται ότι ο κ. Σκανδαλάκης το χρησιμοποίησε ως «περίστροφο πάνω στο τραπέζι». Το σενάριο αυτό εξηγεί την αποστασιοποίηση αλλά και την ενόχληση του ίδιου και όλων των εμπλεκομένων όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα.

 ΙΣΑ4

Η κορυφή του παγόβουνου

Τα ελληνικά πανεπιστήμια καταρρέουν υπό το βάρος της αυστηρής λιτότητας που έχει επιβληθεί τα τελευταία 4 χρόνια:

  • Μείωση της χρηματοδότησης που φθάνει, σε κάποιες περιπτώσεις και το 70%
  • Αποψίλωση, με διαθεσιμότητα και απολύσεις, των διοικητικών, τεχνικών εργαστηριακών λειτουργιών
  • Συνωστισμός στα κεντρικά Ιδρύματα λόγω των μετεγγραφών
  • Σοβαρές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού αφού δεν προσλαμβάνονται καθηγητές στη θέση όσων συνταξιοδοτούνται

Το 360pedia.gr έχει ξεκινήσει, με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, μεγάλη έρευνα για την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας ωστόσο και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ έχουν τις δικές τους απαντήσεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έφερε και πέτυχε ρύθμιση για αναγνώριση και των αμερικανικών Κολεγίων. Ο Θεόδωρος Φορτσάκης αναλώνεται στην επιβολή πυγμής… στους φοιτητές.