ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΕΜΠ

Με 900 επιπλέον φοιτητές από μετεγγραφή το ΕΜΠ αδυνατεί να λειτουργήσει χωρίς ενίσχυση
Με 900 επιπλέον φοιτητές από μετεγγραφή το ΕΜΠ αδυνατεί να λειτουργήσει χωρίς ενίσχυση
Αδυναμία λειτουργίας με 900 επιπλέον φοιτητές, χωρίς ενίσχυση, δήλωσαν ο Πρύτανης και κοσμήτορες του ΕΜΠ στον υπουργό Παιδείας. Δήλωσαν επίσης αδυναμία να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις μετεγγραφής στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί. Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποσχέθηκε, χωρίς να δεσμευθεί, για επιπλέον έκτακτη ενίσχυση στον προϋπολογισμό του 2015 και πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού.

 Προσωπικό και χρήματα ζήτησαν ο Πρύτανης και οι Κοσμήτορες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κύμα πρωτοετών που δέχεται το ίδρυμα από μετεγγραφή.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών, όποτε καταστεί δυνατόν να διεκπεραιωθεί με αποδεκατισμένες τις γραμματείες των σχολών, το ΕΜΠ δέχεται 900 φοιτητές πλέον του εφετινού αριθμού εισακτέων που ήταν 1325. Στις περιζήτητες σχολές που έχουν πολλά αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα, η αύξηση φθάνει το 120% ή και το 150%. Ο πρύτανης Γιάννης Γκόλιας και οι κοσμήτορες εξέφρασαν στον υπουργό παιδείας την αγωνία τους για το πώς το ίδρυμα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις εκθετικά αυξημένες ανάγκες.

Γιάννης Γκόλιας Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Γιάννης Γκόλιας Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να παρέχουμε εκπαίδευση σε αυτόν τον αριθμό φοιτητών που ξεπερνά ωστόσο τις δυνατότητες του ιδρύματος σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό. Διαπιστώσαμε την καλή διάθεση του υπουργού και πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του. Ότι και να γίνει πάντως, το επίπεδο σπουδών για εφέτος θα είναι πιο χαμηλό και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει τώρα ο νόμος.

Το Μετσόβιο έχει απολέσει 337 διοικητικούς υπαλλήλους λόγω της διαθεσιμότητας. Η διεκπεραίωση 900 αιτήσεων εγγραφής, με συγκέντρωση και έλεγχο των πιστοποιητικών είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Για παράδειγμα η γραμματεία της σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών υπολογιστών πρέπει να διεκπεραιώσει 310 αιτήσεις εγγραφής και τις ανάγκες 3.000 ενεργών φοιτητών με 3 άτομα!

 Οι λύσεις που προτάθηκαν και αντιμετωπίστηκαν, κατ’ αρχήν, θετικά από τον υπουργό είναι:

  • Ενίσχυση με επιπλέον 1,5εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 μέσω ανακατανομής του συνολικού ποσού για την ανώτατη εκπαίδευση και μεταφορά κονδυλίων από την περιφέρεια στα ιδρύματα υποδοχής φοιτητών
  • Πιθανή πρόσληψη μικρού αριθμού έκτακτων καθηγητών 407 με κάλυψη αδιάθετων, από πέρυσι, θέσεων.
  • Απασχόληση, σε διδακτικό έργο, μεταδιδακτορικών φοιτητών με μεταφορά κονδυλίων από άλλους λογαριασμούς και κάλυψη στη συνέχεια με την ενίσχυση του 2015
  • Επιπλέον κονδύλια για τη σίτιση των φοιτητών, επίσης με ανακατανομή των 51εκ. του υπουργείου Παιδείας για τη σίτιση.

 Σε ότι αφορά την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων, ο Υπουργός επανέλαβε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να απολυθεί κανείς διοικητικός υπάλληλος, παρέπεμψε ωστόσο για άλλη μια φορά σε νέα συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.