ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΟ ΟΠΑ

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας γίνεται ήδη το αδιαχώρητο τα τελευταία χρόνια. Όποιος έχει βρεθεί στο ιστορικό κτίριο του 1920 της οδού Πατησίων, μεσούσης της ακαδημαϊκής περιόδου, είναι μάρτυρας του απίστευτου συνωστισμού που επικρατεί στους διαδρόμους ανάμεσα στα μαθήματα. Στα δε αμφιθέατρα παίζεται καθημερινά το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες. Ειδικά για τις πρωινές παραδόσεις οι φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν… καθήμενοι αναγκάζονται να ξυπνήσουν από τα χαράματα.

 

Αυξημένος ο αριθμός εισακτέων, οι μετεγγραφές όσες και πέρυσι

Η πορεία αύξησης του φοιτητικού πληθυσμού προβληματίζει έντονα την διοίκηση του ΟΠΑ. Το Υπουργείο, τα τελευταία τρία χρόνια, αυξάνει τους εισακτέους κατά 200 το χρόνο. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση μειώνεται δραματικά.

Το 2012 εισήχθησαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας 1.225 επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των πρωτοετών, σε μια χρονιά που ισχύουν ακόμη αυστηροί περιορισμοί στις μετεγγραφές, έφθασε τους 1.450.

2012 final

Το 2013 οι εισακτέοι αυξήθηκαν στους 1.405 και εγγράφηκαν τελικά 1.700 με την διεύρυνση των δικαιούχων μετεγγραφής.

2013 final

Εφέτος, το Υπουργείο ανέβασε τον αριθμό των εισακτέων στους 1.600. Οι μετεγγραφές δεν ξεπερνούν ωστόσο τα περυσινά επίπεδα καθώς, με τη ρύθμιση Λοβέρδου, οι αιτήσεις από οικονομικές σχολές της περιφέρειας κατανέμονται κεντρικά από το υπουργείο στα ιδρύματα της Αττικής με οικονομικές κατευθύνσεις, δηλαδή εκτός από το ΟΠΑ στα Αθηνών και Πειραιώς. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας λοιπόν, οι μετεγγραφόμενοι με τις ειδικές κατηγορίες είναι 209 και επιπλέον 160 θέσεις διατίθενται για όσους εντάσσονται στο οικονομικό κριτήριο. Δεν είναι ωστόσο ακόμη ξεκάθαρο αν θα καλυφθούν όλες.

2014 final

Οι υποδομές, ωστόσο, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας μπορούν να εξυπηρετήσουν 4.000 έως 5.000 φοιτούντες αλλά οι ενεργοί φοιτητές φθάνουν τις 10.000! Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εργαστήρια. Για τα 8 τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπάρχουν 10 εργαστήρια Η/Υ. Το μεγαλύτερο από αυτά διαθέτει 50 θέσεις εργασίας. Έτσι τα εργαστήρια δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και οι φοιτητές πρέπει να περιμένουν με τις ώρες στις κοντινές καφετέριες για να έρθει η σειρά τους.

Για να καταρτιστεί το πρόγραμμα μαθημάτων χρειάζεται αλγόριθμος. Ο μέσος όρος φοιτητών για κάθε ένα από τα 8 τμήματα υπολογίζεται στους 240 μόνον για το πρώτο έτος! Με 10 εργαστήρια των 30 έως 50 θέσεων μάξιμουμ και αμφιθέατρα των 350 θέσεων, για τους φοιτητές όλων των ετών, τα τμήματα χωρίζονται αναγκαστικά σε βάρδιες. Με απλά μαθηματικά, χρειάζονται 6 βάρδιες την ημέρα για να καλύψουν μόνο τους πρωτοετείς και φυσικά ούτε συζήτηση για τους 10.000 ενεργούς φοιτητές όλων των ετών.

Ένα άλλο αγκάθι για το Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, ένα από τα 8 που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα, είναι η αιμορραγία σε διοικητικό προσωπικό. Το 2014 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 35 από τους 189 υπαλλήλους. 189 υπάλληλοι για τις ανάγκες σε εγγραφές, πιστοποιητικά, αναλυτικές βαθμολογίες, υποστήριξη μαθημάτων και εργαστηρίων και ο,τι άλλο χρειάζονται 10.000 φοιτητές! Δηλαδή 172, γιατί έφυγαν 35, επέστρεψαν 9 και μετακινήθηκαν και άλλοι 9 από άλλα πανεπιστήμια της Αθήνας! Χωρίς ορατό λόγο που να δικαιολογεί αυτό το… «ανακάτεμα της τράπουλας.» Και το χειρότερο, η ανορθολογική κατανομή των διαθεσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το ίδρυμα έμεινε με έναν τεχνικό υπολογιστών!

 

Μαζικοποίηση για τους πρωτοετείς

Για να εισαχθεί ένας υποψήφιος απευθείας, σε κάποιο από τα 8 τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, πρέπει να έχει επιτύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογία από 15 εως 19. Δηλαδή έχει κοπιάσει, πιθανόν έχει ξοδέψει πολλά σε φροντιστηριακά μαθήματα, έχει ονειρευτεί να κάνει το βήμα στη ζωή των ενηλίκων με αξιοπρέπεια. Οι πρυτανικές αρχές, οι καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό έχουν δει επανειλημμένως την απογοήτευση στα μάτια των πρωτοετών όταν έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυτη μαζικοποίηση. Ο αντιπρύτανης Μανώλης Γιακουμάκης μας λέει, όχι με ευκολία, ότι η συμπεριφορά του οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος απέναντι στους νέους αγγίζει τα όρια της προσβολής.

Πέρα όμως από την ποιότητα της εκπαίδευσης που είναι το δυνατό χαρτί των ελληνικών πανεπιστημίων και των αποφοίτων τους, ένα από τα λίγα, εδώ που τα λέμε, καλά χαρτιά που έχει να επιδείξει η Ελλάδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απογοήτευση και η εγκατάλειψη. Μετά την πρώτη ψυχρολουσία οι πρωτοετείς αραιώνουν την παρουσία τους στο χώρο του Πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο που τόσο κοπίασαν για να το κατακτήσουν, τους διώχνει.