ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Η ΙΑΤΡΙΚΗ

Η ιατρική σχολή της Αθήνας βουλιάζει. Οι μετεγγραφές κάθε τύπου για το 2145-5 υπερδιπλασιάζουν,  κατά 106%, τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών. Παρά τις θριαμβολογίες του Υπουργού ότι με τη ρύθμιση του κατάφερε να περιορίσει την απορρύθμιση που έφερε η απελευθέρωση των μετεγγραφών, η πραγματικότητα στις σχολές υψηλής ζήτησης όπως η Ιατρική, απειλεί το επίπεδο σπουδών.

Η Ιατρική Σχολή της Αθήνας ήταν μια από τις βασικές αφορμές για να απαγορευθούν, με νόμο, οι μετεγγραφές φοιτητών τον Οκτώβριο του 2004. Εξάλλου ήταν αλλεπάλληλες, τότε, οι αποκαλύψεις για μετεγγραφές «από το παράθυρο» σε όλο το φάσμα των σχολών, κυρίως με πολιτικές παρεμβάσεις. Η Ιατρική, ωστόσο, είχε πάντα ιδιαιτερότητες που την έκαναν πεδίο δόξης λαμπρό στο στίβο άλλης μιας ελληνικής πρωτοτυπίας, της μεταφοράς θέσεων φοιτητών. Και αυτό γιατί η σχολή ήταν πάντα περιζήτητη και η πλέον υψηλόβαθμη, η άσκηση της ιατρικής είναι ψηλά στη λίστα των «κληρονομικών» επαγγελμάτων, και βέβαια οι γιατροί – καθηγητές είναι μια ομάδα αρκετά ολιγομελής και φυσικά υψηλού κύρους ώστε οι γόνοι τους να τυγχάνουν μιας κάπως… ευνοϊκής μεταχείρισης. Οι στρεβλώσεις της ρύθμισης, ωστόσο, ήταν η μια πτυχή. Η άλλη, και ασφαλώς η σημαντικότερη, είναι ότι το είδος του επιστημονικού αντικειμένου απαιτεί, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Η ιατρικές σχολές καλούνται  να εκπαιδεύσουν ίσως τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας και τα καταφέρνουν, όσο τους επιτρέπεται, προσπαθώντας να περιορίσουν τις εκπτώσεις στις οποίες μοιραία οδηγούν, η υποχρηματοδότηση και η μαζικοποίηση. Η απελευθέρωση των μετεγγραφών απειλεί να τινάξει στον αέρα την ευαίσθητη αναλογία, φοιτητές/διδάσκοντες/υποδομές, η οποία ήδη ακροβατεί. Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας  Ευστράτιος Πατσούρης εξηγεί ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσες φορές μπορείς να επαναλάβεις ένα εργαστήριο για να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν όλοι οι φοιτητές.

Το 360pedia επισκέφθηκε, πριν αρχίσουν τα μαθήματα, τα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας, ενδεικτικά στο τμήμα Φυσιολογίας. Οι χώροι και ο εξοπλισμός έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες. Οι εικόνες είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι οι υποδομές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχειλώνουν κάθε φορά που ξεχειλώνει ο αριθμός των φοιτητών. Σε ένα εργαστήριο για τρεις φοιτητές και έναν εποπτεύοντα θα μπορούσαν ίσως να στριμωχτούν πέντε αλλά όχι 15, 25 ή 105!

Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της Σχολής, το Υπουργείο Παιδείας αύξησε εφέτος τον αριθμό των εισακτέων στους 180. Στα μέσα Σεπτεμβρίου. ο πρόεδρος Θάνος Δημόπουλος εκτιμούσε  ότι, με το νόμο του Μαίου, το σύνολο των πρωτοετών θα φθάσει τους 330, έναν αριθμό φοιτητών που η σχολή δύσκολα θα μπορούσε να εκπαιδεύσει. Η πραγματικότητα που αποκάλυψαν τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας ξεπερνά και τις χειρότερες εκτιμήσεις. Ο τελικός αριθμός των πρωτοετών στην Ιατρική της Αθήνας για το 2014-15 είναι 372! Αύξηση 106% σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων από τις πανελλαδικές εξετάσεις που ήταν ήδη αυξημένος για εφέτος.

xray_graphic_2014

Πέρυσι, παρά το «φρένο» του εισοδηματικού κριτηρίου και ενώ δικαιούχοι μετεγγραφής ήταν μόνον τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ειδικές κατηγορίες, οι εισαχθέντες με τις πανελλαδικές ήταν 150 και με τις μετεγγραφές έφθασαν τους 230.

xray_graphic2013

Δηλαδή η Ιατρική σχολή της Αθήνας καλείται εφέτος να εκπαιδεύσει 142 φοιτητές παραπάνω από πέρυσι. O αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Κόνσουλας, υπεύθυνος για τα εργαστήρια του τμήματος Φυσιολογίας, μας λέει ότι πέρυσι οι εργαστηριακές ασκήσεις επαναλαμβάνονταν 8 φορές! Εφέτος, με επιπλέον 142 φοιτητές, ουτε και οι 12 επαναλήψεις δεν θα είναι αρκετές.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θάνος Δημόπουλος, μας περιγράφει, με έκδηλη αγωνία, τις συνθήκες με τις οποίες ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και οι οποίες απειλούν το επίπεδο σπουδών στην πλέον υψηλόβαθμη σχολή της χώρας:

  • Περικοπές στη χρηματοδότηση που φθάνουν το 60% με αποτέλεσμα να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η έρευνα προκειμένου τα κονδύλια της να καλύψουν τρέχοντα έξοδα.
  • Αδυναμία αντικατάστασης των καθηγητών που συνταξιοδοτούνται με αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό που μειώνεται συνεχώς τα τελευταία 5 χρόνια να μην επαρκεί για την εκπαίδευση του αυξημένου αριθμού φοιτητών.
  • Αδυναμία ανανέωσης – αντικατάστασης εξοπλισμού ή επέκτασης υποδομών.
  • Αδυναμία διοικητικής υποστήριξης του αυξημένου φοιτητικού πληθυσμού λόγω μείωσης του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού κατά 50% λόγω διαθεσιμότητας.
  • Αδυναμία ανταπόκρισης στις εκπαιδευτικές ανάγκες 142 επιπλέον φοιτητών λόγω των μετεγγραφών κάθε κατηγορίας.  Ακόμη και αν ο νόμος για τις μετεγγραφές αλλάξει και μπουν περιορισμοί, οι εφετινοί πρωτοετείς θα παραμείνουν στη σχολή για τα επόμενα 5 χρόνια, τουλάχιστον.

Η Ιατρική σχολή εκτός από το διδακτικό και ερευνητικό της έργο έχει στην ευθύνη της, 80 κλινικές οι οποίες προσφέρουν σημαντικό κλινικό και εργαστηριακό έργο στα νοσοκομεία της Αττικής. Υποστηρίζει ακόμη, διδακτικά και εργαστηριακά, 30 μεταπτυχιακά προγράμματα και αρκετές διδακτορικές διατριβές. Τα τελευταία χρόνια προκύπτουν ελλείψεις ακόμη και σε αναλώσιμα τόσο στα εργαστήρια όσο και στις κλινικές είτε από οικονομική δυσπραγία είτε από διοικητική δυσλειτουργία αφού οι καθηγητές συχνά καλούνται να καλύψουν την έλλειψη σε διοικητικό και τεχνικό  προσωπικό. Όπως μας λέει ο επίκουρος καθηγητής Τάσος Φιλίππου, οι ελλείψεις καλύπτονται εκ των ενόντων.

Τάσος Φιλίππου Επίκουρος Καθηγητής τμήμα Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Τάσος Φιλίππου Επίκουρος Καθηγητής τμήμα Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ό,τι χαλάει, από λάμπες φωτισμού μέχρι μικροσκόπια, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Στον καύσωνα χάλασαν κάποια κλιματιστικά και έμειναν χωρίς ψύξη χώροι που είναι απαραίτητο να διατηρούνται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Μοιάζει με μια μηχανή που τη ζορίζουμε όλο και περισσότερο ενώ την τροφοδοτούμε όλο και λιγότερο. Η μηχανή έχει «ρετάρει» αλλά συνεχίζει να αποδίδει από κεκτημένη ταχύτητα. Για πόσο όμως θα συνεχίσει να δουλεύει;