ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Απορρύθμιση στα Πανεπιστήμια από τις ελεύθερες μετεγγραφές
Απορρύθμιση στα Πανεπιστήμια από τις ελεύθερες μετεγγραφές
Εικόνες που θυμίζουν ώρα αιχμής στο μετρό η έξοδο από κάποιο γήπεδο αντικρίζουν οι πρωτοετείς στα ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Συναντούν επίσης απαρχαιωμένο εξοπλισμό και «γερασμένο» διδακτικό προσωπικό. Σε λίγες εβδομάδες θα προστεθούν και όσοι μετέφεραν τη θέση τους από σχολή της περιφέρειας. Παρά τους περιορισμούς της τελευταίας στιγμής, οι περιζήτητες σχολές επιβαρύνονται με φοιτητικό πληθυσμό που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Η απελευθέρωση των μετεγγραφών πιέζει ακόμη περισσότερο τα όρια αντοχής του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και των υποδομών.

Λάστιχο έχουν γίνει υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων εξαιτίας της δραματικής μείωσης της χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και των πολιτικών συνεχούς αύξησης του φοιτητικού πληθυσμού. Εργαστήρια που «δουλεύουν» από το πρωί μέχρι το βράδυ για να προλάβουν όλοι οι φοιτητές να κάνουν τις ασκήσεις τους. Πειράματα που επαναλαμβάνονται ατέρμονα για να μπορέσουν να τα δουν όλοι, αμφιθέατρα με στοιβαγμένους και όρθιους φοιτητές.

Καθηγητές που όλο και λιγοστεύουν αφού όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται και έτσι τρέχουν να προλάβουν τις αλλεπάλληλες παραδόσεις και τις επαναλήψεις ασκήσεων. Επειδή οι διοικητικοί υπάλληλοι απολύονται, ανάβουν καυστήρες (αν υπάρχει πετρέλαιο), αλλάζουν λάμπες, παραγγέλνουν αναλώσιμα και παλεύουν να διδάξουν ταυτόχρονα,  μαθητές του 13 και του 19!

Όλοι συμφωνούν ότι η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη.  Δεν χρειάζεται, ωστόσο,  να είναι κανείς γκουρού της οικονομίας και της πολιτικής για να βλέπει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έλθει, και να μείνει, χωρίς έρευνα και σωστή εκπαίδευση της επόμενης γενιάς.

Η ελληνική οικογένεια θέλει, πάση θυσία, τα παιδιά της να σπουδάσουν. Εξακολουθεί το πτυχίο να είναι αξία, μοχλός κοινωνικής και οικονομικής ανόδου. ‘Έχει όμως άραγε αυτό κατά νου όταν στερείται για τις σπουδές των παιδιών της;

Το 360pedia κάνει οδοιπορικό στα τριτοβάθμια ιδρύματα της Αθήνας και καταγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινάει η ακαδημαϊκή χρονιά. Κάνει επίσης ρεπορτάζ στα περιφερειακά ιδρύματα που ερημώνουν και οι υποδομές τους μένουν αναξιοποίητες.