ΑΕΙ, ΑΤΕΙ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS

AEI SOS
Η σκληρή λιτότητα και οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες που απορρέουν από αυτήν, κατεδαφίζουν τα ανώτατα ιδρύματα τη μόνη εστία αριστείας που έχει να επιδείξει η χώρα. Οι διοικήσεις τους καλούνται να καταθέσουν πλασματικούς προϋπολογισμούς. Η χρηματοδότηση μειώνεται εκθετικά, το προσωπικό, διδακτικό και διοικητικό, συρρικνώνεται την ίδια ώρα που οι φοιτητές αυξάνονται. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκπέμπουν sos ποιος θα το λάβει;

Σχεδόν ταυτόχρονα, το καποδιστριακό στην Αθήνα, το Αριστοτέλειο στην Θεσσαλονίκη και το ΤΕΙ της Αθήνας δημοσιοποίησαν στοιχεία για τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα μεγάλα ιδρύματα της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης γονατίζουν και υπό το βάρος της επιπόλαιης και χωρίς σχεδιασμό απελευθέρωσης των μετεγγραφών. Όλα σχεδόν τα ιδρύματα καλούνται να καταθέσουν πλασματικούς προϋπολογισμούς αφού το υπουργείο τα υποχρεώνει να εμφανίσουν πλεόνασμα 9% το οποίο δεν προκύπτει.

Η σκληρή αλήθεια των αριθμών

Οι πρυτανικές αρχές και κοσμήτορες του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδωσαν συνέντευξη κατά την  οποία παρουσίασαν αδιάψευστα στοιχεία της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας με 41 τμήματα και 50.000 ενεργούς φοιτητές.

Εφέτος εισάγονται στο ΑΠΘ με πανελλαδικές εξετάσεις, άλλες κατηγορίες εισαγωγής και μετεγγραφές, 10.705 πρωτοετείς φοιτητές. Η σύγκλητος του ιδρύματος είχε δηλώσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι μπορεί να εκπαιδεύσει στο πρώτο έτος, 4.450 φοιτητές.  Σε σχέση με τους εισακτέους από τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο φοιτητικός πληθυσμός του πρώτου έτους έχει αυξηθεί κατά 66,5%. Το μέγεθος της σταδιακής αλλά σταθερής επιβάρυνσης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το οι εισαγόμενοι στο ίδρυμα το 2013-2014 ήταν 8.347 και το 2012-2013, 7.467

GRAPHIC1

Εκπαίδευση χωρίς διδάσκοντες

Όπως σε όλα τα ιδρύματα και στο ΑΠΘ δεν αντικαθίστανται οι διδάσκοντες που αποχωρούν με σύνταξη. Οι διορισμοί και οι εκλογές μελών ΔΕΠ έχουν παγώσει από το 2009. Κατά μ.ό οι καθηγητές και οι λέκτορες έχουν μειωθεί κατά 5%. Η μείωση αγγίζει το 31,5% στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Η πρόβλεψη για τις αυτοδίκαιες αποχωρήσεις μέχρι το 2018 θα φθάσει το 22% και το εναπομείναν προσωπικό θα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στοιχειωδώς για να καλύψει τις ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών.

 GRAPHIC2

Το εργαστηριακό και τεχνικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για την εργαστηριακή εκπαίδευση και δεν επαρκούσε ούτε πριν από 5 χρόνια, έχει μειωθεί κατά 41,9% (140) σε σχέση με το 2009 (241), γεγονός που δεν επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων.

Μετά από τα δύο κύματα διαθεσιμότητας, το  διοικητικό προσωπικό που καλείται να εξυπηρετήσει τα ανάγκες 50.000 φοιτητών έχει μειωθεί από το 2010 τουλάχιστον κατά 57,2%, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, της διαθεσιμότητας και της ένταξης υπαλλήλων ΙΔΑΧ σε θέσεις ΕΔΙΠ.

 GRAPHIC3

Εκπαίδευση χωρίς χρήματα

Η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού από το υπουργείο Παιδείας για το ΑΠΘ βαίνει δραματικά μειούμενη: από το ποσό των 40.230.00 ευρώ το 2009, στα 17.500.00 ευρώ το 2014. Το 2015 η χρηματοδότηση για το ΑΠΘ δεν ξεπερνά τα 15.000.000€ ενώ οι ανελαστικές δαπάνες φθάνουν τα 19.890.444 ευρώ! Τα 15εκ του προϋπολογισμού που πρέπει μάλιστα να είναι πλεονασματικός δεν φθάνουν καλά καλά για φωτισμό , θέρμανση, καθαριότητα,  φύλαξη και μισθώματα.

 GRAPHIC5

Η διοίκηση και οι διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο εξέφρασαν τη θλίψη τους για την αποδόμηση του έργου πολλών δεκαετιών που έφερε το ίδρυμα σε υψηλές θέσεις στη διεθνή κατάταξη και απαρίθμησαν τις τραγικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας των τελευταίων ετών

ΑΠΘ LOGO

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 2/12/2014

1. μείωση ποιότητας εκπαιδευτικής διαδικασίας

2. αδυναμία διενέργειας της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης (παιδαγωγικά τμήματα) αριθμητική ανεπάρκεια αιθουσών, νησίδων Η/Υ, εργαστηριακών θέσεων

3. αριθμητική ανεπάρκεια εξοπλισμού για την εκπαίδευση των φοιτητών (κυρίως στα Τμήματα με εργαστηριακά μαθήματα)

4. αδυναμία συντήρησης και ανανέωσης εξοπλισμού (μηχανημάτων και λογισμικού), κυρίως στα Τμήματα με εργαστηριακά μαθήματα

5. μετακύλιση εκπαίδευσης σε επόμενα εξάμηνα (δημιουργία πολλών τμημάτων ή έναρξη μαθημάτων στο επόμενο εξάμηνο)

6. αύξηση της διάρκειας σπουδών με ενδεχόμενες επιπλοκές στην πρόβλεψη του νομοθέτη για την περάτωση των σπουδών σε ν+2 έτη

7. σε Τμήματα του ΑΠΘ με υψηλές βάσεις εισαγωγής εγγράφονται εισακτέοι από άλλα Ιδρύματα με χαμηλότερη βάση εισαγωγής επιπτώσεις στην ερευνητική δραστηριότητα

8. επιπτώσεις στην επικείμενη πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών

 

Τα Ανώτατα Ιδρύματα υποχρεώνονται σε πλασματικούς προϋπολογισμούς.

Ανάλογα δραματική είναι η κατάσταση και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Επτά τμήματα του πανεπιστημίου της Αθήνας αυξάνουν τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών τους από 50% έως 109%! Το ίδρυμα έχει απωλέσει το 70% του διοικητικού του προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας και οι διδάσκοντες που αποχωρούν με σύνταξη δεν αναπληρώνονται.

Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 (11,5 εκ. ευρώ) είναι μειωμένο κατά 74% σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2009. Προκύπτει έτσι ένα σοβαρό έλλειμμα τουλάχιστον 9,5 εκ. ευρώ ως προς την αντιμετώπιση των απολύτως αναγκαίων ανελαστικών δαπανών του Πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος σε ψήφισμά της κάνει άλλη μια επείγουσα και αγωνιώδη έκκληση προς την Κυβέρνηση να μεριμνήσει αποφασιστικά για την άμεση οικονομική ενίσχυση και διασφάλιση της λειτουργίας του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας.

ΕΚΠΑ LOGO

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ 27/11/2014

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω μείωσης δαπανών, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται πλέον η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και των εξαρτωμένων από αυτό οργανισμών. Όμως το Υπουργείο απαιτεί από το Πανεπιστήμιο την υποβολή ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Έτσι το Ε.Κ.Π.Α. εξαναγκάζεται τώρα από την Πολιτεία να υποβάλει έναν πλασματικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που δεν καλύπτει τις πραγματικές του βασικές ανάγκες και στην ουσία προδικάζει την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του.

 

Στην Αντεπίθεση το ΤΕΙ της Αθήνας

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρόεδρος του ΤΕΙ της Αθήνας Μιχάλης Μπρατάκος προυπολογίζει το κόστος της εκπαίδευσης των 1.200 φοιτητών που υποχρεώνεται να δεχθεί το ίδρυμα από μετεγγραφές και ζητεί έκτακτη επιχορήγηση 2.340.000 ευρώ.

ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Επανερχόμενοι στο υπ’ αριθ. 14678/11-11-2014 έγγραφό μας, σας υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει καταβάλλοντας το ποσό των 1.950€ για καθένα φοιτητή / έτος (μέσο κόστος φοίτησης βάσει στοιχείων του 2013) για τα επόμενα τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη.

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ της Αθήνας έχει αποφασίσει ότι δεν θα υποβάλει πλασματικό προυπολογισμό. Θα εγγράψει όλες τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες και τα πάγια που φθάνουν συνολικά τα 7.7.000.000 ευρώ και θα αγνοήσει την υποχρέωση για πλεόνασμα 9%. Ο κίνδυνος βέβαια, στην περίπτωση που το υπουργείο επιστρέψει τον προυπολογισμό είναι να κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έως ότου συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις.